Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
StreetfightΕπικαιρότητα

Wotore Fist Fight Federation: ζωντανεύοντας το Bloodsport

Οι οργανώσεις που ασχολούνται με το  Streetfight όσο πάνε και αυξάνονται. Η κάθε μία όμως, αν το προσέξει κανείς, φροντίζουν να διαφοροποιούνται από τις άλλες. Για παράδειγμα η γνωστή Σουηδική King of the Streets παρουσιάζει ένα έντονα underground στυλ, σε χώρους που θα μπορούσαν να είναι από ξεχασμένες αποθήκες, υπόγεια γκαράζ, εγκαταλειμμένοι εργοστασιακοί χώροι, πάντως μακρυά από αδιάκριτα βλέμματα. Οι αγώνες είναι παράνομοι, ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να δείχνουν, οι κανόνες ουσιαστικά ανύπαρκτοι, τα μέτρα ασφαλείας δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν γύροι και η μάχη τελειώνει με νοκ άουτ ή εγκατάλειψη. 

Από την άλλη η Γερμανική οργάνωση Defend Fight Club έχει πιο αθλητικό χαρακτήρα και γίνεται μπροστά στα μάτια όλων σε ανοιχτούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα πάρκα.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε την Πολωνική Wotore Fist Fight Federation. Πρόκειται για την πιο θεατρική ή αν θέλετε κινηματογραφική από όλες ως προς το στήσιμο της εκδήλωσης, αλλά οι αγώνες είναι αυθεντικοί. Μας θυμίζει το Bloodsport του Jean Claude Van Damme, κάτι που δηλώνει και ο επικεφαλής της Wotore Jakub Hajduś. 

Έχουν διοργανωθεί έως τώρα 4 events, με τους αγώνες να γίνονται μεταξύ 8 επιλεγμένων μαχητών χωρίς γάντια, χωρίς προστατευτικά στα πόδια, χωρίς γύρους, χωρίς κατηγορίες βάρους, με την νίκη να κατακτάται με νοκάουτ ή παραίτηση.

 

Δείτε το trailer της τελευταίας διοργάνωσης και … μπείτε στο κλίμα

 

Οι αγώνες γίνονται σε μια ανοιχτή αρένα, μπροστά σε ένα μικρό πλήθος, σε ένα σετ που έχει δημιουργηθεί προσεκτικά από μια ομάδα σχεδιασμού, για να προσδίδει μια αίσθηση παράστασης και δράματος στους αγώνες της βραδιάς. 

Μαζί με τον Hajduś, τα βασικά πρόσωπα πίσω από το WOTORE είναι ο Mirosław Barszowski, προπονητής της πολωνικής ομάδας Wushu, και ο πρώην επαγγελματίας μαχητής MMA Maciej Browarski. 

“Το πρώτο μας σύνθημα ήταν “Η ιστορία των πολεμικών τεχνών κάνει τον κύκλο της”, που σημαίνει επιστροφή στις ρίζες, τα πρωταρχικά ένστικτα και τις γυμνές γροθιές”, λέει ο Hajduś.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα για τους πραγματικούς μονομάχους που έχουν τη μάχη στο DNA τους και θέλουν να δοκιμάσουν τον εαυτό τους με την ελάχιστη προστασία, αλλά πάνω από όλα που έχουν τη δύναμη του χαρακτήρα που τους ωθεί να αγωνιστούν στην αρένα WOTORE”.

Οι κανόνες του WOTORE είναι απλοί, οι αγώνες τελειώνουν μόνο όταν υπάρξει νοκ άουτ ή υποβολή. Σχεδόν όλα τα χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων κεφαλιού, είναι νόμιμα και δεν υπάρχουν κατηγορίες βάρους στο τουρνουά των οκτώ ατόμων. Οι μαχητές μαθαίνουν τον αντίπαλό τους την ημέρα του event , μέσω μιας κλήρωσης, που γίνεται λίγο πριν τον πρώτο γύρο.

“Οι μαχητές που συμμετείχαν στο WOTORE αντέδρασαν με πολύ ενθουσιασμό στους παραπάνω κανόνες. είναι ενθουσιασμένοι που μπορούν να αποδείξουν την αξία τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τέτοιοι άνθρωποι είναι γνωστοί για τον πολύ δυνατό χαρακτήρα και το μεγάλο τους θάρρος. Ως εκ τούτου, αντί να προσβάλλουν ο ένας τον άλλον ή να τσακώνονται πριν από τον αγώνα, οι μαχητές μας είναι επικεντρωμένοι στο στόχο τους και τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον αντίπαλό τους”.

“Το ενδιαφέρον για το πρώτο τουρνουά ήταν πολύ μεγάλο, ενώ μαχητές από όλο τον κόσμο ήθελαν να αγωνιστούν στο δεύτερο τουρνουά, αλλά δυστυχώς, η κατάσταση του κορωνοϊού εμπόδισε τους συμμετέχοντες εκτός Πολωνίας”.

Οι διοργανωτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των μαχητών, αλλά γνωρίζουν επίσης ότι η αισθητική των γυμνών, χωρίς προστατευτικά αγώνων, θα είναι πάντα πιο γραφική σε σύγκριση με την πυγμαχία και το MMA.

“Πρέπει να θυμόμαστε ότι η φόρμουλα των “γυμνών” αγώνων είναι αιματηρή. Υπάρχουν πολλά κοψίματα και σπασμένες μύτες. Ωστόσο, είναι πιο ασφαλής από τα hooks της πυγμαχίας στο κεφάλι, όπου τα αποτελέσματα συχνά δεν είναι ορατά αμέσως, αλλά εμφανίζονται μετά την έξοδο από το ρινγκ”, εξηγεί ο Hajduś.

“Σίγουρα δεν θα περιοριστούμε στις διοργανώσεις μόνο μέσα στην Πολωνία. Δεν θέλω να αποκαλύψω λεπτομέρειες, αλλά μήπως θα είναι στα τροπικά δάση της Ασίας; Εστιάζουμε κυρίως στην πώληση εισιτηρίων στο σύστημα PPV. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το WOTORE 3 ήταν διαθέσιμο μέσω PPV μόνο με $5 USD. Οι εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθηθούν και δια ζώσης, αλλά μόνο από πολύ μικρό αριθμό ατόμων, κάτι που μας δίνει μεγάλες δυνατότητες στην επιλογή των τοποθεσιών.

 

Το WOTORE 1 πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Katowice Walcownia, στο Μουσείο Μεταλλουργίας Ψευδάργυρου. Η σκληρή ατμόσφαιρα έδωσε σε αυτό το γεγονός έναν εξαιρετικό χαρακτήρα, ενώ περίπου 300 καλεσμένοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες οκτώ μαχητών από το MMA, την πυγμαχία, το K-1, το ju-jitsu και το streetfight. Ο Marek Samociuk κέρδισε το πρώτο τουρνουά, παίρνοντας το έπαθλο των 50.000 PLN (11.000 euros). Το WOTORE έλαβε ευρεία κάλυψη στη βιομηχανία του θεάματος και τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης.

Το WOTORE 2 πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2020. Αυτή τη φορά, χωρίς κοινό στην Αλβέρνια κοντά στην Κρακοβία. Οι θαυμαστές είδαν την Klaudia Syguła να αναδεικνύεται νικήτρια. Στους άνδρες ένας έμπειρος μαχητής MMA, ο Michał “Wampir” Pasternak, θριάμβευσε στο τουρνουά. Ο Cezary Oleksiejczuk και ο Marek Samociuk κέρδισαν και πάλι τα SuperWalks τους.

Το WOTORE 3 πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. Πολλοί παίκτες από το εξωτερικό δήλωσαν συμμετοχή στο τουρνουά. Οι Ιταλοί προκριματικοί Luca Begers, ο Γάλλος Malik Merad και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Muay Thai Beishebek Ululu Zhanybek αποχώρησαν λίγο πριν από τη διοργάνωση, λόγω Covid. Στο τουρνουά συμμετείχε ο αμφιλεγόμενος Eric Olsen από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πρώτη φορά το πολωνικό γκαλά φιλοξενήθηκε από τους Βρετανούς σχολιαστές Brad Pickett και Brayan Lacey, χάρη στους οποίους το event μπορούσε να παρακολουθηθεί στο εξωτερικό στα αγγλικά. Έως και 4 SuperFights πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του WOTORE 3, όπου συμμετείχαν δημοφιλείς και αναγνωρισμένοι παίκτες, καθώς και συμμετέχοντες προηγούμενων διοργανώσεων. Νικητές ήταν οι Kamil Janik και Mariusz “Radzik” Radziszewski. Υπήρξε επίσης ο πιο σκληρός αγώνας στην ιστορία των αγώνων, όπου ο Karol Grzesiuk νίκησε τον Damian Bury. 

Στο WOTORE 4 αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες αλλαγές. Κατ’ αρχήν υπήρχαν 3 γύροι. Οι δύο πρώτοι είχαν διάρκεια 3 λεπτά και ο τελευταίος ήταν απεριόριστος. Ο αγωνιστικός χώρος έχει διάμετρο 9 μέτρα.

Μια άλλη βελτίωση των κανονισμών ήταν οι επιτρεπόμενες τεχνικές. Αυτές ήταν περισσότερες πλησιάζοντας στο εντελώς ελεύθερο αγώνα αφού οι αγωνιζόμενοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα λακτίσματα, τα χτυπήματα των χεριών αλλά και τα χτυπήματα με το κεφάλι ενώ ο αντίπαλος βρισκόταν στο έδαφος.  

 

 

Το WOTORE θέλει να είναι ένας αγώνας στην αρχική του μορφή, εμπνευσμένος από τους αγώνες των μονομάχων και τις cult ταινίες.

Το WOTORE δεν θέλει να είναι απλώς ένα ακόμη αθλητικό γεγονός, αλλά μια εντελώς νέα μορφή, πειθαρχία και φιλοσοφία.

 

 

Και γυναίκες στο WOTORE.

 

 

Το ότι συμμετέχουν 8 μαχητές υπήρχε στο Κ-1.

Το ότι μάχονται “ξυπόλητοι”,  θυμίζει το Vale Tudo.

Το ότι αγωνίζονται χωρίς γάντια θυμίζει το ανερχόμενο αυτή την εποχή Bare Knuckle, την πυγμαχία χωρίς γάντια.

Το ότι πρόκειται να διοργανώνεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου με λίγο κοινό δια ζώσης και κυρίως μέσω livestreaming είναι ιδέα που χρησιμοποιεί το Karate Combat.

Το ότι υπάρχει όλη αυτή η θεατρικότητα με την αρένα, τον φωτισμό, τις κληρώσεις λίγο πριν τον αγώνα και φυσικά τις (πολύ) ωραίες υπάρξεις που ομορφαίνουν το τελετουργικό, παραπέμπει ευθέως στην ταινία Bloodsport. Απευθύνεται στην γενιά που μεγάλωσε με τις αντίστοιχες ταινίες.

Σαν γενική εικόνα θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε σαν ΜΜΑ χωρίς γάντια και χρονικό όριο, κάτι που είναι μια έξυπνη ιδέα. Δεν έχει την underground εικόνα του King of the Streets, περισσότερο οι μαχητές είναι θεατές και πρωταγωνιστές μιας παράστασης, είναι το ζωντάνεμα μιας πολύ επιτυχημένης ταινίας, στην οποία συμμετέχουν οι μαχητές άμεσα και οι χιλιάδες θεατές ανά τον κόσμο, που παρακολουθούν ζωντανά το event, “βλέπουν ζωντανά το Bloodsport” από το κινητό ή τον υπολογιστή τους. Και αυτό χωρίς να ξέρουν από την αρχή το αποτέλεσμα, όπως συνέβαινε στην ταινία.

 

Και εδώ η θεατρικότητα που λέγαμε. Η φωνή του παρουσιαστή είναι αυτή που πρέπει.

 

 

 

 

Related posts

Οι Καλύτεροι Αγώνες για το 2023 όπως ψηφίστηκαν από τους οπαδούς της RIZIN

Spyros Loumanis

Zhilei Zhang vs Joe Joyce: η Ανατολή νικά την Δύση

Spyros Loumanis

Nate Diaz vs Jake Paul αύριο σε αγώνα πυγμαχίας και το μετά από αυτό

Spyros Loumanis

Leave a Comment