Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
KarateΙαπωνικές τέχνες

Το Karate πριν από 45 χρόνια

Στο σπάνιο αυτό βίντεο βλέπουμε αγώνες Karate πριν 45 χρόνια. Το στυλ είναι πραγματικά τραχύ σε σύγκριση με τους σύγχρονους αγώνες.

Το Karate την εποχή αυτή ήταν  περισσότερο πολεμική τέχνη παρά άθλημα.

Πρόκειται για προκριματικούς αγώνες σε Νομαρχιακό επίπεδο.

Το πιο ενδιαφέρον είναι τα σχόλια:

Το στυλ του αγώνα ήταν πραγματικά τραχύ σε σύγκριση με τους σύγχρονους αγώνες, αλλά πιστεύω ότι αυτή η εποχή ήταν περισσότερο κοντά στις αρχές του Karate. Το μοντέρνο στυλ είναι μονόδρομος γιατί ο ανταγωνισμός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσεις”.

“Ξεκίνησα πριν από περίπου 55 χρόνια το Karate, σε dojo που ανήκε στην Ιαπωνική Ομοσπονδία Καράτε (JKA). Ήταν ελεύθερο kumite εκείνη την εποχή και οι αγώνες ήταν έτσι όπως φαίνεται στο βίντεο. Το αθλητικό Karate που εισάγεται στους σημερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι περίεργο. Στην ομάδα Karate του πανεπιστημίου εξασκήθηκα στο Matsubokai Egami Karate, που ήταν τελείως διαφορετικό από το συμβατικό Karate, αλλά δεν έπαιξα κανένα αγώνα. Μετά από αυτό, έπαιξα και έναν αγώνα Karate με απευθείας χτύπημα. Το Karate είναι βαθύ και ποικιλόμορφο.”
 
 
“Ήμουν 20 χρονών εκείνη την εποχή, οπότε έπαιξα πολλά παιχνίδια όπως αυτό. Εκείνη την εποχή, η στάση μάχης ήταν χαμηλά και υπήρχαν πολλοί που έλεγαν: “Αν μπορείς να χτυπήσεις κάποιον με αυτό, είναι εύκολο”. Μετά, όταν ξεκινούσε ο αγώνας και άρχιζε να αυξάνεται η διαφορά και η νίκη ή η ήττα γινόταν καθοριστική, θα χτυπούσα σοβαρά. Είναι φάουλ, αλλά η ήττα είναι ήττα. Έτσι τα δυνατά παιδιά κέρδιζαν με μικρή διαφορά από τον πρώτο αγώνα. Διαφορετικά ήταν επικίνδυνο. Ο διαιτητής έβλεπε επίσης ότι υπήρχε διαφορά στην ικανότητα και ακόμα κι αν ήταν λίγο μακριά η λήξη, τον πιο δυνατό τον αναδείκνυαν νικητή με ένα πόντο για να μην τραυματιστεί ο αντίπαλος.
“Αυτό είναι Karate!
“Δεν αναπηδούν όπως σήμερα.”

“Είναι κάτι σαν αγώνας Kendo.”

“Αν υπήρχε Karate πριν από το Muay Thai, θα ήταν κάπως έτσι.”
 
 

 

 

Related posts

Live το 64ο JKA All Japan Championships

Spyros Loumanis

LIVE το Κύπελλο Υπουργών Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Shotokan Karate

Spyros Loumanis

Kudo Daido Juku: νέα δυνατά βίντεο

Spyros Loumanis

Leave a Comment