Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
dojoandring
Self DefenseTaekwondoΑπόψειςΚορεάτικες τέχνες

Τελικά το Taekwondo βρήκε αυτό που δεν έψαχνε

Άργησε κάτι δεκαετίες αλλά τελικά το βρήκε αυτό που δεν έψαχνε. Την χρήση της τεχνικής του στην αυτοάμυνα.

Το Taekwondo τις τελευταίες δεκαετίες, φρόντισε συνειδητά να απομακρυνθεί από την πολεμική τέχνη και να “επενδύσει” στην αθλητική μορφή του στυλ. Στην προσπάθεια αυτή απέκλεισε τις τεχνικές χεριών πλην μίας, της ευθείας γροθιάς στο μέσο ύψος, στον θώρακα, την μελέτη της μικρής απόστασης, τις ανατροπές, άρα και την μελέτη των ρίψεων και των πτώσεων και φυσικά τις λαβές. Όλα αυτά δηλαδή που μας δείχνουν τα θεαματικά βίντεο που προβάλει τώρα το Kukkiwon.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν μαζί του και το μελέτησαν σαν μια δυνατή πολεμική τέχνη, είτε αποσύρθηκαν, λόγω ηλικίας, είτε το “γύρισαν” στο αθλητικό, αφού για να εργαστούν, απαιτούσε να είναι καλοί προπονητές και να μαζεύουν μετάλλια. Έτσι η τεχνογνωσία αυτή χάθηκε.

Η στροφή προς το άθλημα, αλλοίωσε επίσης και τις τεχνικές και τον τρόπο που εκτελούνται. Διαφορετικά υποστηρίζει το σώμα ένα χτύπημα που θέλει να χτυπήσει και διαφορετικά ένα πόδι που θέλει να αγγίξει. Από την στιγμή που η συγκέντρωση πόντων, άρα και η νίκη, απαιτεί πολλές ελαφριές και γρήγορες επαφές του ποδιού στον ηλεκτρονικό θώρακα και ο τρόπος που εκπαιδεύεται ο αθλητής είναι ανάλογος. Τα λακτίσματα και οι γροθιές στον θώρακα δεν θα δώσουν παραπάνω πόντους αν είναι πολύ δυνατές, πλην εξαιρέσεων. Επομένως ο αθλητής δεν έχει κανένα κίνητρο να εκπαιδευτεί πιάνω σ’ αυτό. Το να έχεις ευκαμψία, το μπροστά πόδι συνέχεια στον αέρα και να προσπαθείς να αγγίξεις τον απέναντί σου δεν το λες και καταστροφικό χτύπημα. 

Όμως στον πραγματικό κόσμο, το να βρεθείς με τα πόδια ανοιχτά και να μην μπορείς να φορτώσεις με ισχύ τις τεχνικές σου, αν τελικά καταφέρεις να βρεις το άνοιγμα, να μην χρησιμοποιείς τα χέρια σου, να μην έχεις εμπειρία στην μάχη μικρής απόστασης, να μην ξέρεις πως να πέφτεις με ασφάλεια και να ρίχνεις τον αντίπαλό σου γρήγορα και δυνατά, είσαι απλώς η χαρά του αντιπάλου σου. Το να έχεις και τις σχετικές αυταπάτες, ε τότε αυτό λέγεται αυτοκτονικός ιδεασμός.

Αρκεί να δει κανείς τα πρώτα εκατό βίντεο που θα βρει στο διαδίκτυο, στα οποία έχουν καταγραφεί πραγματικές καταστάσεις αυτοάμυνας και να παρατηρήσει σε πόσες από αυτές ο ένας από τους δύο κινήθηκε με τον τρόπο που κινείται ένας αθλητής του Taekwondo και επιβίωσε, για να καταλάβει την αλήθεια. 

Το πως είναι δυνατόν από μια κινητική συμπεριφορά Α να προκύψει μια κινητική συμπεριφορά Β, το ξέρει μόνο το Kukkiwon.

Το γιατί το Kukkiwon κάνει αυτή την κίνηση τώρα, είναι ένα καλό ερώτημα.

Κατά τα άλλα το βίντεο (που κυκλοφόρησε 22 Φεβρουαρίου 2022) είναι ωραίο, κάτι σαν βίντεο κλιπ, οι πρωταγωνιστές κάνουν το καλύτερο, είναι γρήγοροι και οι αντίπαλοι συνεργάσιμοι.  

 

 

Related posts

Practical Judo: μερικές εφαρμογές λίγο πιο “ελεύθερες”

Spyros Loumanis

Ποιά πολεμική τέχνη χτυπά πιο δυνατά;

Spyros Loumanis

LIVE το Haksan Cup National Jangsa Ssireum 2024 – Day 2

Spyros Loumanis

Leave a Comment