Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
dojoandring
KickboxingMMAShootoWrestlingΙαπωνικές τέχνες

Shooto: προετοιμάζοντας το MMA

Το Shooto είναι γνωστό και σαν Shoot Wrestling. Είναι ένα στυλ επαγγελματικής μάχης σε ρινγκ που είναι συνδυασμός λακτισμάτων, γροθιών, ρίψεων και λαβών. 

 

Ο ιδρυτής του ShootoSatoru Sayama, ξεκίνησε από το Judo, στην συνέχεια εκπαιδεύτηκε από τους καλύτερους: στην επαγγελματική πάλη από τον Γερμανό Karl Gotch, στο Ρώσικο Sambo από τον πρώτο ειδικό του στυλ στην Ιαπωνία τον Ρωσοιάπωνα Victor Koga και στο επαγγελματικό Muay Thai και Kickboxing από τον  μεγάλο Toshio Fujiwara.


Το 1983 ο Sayama ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς επαγγελματίες παλαιστές στην Ιαπωνία. Το 1984 εγκαταλείπει τους αγώνες για να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη του στυλ του. Το γυμναστήριό του ονομάστηκε Super Tiger από το αγωνιστικό του ψευδώνυμο.


Η πρόθεσή του ήταν να δημιουργήσει ένα μαχητικό στυλ που να περιλαμβάνει τα πάντα, λακτίσματα, γόνατα, γροθιές, λαβές, ρίψεις, κλειδώματα και αγώνα εδάφους. Όπως το φανταζόταν, η μάχη θα μπορούσε να ξεκινά από απόσταση με λακτίσματα, γροθιές, γόνατα και χρήση των βηματισμών. Έπειτα οι μαχητές θα έπρεπε να μπορούν να ρίξουν τον αντίπαλό τους, να αγωνιστούν στο έδαφος και να εφαρμόσουν μια λαβή που να οδηγούσε σε υποταγή. Όλα αυτά αν βέβαια ο αγώνας δεν τελείωνε από κάποιο χτύπημα.

 
 
 
Στο Shooto απαγορεύονται οι δαγκωματιές, τα χτυπήματα στα μάτια, στα γεννητικά, τον λαιμό, χτυπήματα σε πεσμένο αντίπαλο, οι αγκωνιές και οι λαβές σε μικρές αρθρώσεις π.χ. δάκτυλα, καρπούς. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2008, απαγορεύτηκαν και τα χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.  

Οι ερασιτεχνικοί αγώνες του Shooto έγιναν για πρώτη φορά το 1986 και οι πρώτοι επαγγελματικοί το 1989.
Το Shooto έχει τέσσερις κατηγορίες:

·     Class D: ερασιτέχνες, αγώνας διάρκειας 2χ2’, κράνος, ειδικό σύστημα πόντων (όχι χτύπημα με το γόνατο στο πρόσωπο και χτύπημα στο έδαφος)
·    Class C: ερασιτέχνες, αγώνας διάρκειας 2χ3΄, κράνος, ειδικό σύστημα πόντων (και γόνατα στο κεφάλι, όχι χτύπημα στο έδαφος)
·         Class C+: ερασιτέχνες, αγώνας διάρκειας 2χ3΄
·         Class B: επαγγελματίες, αγώνας διάρκειας 2χ5’
·         Class A: επαγγελματίες, αγώνας διάρκειας 3χ5’

Όταν ένας μαχητής συγκεντρώσει αρκετές νίκες στη Class B, θα πάρει άδεια να αγωνίζεται στην Class A.

 

 

 

Ο Sayama, αξιοποιώντας την εμπειρία του σαν επαγγελματίας μαχητής και έχοντας πολύ καλούς εκπαιδευτές κατάφερε και δημιούργησε ένα αγωνιστικό στυλ που υπάρχει και αναπτύσσεται ακόμη. 

Η μεγαλύτερη απόδειξη της ποιότητάς του είναι ότι επαγγελματίες αθλητές επέλεξαν να εκπαιδευτούν μαζί του και το ότι από τις διοργανώσεις του πέρασαν παγκόσμιοι πρωταθλητές του Kickboxing, ενώ πολλά αστέρια του σημερινού MMA έχουν τις ρίζες τους στο Shooto.

Ο Sayama με το Shooto και άλλοι δημιουργοί υβριδικών στυλ, στην πραγματικότητα προετοίμασαν το έδαφος για την έλευση και ανάπτυξη του MMA.

 

 

Related posts

Live: Karate 1-Premier League Matosinhos

Spyros Loumanis

Ο Jon Jones και ο Francis Ngannou είχαν ένα face off

Spyros Loumanis

Μαχητές του Kyokushin στο MMA

Spyros Loumanis

Leave a Comment