Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
dojoandring
Jeet Kune DoΤεχνική

Χαμηλό πλάγιο λάκτισμα: ο έλεγχος της απόστασης

Στο βίντεο που ακολουθεί ο εκπαιδευτής του Jeet Kune Do Togo Ishii, μας δείχνει πως χρησιμοποιεί το πλάγιο λάκτισμα για έλεγχο της απόστασης.

Όμως δεν πρόκειται για λάκτισμα αλλά για μια γρήγορη κίνηση του εμπρός ποδιού, που σκοπό έχει να αποκτήσει άμεσα επαφή με το πόδι του αντιπάλου. Είναι η προσπάθεια να κλείσει το “άνοιγμα”, την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Γιατί με το εμπρός πόδι; Γιατί είναι πιο κοντά. Γιατί είναι πιο γρήγορο και δεν απαιτεί στρίψιμο του κορμού, επομένως δεν εκτίθεται σε αντεπίθεση.

Γιατί χαμηλά; Γιατί είναι οικονομική κίνηση, κινείται από το σημείο που πατά έως το γόνατο, το πρώτο αδύναμο σημείο του αντιπάλου αρχίζοντας από τα κάτω και την περιοχή γύρω από αυτό. Άλλος λόγος είναι ότι δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη μετακίνηση του κορμού, οπότε και του κέντρου βάρους. Έτσι το επάνω μέρος του σώματός του παραμένει κοντά στον αντίπαλο και επάνω μέρος λέγοντας, εννοούμε τα χέρια. Λέγοντας χέρια εννοούμε “όπλα”.

Γιατί το γόνατο; Γιατί πιέζοντας δημιουργεί κίνδυνο που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η προσοχή του αντιπάλου διασπάται, θα εστιάσει χαμηλά, γιατί η άρθρωση τραυματίζεται εύκολα και είναι ζωτική. Επιπλέον ευθυγραμμίζοντας το γόνατο, του “απαγορεύει” την κίνηση προς τα εμπρός. 

Γιατί δεν επιδιώκει το δυνατό λάκτισμα; Γιατί θέλει να “πιάσει επαφή”, τα δυνατά χτυπήματα είναι πιο αργά και θα ακολουθήσουν, οργανωμένα και πολλά. 

Το βίντεο στην πραγματικότητα μας δείχνει την προσπάθεια για την απόκτηση του πλεονεκτήματος. Και το πλεονέκτημα, όπως “λένε οι Γραφές”, είναι η μισή νίκη.

 

Related posts

10 τεχνικές του Muay Thai από 2 θρύλους

Spyros Loumanis

David Benavidez: μια ανάλυση των συνδυασμών του

Spyros Loumanis

Μια κομπίνα για τεχνίτες του Muay Thai που τους αρέσουν οι γυριστοί αγκώνες

Spyros Loumanis

Leave a Comment