Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Shuai JiaoΚινέζικες τέχνες

Shuai Jiao: η Κινέζικη πάλη με ιστορία 6000 ετών

Από τα τα παλαιστικά στυλ, τα στυλ πολεμικών τεχνών μικρής απόστασης, τα πιο γνωστά είναι, πέραν της πάλης, το Judo, το Jujitsu, το Brazilian Jujitsu, το Sambo και το Sumo. Το Κινέζικο Shuai Jiao, που ανήκει σε αυτή την ομάδα συστημάτων, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Του αξίζει όμως μια περισσότερη δημοσιότητα.

Ας το δούμε καλύτερα.

Το Shuai jiao είναι μια κινεζική πολεμική τέχνη με ιστορία μεγαλύτερη των 6000 ετών. Πρόκειται για την πρώτη πολεμική τέχνη της Κίνας.

 Ο όρος Shuai jiao σχετίζεται με την αρχαία πάλη με σακάκι. Έχει επηρεαστεί ως προς αυτό από την Μογγολική πάλη. Αναπτύχθηκε πρώτα στην επαρχία Hebei της Βόρειας Κίνας και κωδικοποιήθηκε από τον Shan Pu Ying του Nei Wu Fu. Η σύγχρονη χρήση του όρου, αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή πάλης, τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας. Ως γενικό όνομα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει διάφορες μορφές πάλης που ασκούνται στην Κίνα, είτε πρόκειται για ένα σύστημα πολεμικής τέχνης, είτε ενός αθλήματος.

Η τέχνη εισήχθη στη Νότια Κίνα κατά τη Ρεπουμπλικανική εποχή (1912-1949), μετά το 1911.

Κυριολεκτικά Shuai jiao σημαίνει “πιάστε και ρίξτε”. Η κύρια στρατηγική είναι να ρίξει κάτω τον αντίπαλο, χρησιμοποιώντας τις αρχαίες Κινέζικες τεχνικές λαβών και ρίψεων.

Το Shuai Jiao συγχωνεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των τεχνικών ρίψεων των Κινέζικων πολεμικών τεχνών.

Κατά τη δυναστεία του Qing (1644-1911 μ.Χ.), απαγορεύτηκαν τα χτυπήματα στους αγώνες πάλης. Αυτό παραδόξως λειτούργησε θετικά για τους παλαιστές του Shuai Jiao, αφού αυτή η απαγόρευση τους ανάγκασε να εξελίξουν τις λαβές και τις τεχνικές ρίψεων.

Το στοιχείο της ασφάλειας που τονίστηκε τότε, υπάρχει μέχρι και σήμερα. Από τα βίντεο που έχουμε επιλέξει, μπορείτε να δείτε ότι οι ρίψεις και οι λαβές δεν έχουν την πρόθεση να τραυματίσουν τον αντίπαλο. Ο ισχύων κανονισμός του Shuai Jiao, δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτό, απαγορεύοντας την πτώση πάνω στον αντίπαλο με πρόθεση να τον βλάψει, να του πιέσει το κεφάλι ή να ασκήσει υπερβολική βία.

Τεχνικά το Shuai Jiao έχει κοινά στοιχεία με τα άλλα παλαιστικά στυλ. Αυτό θα το βεβαιώσουν και οι παλαιστές και όσοι ασχολούνται με το JuJitsu και το Judo.

Στο Shuai Jiao η εξάσκηση με αντίπαλο είναι αναντικατάστατη. Έχει όμως και συμπληρωματικές ασκήσεις, που αποτελούνται είτε με προσομοίωση των κινήσεων των τεχνικών χωρίς αντίπαλο, είτε με ασκήσεις που σήμερα τις λέμε strength & conditioning, όπως αυτές που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

 

 

Αν σας ενδιαφέρουν τα ιστορικά στοιχεία αυτό το βίντεο είναι για σας:

 

 

Το Shuai jiao μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτοάμυνα, ως ένα ανταγωνιστικό άθλημα και όπως κάθε άλλη πολεμική τέχνη, σαν ένας δια βίου τρόπος να παραμείνετε σε φόρμα και να ασκείστε. 

 
 

 

Εδώ η παραδοσιακή πλευρά:

 

 

Όπως και τα άλλα στυλ, το Shuai jiao είναι επίσης ένα άθλημα και υπάρχουν εθνικοί και διεθνείς αγώνες. Οι αγώνες οργανώνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Shuai Jiao (WSJF). Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται ανά διετία στην Κίνα και σε εναλλασσόμενες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και χωρών της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης. 

To Shuai Jiao είναι ένα ιστορικό στυλ με όλη τη σημασία της λέξης. Το ενδιαφέρον είναι ότι άντεξε τόσους αιώνες και έφτασε έως τις μέρες μας διατηρώντας την φυσιογνωμία του και την παλαιστική του ταυτότητα. Είναι πολύ σημαντικό το ότι παραμένει ζωντανό και αγωνιστικά και διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.

Για εμάς είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι, αν και πέρασε από ταραχώδεις και σκληρές εποχές, μεταφέρει μια πιο ανθρώπινη και ήπια αντιμετώπιση του αντιπάλου, κάτι που σαν προσανατολισμό δεν το βλέπουμε σε πολλά σύγχρονα στυλ.

Related posts

Η τεχνική Shou Bie της Κινέζικης πάλης Shuai Jiao

Spyros Loumanis

16th World Wushu Championships – Sanda – Day 2

Spyros Loumanis

Sanda: ένα άθλημα “δυναμίτης”

Spyros Loumanis

Leave a Comment