Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Muay ThaiShoot Boxing

Shoot boxing vs Muay Thai: ποιός θα νικήσει;

Το Muay Thai είναι το πιο γνωστό στυλ χτυπημάτων πλήρους επαφής. Χρησιμοποιεί γροθιές, αγκώνες, γόνατα, λακτίσματα και τεχνικές για σώμα με σώμα. Είναι χιλιάδες οι μαχητές του σε όλο τον κόσμο, αποτελεί δε το σημείο αναφοράς σαν το πλέον ολοκληρωμένο και διαδεδομένο στυλ χτυπημάτων.

Το Shoot boxing είναι ένας δυνατός συνδυασμός Kickboxing και wrestling, τεχνικός και καλά δομημένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον κύκλο του έχουν βγει παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Kickboxing και εξακολουθούν να βγαίνουν, μαχητές με τεχνική και ποιότητα. Να θυμίσουμε ότι στο Shoot boxing επιτρέπονται τα χτυπήματα σε όλο το σώμα χρησιμοποιώντας γροθιές, αγκώνες, γόνατα και λακτίσματα, εκτός από το λαιμό, τη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και τα γεννητικά. Επιτρέπονται επίσης και οι ανατροπές. Επιτρέπεται να χτυπήσετε τον αντίπαλό σας ενώ πέφτει αλλά όχι στο έδαφος. Επίσης μπορείτε να μπλοκάρετε και να σφίξετε ενώ αγωνίζεστε, αλλά οι πόντοι θα μετρηθούν μόνο για τον μαχητή που κερδίζει πλεονεκτική θέση από αυτό. Επιτρέπεται να αλλάξετε τις θέσεις ενώ εμποδίζετε τον αντίπαλο που προσπαθεί να κάνει υποβολή, στραγγαλίζοντας τον ή περιστρέφοντας το χέρι του. 

Τι θα γίνει αν συναντηθούν τα δύο αυτά στυλ;

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα πρώτο δείγμα. Ο αγώνας έγινε μεταξύ του Ταϊλανδού Lomissan Sor. Thanikul (Muay Thai) και του Naoyuki Taira (Shoot Boxing) στις 17 Σεπτεμβρίου του  1988 στο Tokyo (Korakuen Hall)

Όλα πήγαιναν καλά, ο Ιάπωνας και τις ανατροπές του έριχνε στον Ταϊλανδό, οι οποίες δεν κάνουν απαραίτητά ζημιά αλλά κουράζουν αυτόν που πέφτει συνέχεια και κυρίως καταστρέφει το γόητρο και την ψυχολογία.  Αυτόν τον τσαμπουκά και την εικόνα υπεροχής που χτιζόταν, δεν μπορούσε να την ανεχθεί ο αθλητής του Muay Thai. Επιτέλους έχουμε κι ένα πρόσωπο. Μπορεί να νικήσεις και όλοι να θυμούνται το πόσες τούμπες σε έβαλε ο άλλος να κάνεις.

Στον δεύτερο γύρο Ταϊλανδός άρχισε τα “περίεργα”, προσπαθώντας να “εξηγήσει” ότι πήρε το μήνυμα. Και πως έκανε κατανοητή την άποψή του; μα  κλωτσώντας στο κεφάλι τον πεσμένο αντίπαλό του. Επίσης όταν στριμώχτηκε έριξε και έναν αγκώνα στο κεφάλι του Ιάπωνα, ίσως από κεκτημένη ταχύτητα, ίσως και όχι. Προφανώς είχαν συμφωνήσει όχι αγκώνες στο κεφάλι. Αλλά ας μην  το κάνουμε και θέμα, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

Ο Ιάπωνας, με το μαύρο παντελόνι, δεν παρέλειψε, όταν ο αντίπαλός του ήταν πεσμένος στο έδαφος, να κάτσει όχι και τόσο καλοπροαίρετα πάνω του, ανταποκρινόμενος στην πρόκληση. 

Στο τρίτο γύρο ο Ιάπωνας έδειχνε κουρασμένος, είχε δεχτεί και μερικές γροθιές παραπάνω. Μια γονατιά του Lomissan έκοψε την ανάσα του ήδη λαχανιασμένου Naoyuki και μερικές ακόμη μετά από λίγο τον έριξαν για τα καλά.

Κατέληξε ο δυστυχής Ιάπωνας να πέφτει κάθε μερικά δευτερόλεπτα, σε μια φιλότιμη προσπάθεια να βγάλει τον αγώνα. Τελικά οι σάκοι ιστορικά, ποτέ δεν είχαν καλό τέλος. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση μια γονατιά στο κεφάλι τέλειωσε το μαρτύριο.

 

 

 

Related posts

Δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές, δύο στυλ, ένας αγώνας

Spyros Loumanis

Buakaw vs Nayanesh Ayman 2: ο Buakaw με καθαρή νίκη

Spyros Loumanis

Έχετε δει αυτό το Muay Thai;

Spyros Loumanis

Leave a Comment