Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
KarateΙαπωνικές τέχνεςΠροπονητικήΤεχνική

Ζέσταμα σημαίνει προετοιμασία: ασκήσεις προθέρμανσης του Goju-ryu

Ζέσταμα σημαίνει προετοιμασία. Προετοιμάζω το σώμα μου να μπει από την κατάσταση ηρεμίας στην κατάσταση υψηλής απόδοσης με ασφάλεια. Η αποθεραπεία είναι ακριβώς το αντίθετο. Οδηγώ το σώμα μου από την κατάσταση έντασης στην κατάσταση ηρεμίας. 

Αν θέλετε να καταλάβετε αν κάποιος είναι πραγματικός επαγγελματίας των πολεμικών τεχνών, θα πρέπει να δείτε πως κάνει το ζέσταμά του.

Αν δείτε κάποιον πραγματικό Grand Master, θα ξέρετε ότι κάνει πολύ καλό και προσεκτικό ζέσταμα. Αν δεν το έκανε δεν θα είχε προλάβει να φθάσει σε αυτό το επίπεδο, θα είχε “χαλάσει” πιο πριν.  

Προθέρμανση σημαίνει σεβασμός στο σώμα και γνώση των λειτουργιών του. Σημαίνει όμως και κάτι ακόμη. Το ζέσταμα δεν μπορεί να γίνει ούτε γρήγορα, ούτε βίαια  Αυτό προϋποθέτει ότι μπορείτε να συγκεντρώνεστε, να απομακρύνεστε από ότι σας έχει φορτίσει μέσα στη μέρα,  και να ρίχνετε τον ρυθμό και την ένταση. Για τον λόγο αυτό στα κλασικά στυλ. πριν την προθέρμανση, πριν το σωματικό ζέσταμα, αφιέρωναν και λίγο χρόνο στην αυτοσυγκέντρωση, το “νοητικό ζέσταμα”. Έτσι διευκόλυναν την απομάκρυνση από ότι τους αύξανε την ένταση και ετοίμαζαν νοητικά το σώμα να “μπει” στην κατάσταση ηρεμίας που απαιτεί η σωματική προετοιμασία. 

Εδώ βλέπουμε τον Kinjo Sensei, εκπαιδευτή του Goju Ryu, να εκτελεί το παραδοσιακό ζέσταμα του στυλ του. Παρατηρείστε ότι είναι συνδυασμός απλών ασκήσεων διατάσεων και αναπνοών.

Το ζέσταμα είναι για πολλούς μια απλοϊκή και βαρετή διαδικασία. Πολύ περισσότερο αν την συγκρίνουμε με τα θαυμαστά και σπουδαία που ακολουθούν στην κυρίως προπόνηση που μας συναρπάζουν. 

Η βάση για να γίνουν όλα αυτά με σωστό και ασφαλή τρόπο, είναι η αρχική ταπεινή προθέρμανση και η ακόμη πιο ταπεινή αποθεραπεία, ακριβώς μετά το κυρίως πρόγραμμα. 

Η σκέψη είναι αυτό ότι αποτελεί το πρώτο πιο σημαντικό μέρος της προπόνησης. Μετά έρχεται το επόμενο πιο σημαντικό μέρος της προπόνησης. Και τελειώνει με το τελευταίο πιο σημαντικό μέρος της προπόνησης.

 


Related posts

Boxing in slow motion: τέχνη!

Spyros Loumanis

Οι τεχνικές χτυπημάτων του Aikido

Spyros Loumanis

Μαχητές του Kyokushin στο MMA

Spyros Loumanis

Leave a Comment