Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
dojoandring
KickboxingShoot BoxingWrestling

Shoot Boxing: ένας δυνατός συνδυασμός Kickboxing και Wrestling

 Ο Tomofumi Murata / Takeshi Caesar

Το Shoot boxing είναι ένα μαχητικό άθλημα και μια ομώνυμη εταιρεία προώθησης αγώνων που έχει έδρα στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1985.

Ο δημιουργός του στυλ είναι ο Tomofumi Murata, γεννημένος στις 17 Αυγούστου 1955. Πιο γνωστός όμως είναι με το αγωνιστικό του ψευδώνυμο Takeshi Caesar.

Ο Murata άρχισε να αγωνίζεται στο Kickboxing σε ηλικία 16 ετών. Εκπαιδευόταν στο Nishio Gym. Δάσκαλός του ήταν ο σπουδαίος Tadashi Sawamura.

Οι επιτυχίες του ήταν σημαντικές:

 • Asia Pacific Kickboxing Federation
  • APKF Welterweight Championship
  • APKF Middleweight championship
 • Japan Shootboxing Association
  • JSBA Hawkweight 1st champion (1986)
 • World Shootboxing Association
  • WSBA Hawkweight 1st champion (1988)

Το 1984, ενδιαφέρθηκε για την επαγγελματική πάλη και πήγε στο Super Tiger Gym του Satoru Sayama, τον δημιουργό του Shooto. Στη συνέχεια, ο Caesar ήρθε σε επαφή με τον Karl Gotch και τον Akira Maeda που ήταν μέλη της Ομοσπονδίας Παγκόσμιας Πάλης. Μετά την πτώση του UWF, οι εμπειρίες του με το στυλ της πάλης, τον ώθησαν να δημιουργήσει ένα ανάμεικτο στυλ kickboxing, το οποίο ονόμασε shoot boxing. Η εταιρεία του πραγματοποίησε την πρώτη της εκδήλωση το 1985 και είχε συμφωνίες συνεργασίας με το Newborn UWF και αργότερα με το Fighting Network RINGS και το Pancrase.

Ο Caesar αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1990. Ήταν η ίδια χρονιά που έκανε την πρώτη του εμφάνιση σαν ηθοποιός στο σινεμά. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 12 ταινίες.

 

 

Τι είναι το Shoot Boxing

Το Shoot boxing είναι ένα μείγμα δύο στυλ μάχης, της πάλης και του kickboxing. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει λακτίσματα, γροθιές, γόνατα, αγκώνες, ρίψεις και όρθιες τεχνικές υποβολής όπως στραγγαλισμούς, κλειδώματα αγκώνων και καρπών. Δεν περιλαμβάνει αγώνα εδάφους ακολουθώντας την αρχή των Σαμουράι, που θεωρούσαν ανέντιμο να χτυπούν πεσμένο αντίπαλο.
 
 

 

 

Αυτή η μορφή αγώνων έχει προσελκύσει αθλητές του ΜΜΑ, που ξεκίνησαν από αυτό την καριέρα τους όπως ο Hayato Sakurai.  Επίσης έχει προσελκύσει μαχητές που έγιναν διάσημοι σε άλλα στυλ,  όπως το Jens Pulver (αθλητής του ΜΜΑ, πυγμάχος και Kickboxer), αλλά και πολλά αστέρια του K-1 World MAX που, είτε ξεκίνησαν από αυτό είτε έλαβαν μέρος συμπεριλαμβανομένων των Andy Souwer, Albert Kraus, Buakaw Por. Pramuk, Nieky Holzken, Kenichi Ogata, Hiroki Shishido, Rena Kubota και Ai Takahashi.

Υπάρχουν 2 κατηγορίες αγώνων Shootboxing. Η κανονική κατηγορία που ονομάζεται Freshman και η κατηγορία των Επαγγελματιών. Η διάρκεια των αγώνων της πρώτης κατηγορίας είναι 3 γύροι ή 4 σε ορισμένα πρωταθλήματα. Η διάρκεια είναι 3 λεπτά ανά γύρο με 1 λεπτό ανάπαυσης μεταξύ των γύρων. Οι αγώνες της κατηγορίας των Επαγγελματιών είναι πέντε ή έξι γύροι των 3 λεπτών, επίσης με 1 λεπτό ανάπαυσης μεταξύ των γύρων. 

Επιτρέπονται τα χτυπήματα σε όλο το σώμα χρησιμοποιώντας γροθιές, αγκώνες, γόνατα και λακτίσματα, εκτός από το λαιμό, τη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και τα γεννητικά. Εκτός αυτού, τα χτυπήματα με τα γόνατα επιτρέπονται στην κατηγορία Freshman μόνο στο σώμα., ενώ στην κατηγορία των Επαγγελματιών και στο κεφάλι.

 

 

Επιτρέπονται επίσης και οι ανατροπές. Επιτρέπεται να χτυπήσετε τον αντίπαλό σας ενώ πέφτει αλλά όχι στο έδαφος. Επίσης μπορείτε να μπλοκάρετε και να σφίξετε ενώ πολεμάτε, αλλά οι πόντοι θα μετρηθούν μόνο για τον μαχητή που κερδίζει πλεονεκτική θέση από αυτό. Επιτρέπεται να αλλάξετε τις θέσεις ενώ εμποδίζετε τον αντίπαλο που προσπαθεί να κάνει υποβολή, στραγγαλίζοντας τον ή περιστρέφοντας το χέρι του. 

 

 

Οι μαχητές του Shootboxing μπορούν να αγωνιστούν από την ηλικία των 16 ετών με άδεια από τους γονείς ή σε ηλικία 18 ετών.

Οι κατηγορίες βάρους:

Άνδρες: 56, 60, 65, 71, 78, 86, 95, 105 και πάνω από 105 κιλά. 

Γυναίκες: 50, 55, 61, 68, 76 και άνω των 76 κιλών.

 

Το S-Cup, το Παγκόσμιο Κύπελλο Shoot Boxing, είναι το Παγκόσμιο Τουρνουά 8 ατόμων χωρίς αποκλεισμό που διεξάγεται μία φορά κάθε 2 χρόνια από το 1995. 

Tomofumi Murata με το Shoot Boxing, όπως και ο Satoru Sayama με το Shooto, εκτός από το ότι ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο και ποιοτικό στυλ μάχης, με δικό του έντονο χαρακτήρα, στην πραγματικότητα ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων που προετοίμασαν το έδαφος για την έλευση του MMA.

Η ιστοσελίδα της οργάνωσης έχει τα πάντα.

 

 

Related posts

Unifight: το “Στρατιωτικό Δέκαθλο;”

Spyros Loumanis

Ο “Πατέρας του Grappling”, Judoka, stuntman, ηθοποιός, Gene LeBell δεν υπάρχει πια

Spyros Loumanis

Alistair Overeem: ποιός ήταν ο πιο σκληρός αντίπαλός του;

Spyros Loumanis

Leave a Comment