Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Shorinji KempoΆγνωστες πολεμικές τέχνεςΙαπωνικές τέχνες

Shorinji Kempo: πολλά περισσότερα από “Ιαπωνικό Shaolin”

Ο Nakano Michiomi

Ο Nakano Michiomi γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1911, στο νομό Οκαγιάμα. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα 3 αδέλφια. Ο πατέρας του ήταν τελωνειακός υπάλληλος και η μητέρα του, μοδίστρα. Ο Michiomi ήταν 8 ετών όταν ο πατέρας του πέθανε από αλκοολισμό. Μετά από αυτή την άσχημε εξέλιξη, οι αδελφές του στάλθηκαν για να ζήσουν με την οικογένεια της μητέρας του. Ο Michiomi στάλθηκε στη Manchuria – τότε κράτος μαριονέτα της Ιαπωνίας – για να ζήσει με τον παππού του από την πλευρά του πατέρα. Ο παππούς του ήταν υπάλληλος στην Ιαπωνική σιδηροδρομική εταιρεία και μέλος της δεξιάς Black Dragon Society. Ο παππούς του ήταν επίσης ειδικός στο Kendo, το Sōjutsu, το μακρύ δόρυ και πιθανότατα στο Fusen-ryū jūjutsu. Δίδασκε μάλιστα τον νεαρό Michiomi όποτε είχε το χρόνο.

Όταν έμαθε ότι πέθανε η μητέρα του, ο Michiomi επέστρεψε στην Ιαπωνία. Ήταν το 1926. Οι αδελφές και ο παππούς του θα πέθαιναν λίγο αργότερα. Στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του ο φίλος του παππού του, Mitsuru Tōyama, ο οποίος ήταν επίσης ιδρυτής της Black Ocean Society, μιας οργάνωσης  πρόδρομος της Black Dragon Society.  

Το 1928, ο Michiomi επέστρεψε στη Manchuria, έχοντας καταταχθεί στο στρατό. Επίσης  εντάχθηκε και στην Black Dragon Society. Για να διευκολύνει τις μυστικές του δραστηριότητες αναγνώρισης, τοποθετήθηκε σε ταοϊστικό σχολείο με επικεφαλής τον Chen Lian, έναν ιερέα που ήταν επίσης ο Master του Báilián Quán. Αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία του Nakano με τον Κινέζικο Quan Fa. Από τον Chen έμαθε το Báilián Quán, ενώ παράλληλα εκτελούσε την αποστολή του να κάνει στρατιωτικούς χάρτες και να διεξάγει γεωγραφικές έρευνες σε όλη την Κίνα.

Αργότερα, ο Chen τον παρουσίασε στον Wen Taizong, Grandmaster του Yihe Quán. Ο Wen πήρε τον Michiomi ως μαθητή του, εκπαιδεύοντάς τον για πολλά χρόνια. Το 1936 ο Wen πέρασε επίσημα τον τίτλο του Grandmaster του Yihe Quán στον Michiomi, στο μοναστήρι Mount Song Shaolin, στην επαρχία Henan. Αυτό αμφισβητείται γιατί δεν ήταν συνηθισμένο να δίδεται σε ξένο τόσο υψηλή θέση. 

Στις τελευταίες ημέρες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση έσπασε το σύμφωνο ουδετερότητας με την Ιαπωνία και κήρυξε πόλεμο. Στις 9 Αυγούστου 1945, οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Manchuria και νίκησαν τους Ιάπωνες σε 11 ημέρες. Το επακόλουθο ήταν τρομακτικό. Τα θύματα των Ιαπώνων ήταν δεκαπλάσια από αυτά των Σοβιετικών. Τραυματίες Ιάπωνες στρατιώτες αφέθηκαν πίσω για να πεθάνουν ενώ ο στρατός υποχώρησε. και πολλοί Ιάπωνες πολίτες αυτοκτόνησαν μαζικά. Ο Michiomi ζούσε στη Manchuria κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής. Είδε αυτές τις φρικαλεότητες. Κατάφερε να δραπετεύσει από την Κίνα με τη βοήθεια των φίλων του από τις Κινέζικες Μυστικές Εταιρείες. Στην Ιαπωνία επέστρεψε τελικά το 1946.

  

 

“Shorinji Kempo” Nippon Sport Science University Επίσημο βίντεο 51η Παρουσίαση Έρευνας Φυσικής Αγωγής

 

 

Ο Nakano Michiomi γίνεται Dōshin Sō – η δημιουργία του Shorinji Kempo

Η ζοφερή κατάσταση που αντίκρυσε στην μεταπολεμική Ιαπωνία τον συγκλόνισε. Κατάλαβε ότι υπήρχε ανάγκη αποκατάστασης του ηθικού και της εθνικής υπερηφάνειας και η δημιουργία μιας εντελώς νέας ανθρώπινης εικόνας. Πίστευε ότι το Kempo θα μπορούσε να βοηθήσει ως μέσο για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Άλλαξε το όνομά του σε Dōshin Sō, αναθεώρησε, επέκτεινε και συστηματοποίησε τις πολλές μορφές του Quan Fa που είχε μάθει στην Κίνα, το συνδύασε με το Jūjutsu που είχε μάθει από τον παππού του στα νιάτα του και έτσι δημιούργησε το Shorinji Kempo όπως υπάρχει σήμερα. 

 

 

Το 1979 προσκλήθηκε στην Κίνα από την κινεζική κυβέρνηση και του ζητήθηκε να επαναφέρει τον Quan Fa στον ναό Shaolin. Πέθανε από καρδιακή νόσο ένα χρόνο αργότερα (12 Μαΐου 1980), προτού αναλάβει αυτό το έργο. Ωστόσο, από τότε που ιδρύθηκε στην Ιαπωνία, ο Shorinji Kempo έχει εξαπλωθεί σε 33 διαφορετικές χώρες με πάνω από 1,5 εκατομμύρια μέλη. Διοικείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Shorinji Kempo, με Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους ανώτερους μαθητές του και την κόρη του Yuki So. 

Το Αρχηγείο του συστήματος βρίσκεται στην μικρή πόλη Tadotsu του νησιού Shikoku, το μικρότερο από τα τέσσερα νησιά που αποτελούν την Ιαπωνία.

 

 

Τι είναι το Shorinji Kempo

Από τεχνική άποψη το Shorinji Kempo περιλαμβάνει τεχνικές χτυπημάτων με χέρια και πόδια, ανατροπές, λαβές, ανατροπές, κλειδώματα χεριών κυρίως καρπών και πιέσεις σε ζωτικά σημεία. Οι τεχνικές υποβολής υπερισχύουν των τεχνικών θανάτωσης. Όπως και στο Aikido, οι κινήσεις του Shorinji Kempo στρίβουν τον καρπό και το χέρι και μπορούν να παραλύσουν έναν επιτιθέμενο από τον πόνο χωρίς να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά.

«Δεν μιλάμε ποτέ για τεχνικές δολοφονίας, το να σκοτώνεις κάποιον είναι ακραία αντίθετο με την φιλοσοφία μας. Μπορεί να είναι απαραίτητο να ελέγχετε κάποιον, αλλά δεν πρέπει ποτέ να το υπερβαίνετε. Το Shorinji Kempo είναι επικοινωνία. Δεν μπορείς να επικοινωνείς με κάποιον όταν πεθάνει. “

Οι μέθοδοι διδασκαλίας δείχνουν αυτήν την πτυχή. Περιστρέφεται γύρω από την πρακτική Embu, ή Kata δύο ατόμων. Σύμφωνα με τον Doshin So, η πρακτική με έναν συμμαθητή, ενθαρρύνει τον σεβασμό και την κατανόηση για άλλους ανθρώπους.

«Όταν ένας μαθητής αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον συμμαθητή, τότε θα συνειδητοποιήσει επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους άλλους», λέει ο Ken Ohashi, παλιός εκπαιδευτής στις ΗΠΑ. 

Πιστεύουν ότι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύμπαν, η ευθύνη για το μέλλον του ανθρώπου βαρύνει τον εαυτό του. Πρέπει να είναι αρκετά σοφός για να γνωρίζει τι είναι σωστό και αρκετά ισχυρός για να το επιβάλει. Οι ιδέες σχετίζονται άμεσα με τις αρχές του Βουδισμού.

Ο Doshin So εντοπίζει τη φιλοσοφία και τις τεχνικές μάχης του Shorinji Kempo στην Ινδία πριν από 5.000 χρόνια. Εισήχθησαν στην Κίνα και τελικά οριστικοποιήθηκαν στον διάσημο ναό Shaolin. Shorinji στα Ιαπωνικά σημαίνει “Ναός Shaolin”.

Οι ιερείς στο Shorinji εξασκούσαν το Kempo ως μορφή διαλογισμού. Σε αυτούς, παρείχε πρώτα ένα μέσο πνευματικής εκπαίδευσης και σε δεύτερο επίπεδο μια μέθοδο αυτοάμυνας. Για το λόγο αυτό, η φιλοσοφία και ο διαλογισμός παραμένουν κεντρικά στο σύγχρονο Shorinji Kempo. Χωρίς τις αρχές του Kongo Zen, θα ήταν μια κενή χειρονομία. Οι ίδιες οι τεχνικές μάχης και οι μέθοδοι διδασκαλίας εκφράζουν τη φιλοσοφία Kongo Zen.

Οι μαθητές στα αρχηγεία του Shorinji Kempo αποκαλούνται μοναχοί. Η φιλοσοφία χαρακτηρίζει τόσο έντονα το Shorinji Kempo, ώστε η Ιαπωνική κυβέρνηση την καταχώρησε ως θρησκεία. Ο Doshin So, αποκαλεί αυτήν τη φιλοσοφία Kongo Zen.

«Το Kongo Zen είναι μια φιλοσοφία που στρέφεται προς τα μέσα και ακτινοβολεί προς τα έξω», έγραφε ο . «[Συνδυάζει την ευγένεια με τη σκληρότητα και τη συμπόνια με τη δύναμη».

Το Shorinji Kempo αντιπροσωπεύει τις φυσικές, ενεργές πτυχές του Kongo Zen. Για τον Doshin So, το Shorinji Kempo δεν είναι μόνο μια άλλη τέχνη μάχης με άδειο χέρι, αλλά ένας ολόκληρος τρόπος ζωής. Το Kongo Zen ως “αναζωογόνηση θεμελιωδών, πρωτότυπων ιδεών του Βουδισμού. Είναι λογικό και δεν έχει καμία σχέση με το μυστικισμό ή τη ζωή μετά το θάνατο”.

Χιλιάδες Ιάπωνες το εξασκούν σε περισσότερες από 800 αίθουσες προπόνησης. Διαδίδεται σε κάθε μεγάλο ιαπωνικό πανεπιστήμιο και σε πολλά από τα γυμνάσια της χώρας.

Προσωπική ζωή του Dōshin Sō

Ο Dōshin Sō παντρεύτηκε τρεις φορές. Είχε δύο κόρες στον πρώτο του γάμο, χωρίς παιδιά στο δεύτερο και μια κόρη στον τρίτο γάμο.

Ο Dōshin Sō παντρεύτηκε την Takada Toyoko τον Μάρτιο του 1934, ενώ εκπαιδευόταν ακόμα στην Henan. Η πρώτη τους κόρη, το Nakano Tomiko, γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1935 και η δεύτερη κόρη τους, το Nakano Michiko, γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1937.

Ενώ στη Μαντζουρία συνάντησε την Manabe Michiyo σε ένα τρένο και ένα χρόνο αργότερα άρχισαν να ζουν μαζί. Στη συνέχεια, στις 23 Ιανουαρίου 1941, χώρισε τον Toyoko. Παντρεύτηκε τον Michiyo στις 10 Αυγούστου 1943. Το 1956 χώρισε τον Michiyo με αμοιβαία συναίνεση, αν και ζούσαν χωριστά  πολλά χρόνια πριν.

Και οι δύο γάμοι κατέρρευσαν λόγω του ότι ο Sō απουσίαζε συχνά για αποστολές κατασκοπείας. 

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την ίδρυση του Shorinji Kempo, ο Dōshin Sō παντρεύτηκε τον Harada Emiko στις 20 Ιανουαρίου 1957, με τον οποίο θα παρέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η κόρη τους, Nakano Yūki, γεννήθηκε στη συνέχεια την 1η Νοεμβρίου 1957.

 

 

Το Shorinji Kempo είναι ένα από τα καλύτερα στυλ. 

Πλήρες τεχνικά, με τεχνικές για μεγάλη, μεσαία και μικρή απόσταση, με χτυπήματα και ένα πλούσιο ρεπερτόριο λαβών και κλειδωμάτων αλλά και σημείων πίεσης. Εντελώς διαφορετικό από τα γνωστά δημοφιλή στυλ, με δική του κινησιολογία και πολύ καλά “περάσματα” από τεχνικές χτυπημάτων σε λαβές και αντίστροφα. Δεν θα γίνει ποτέ τόσο μαζικό όσο τα “μεγάλα¨ στυλ, ούτε ένας ακόμη αθλητικός διαγωνισμός, γιατί αποτελεί περισσότερο μια εφαρμοσμένη φιλοσοφική μέθοδο. Χαρακτηριστικό της προσέγγισής του είναι ότι, οι ανατροπές γίνονται σε απλό πάτωμα, όχι σε tatami. Παραμένει μια πολεμική τέχνη, που όμως έχει μια πολύ πιο ανθρώπινη προσέγγιση. 

Και όπως λένε οι άνθρωποί του “Όταν ένας Karateka βρει ένα κεραμίδι στον δρόμο θα το σπάσει για να αποδείξει την ισχύ της τεχνικής του. Ο μαθητής του Shorinji Kempo θα το βάλει στη στέγη του σπιτιού του”.

Related posts

Το Karate πριν από 45 χρόνια

Spyros Loumanis

Ο Masataka Ohshita μας δείχνει πως να χρησιμοποιούμε την makiwara

Spyros Loumanis

Aikido vs Sumo;

Spyros Loumanis

Leave a Comment