Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Brazilian JujitsuJudoKickboxingMilitaireMMAMuay ThaiSavate

Unifight: το “Στρατιωτικό Δέκαθλο;”

Τι είναι το Unifight

Το Unifight (ή Universal Fight) είναι ένα ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα με στρατιωτικές εφαρμογές.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο διαδοχικά στάδια: το πρώτο στάδιο είναι μια πορεία εμποδίων που προσομοιάζει με στίβο μάχης και δοκιμασίες στρατιωτικού χαρακτήρα, όπου οποιοδήποτε χαμένο εμπόδιο αποκλείει τον διαγωνιζόμενο. Το δεύτερο στάδιο είναι κάποιοι γύροι μονομαχίας πλήρους επαφής, που όμως πραγματοποιείται αμέσως μετά την δοκιμασία του πρώτου σταδίου.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Τα τελευταία 10-20 χρόνια στην ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών υπήρξε μια τάση ανανέωσης.  Εμφανίστηκαν νέες μορφές που βασίζονται στην ολοκλήρωση της έννοιας της μάχης με την  συγκέντρωση δεξιοτήτων από άλλα αθλήματα. Ένα από αυτά είναι το Unifight, που όμως ξεπερνά το στάδιο αυτό. Εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στη Ρωσία, σαν μια περιεκτική μορφή που περιλαμβάνει την εφαρμογή ασκήσεων σε μια σειρά εμποδίων, σκόπευση με αεροβόλα, ρίψη αθλητικών μαχαιριών και μάχη πλήρους επαφής στο ρινγκ.

Αυτό το άθλημα, που αρχικά εμφανίστηκε ως στρατιωτική εφαρμογή, έχει γίνει αρκετά δημοφιλές όχι μόνο στις στρατιωτικές δυνάμεις διαφόρων χωρών, αλλά και μεταξύ των πολιτών. Τα μέλη της Διεθνούς Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Unifight φθάνουν τις 32 χώρες. Έχουν μέχρι τώρα πραγματοποιηθεί 13 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, στα οποία συμμετείχαν αθλητές από 35 χώρες.

 

Πάρτε μια πρώτη ιδέα:

 

Πως γίνεται το Unifight

Το Unifight δεν είναι στυλ μάχης. Είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης, όπου το μόνο που έχει σημασία είναι η εφαρμογή των δεξιοτήτων σε ένα σύστημα πλήρους επαφής, υπό συνθήκες άγχους και πίεσης.

Το Unifight αποτελείται από δύο διαδοχικά στάδια φυσικής πρόκλησης:

Στάδιο Ι) ολοκλήρωση μιας πορείας εμποδίων συμπεριλαμβανομένης της σκόπευσης με τουφέκι και της ρίψης μαχαιριού.
Στάδιο II) αγώνας πλήρους επαφής στο ρινγκ, ξεκινώντας ένα λεπτό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου.

Στο πρώτο στάδιο, οι ανταγωνιστές ολοκληρώνουν την πορεία εμποδίων σε παράλληλες διαδρομές. Ο πρώτος διαγωνιζόμενος που ολοκλήρωσε την προσπάθεια είναι ο νικητής του πρώτου σταδίου και του απονέμεται 1 βαθμός. Εάν ένας διαγωνιζόμενος δεν περάσει κάποιο από τα εμπόδια στην τρίτη προσπάθεια, τότε αποκλείεται.

Ένα λεπτό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου, ο νικητής καλείται στο ρινγκ για τη μονομαχία στο δεύτερο στάδιο. Ο αριθμός των γύρων στο δεύτερο στάδιο καθορίζεται σύμφωνα με τις ηλικιακές κατηγορίες (παιδιά, νέους, ενήλικους, αγόρια, κορίτσια) και τις δεξιότητες των διαγωνιζομένων. Η διάρκεια των γύρων καθορίζεται σύμφωνα με το επίπεδο του διαγωνισμού και το επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν επιτύχει οι διαγωνιζόμενοι, όπως ορίζεται στους κανόνες και τους κανονισμούς. 

 

Τι περιλαμβάνει το Unifight

Στάδιο Ι.

Η πορεία εμποδίων πρέπει να περιλαμβάνει 10 σταθμούς. Αυτά οι σταθμοί περιλαμβάνουν δοκιμασίες δύναμης και αντίστασης, υποχρεωτικά επίσημες διαδρομές και προκλήσεις χειρισμού όπλων. Οι σταθμοί καθορίζονται από τους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Η διαδρομή εμποδίων έχει μήκος 60 μέτρα και περιλαμβάνει τους ακόλουθους σταθμούς:

1 – ένα μέρος της διαδρομής με άνισα τμήματα (ελαστικά ή λαβύρινθο),
2 – εμπόδιο 4m,
3 – φράχτη 2m,
4 – οριζόντια σκάλα 3,5m,
5 – φράγμα 1,1m,
6 – βολή σε στόχο σε απόσταση 15m,
7 – ρίψη μαχαιριού σε στόχο στα 7m,
8 – οριζόντιος κύλινδρος 3m,
9 – ανάβαση σε δίχτυ ψαρέματος 8-10m,
10 – αναρρίχηση σε σχοινί γυμναστικής 8-10μ.

Η γραμμή τερματισμού βρίσκεται δίπλα στο ρινγκ που χρησιμοποιείται στο δεύτερο στάδιο.

 

Στάδιο II. 

Μονομαχία στο ρινγκ

Ο αγώνας στο ρινγκ αποτελείται από άοπλη μάχη μεταξύ δύο μαχητών που χρησιμοποιούν τεχνικές και στοιχεία από άλλα αθλήματα επαφής, εντός των ορίων που καθορίζονται από τους  κανονισμούς.

Στο τέλος της μάχης, νικητής είναι ο διαγωνιζόμενος που έχει επικρατήσει στους περισσότερους γύρους, είτε νικώντας με νοκάουτ, είτε με εγκατάλειψη του αντιπάλου.

Οι ασκούμενοι οποιουδήποτε αθλητικού αγώνα πλήρους επαφής, (Judo, Sambo, πυγμαχία, kickboxing, Savate, jujutsu, πάλη, BJJ, Muay Thai, MMA), ανεξάρτητα από το στυλ, μπορούν να συμμετάσχουν στο Universal Fight.

 

 

Και στα χιόνια η προσπάθεια συνεχίζεται:

 
 

 

Από το 2008, κάθε χρόνο διοργανώνονται εθνικοί και διεθνείς διαγωνισμοί “Unifight” μεταξύ παιδιών ηλικίας 10-11 και 12-13 ετών (Light – Unifight). Ο στόχος αυτών είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης των παιδιών, των εφήβων και των νέων, αλλά και η ψυχαγωγία.

Επίσης γίνονται κάθε χρόνο, τα πρωταθλήματα Ρωσίας, Ευρώπης και Κόσμου μεταξύ αγοριών και κοριτσιών 14-15, 16-17 ετών, Πρωτάθλημα Ρωσίας, Ευρώπης και Παγκόσμιο Juniors και Juniors 18-20 ετών ( σύμφωνα με τους κανόνες Light – Unifight και Classic Unifight), Ευρωπαϊκό, Ασιατικό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών (Light  και Classic Unifight).

Το Unifight ξεκίνησε σαν μια ιδέα που αφορούσε τους στρατιωτικούς. Ο στόχος του ήταν να προάγει την φυσική κατάσταση και την μαχητική ικανότητα με ευχάριστο και περιεκτικό τρόπο. Όμως η βάση της δημιουργίας του, ήταν το ότι σε μια εμπλοκή δύο αντιπάλων σε στρατιωτικό πεδίο, δεν υπάρχει η αθλητική διαδικασία με χρόνο για ζέσταμα, ψυχολογική προετοιμασία, ρύθμιση της αναπνοής για μέγιστη απόδοση κ.λ.π. Ήθελαν να φέρουν τον αγωνιζόμενο στα όρια της φυσικής του κατάστασης, με μια προσομοίωση προσπαθειών που μοιάζουν στο φυσικό περιβάλλον και στην κατάσταση αυτή να του ζητήσουν να δώσει μάχη πλήρους επαφής για μερικούς γύρους, με αντίπαλο που δεν ακολουθεί απαραίτητα το ίδιο στυλ μάχης. Και ενοποιώντας όλες αυτές τις ανόμοιες δεξιότητες να αναδείξουν τον νικητή.

Το Unifight είναι μια έξυπνη ιδέα, πολύ πρακτική και άμεσα εφαρμόσιμη, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην στρατιωτική πρακτική. Όμως η ιδέα έχει εφαρμογή και μπορεί να λειτουργήσει σαν ψυχαγωγία σε ενήλικους πολίτες και σαν παιχνίδι σε παιδιά.

Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε σαν το “Δέκαθλο στρατιωτικού τύπου”.

 

Related posts

Ο θρύλος του UFC και του PRIDE Wanderlei Silva θα αγωνιστεί σε αγώνα πυγμαχίας

Spyros Loumanis

Ο 15 μηνών γιος του Francis Ngannou, Kobe, πέθανε

Spyros Loumanis

Elle Brooke vs Paige VanZant: το πρώτο γυναικείο crossover

Spyros Loumanis

Leave a Comment