Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
dojoandring
KickboxingSandaΚινέζικες τέχνες

Sanda: ένα άθλημα “δυναμίτης”

Σήμερα θα κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με το Κινέζικο Sanda.

Το Sanda είναι γνωστό και ως κινέζικο kickboxing. Πρόκειται για το επίσημο κινεζικό άθλημα μάχης kickboxing πλήρους επαφής.

Το Sanda είναι ένα σύστημα μάχης που αναπτύχθηκε αρχικά από τον κινεζικό στρατό με βάση  τις πρακτικές του παραδοσιακού Kung Fu  και τις σύγχρονες τεχνικές μάχης.

Συνδυάζει τεχνικές πλήρους επαφής (χρησιμοποιούμε τους αγγλικούς όρους όπως αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία)

  • με τα χέρια και τους αγκώνες: Jab, Cross, Hook, Overhand, Uppercut, Back-fist
  • με τα πόδια: Front Thrusting Kick, Front Snap Kick, Side Kick, Hook Kick, Spinning Back Kick, Roundhouse Kick, Axe kick, low kick
  • τεχνικές ανατροπών και πάλης: Hip Throw, Shoulder Throw, ,Sweep, Double leg takedowns, Single leg takedowns, Body lock takedowns, Kick catch throws, Trips, Scissor takedown

Όπως θα δούμε στα επόμενα βίντεο, οι τεχνικές των χεριών είναι πυγμαχικές, οι τεχνικές των ποδιών είναι όπως του Taekwondo και οι τεχνικές μάχης σώμα με σώμα παλαιστικές.

 

 

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η ύλη είναι μεγάλη και διαφορετικής λογικής. Απαιτεί την ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, που θέλουν χρόνο προπονητική “μαστοριά” για να αφομοιωθούν δημιουργικά.

 

 

Αυτό που το κάνει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που μπορεί κάποιος να τα συνδυάσει όλα αυτά. Γιατί αυτό που προκύπτει είναι ένα συναρπαστικό στυλ μάχης, όπου ο μαχητής μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις αποστάσεις, όλα τα “όπλα” σε άπειρους συνδυασμούς. Αυτές οι δυνατότητες οδηγούν σε ένα σύστημα όπου η συγκέντρωση πόντων και η πιθανότητα νοκάουτ μπορεί να προκύψει κάθε στιγμή.

 

 

Η εικόνα του σου δίνει την εντύπωση, ότι βλέπεις πυγμαχία, Kickboxing, Taekwondo, Muay Thai και πάλη, όλα σε ένα.

Ένα άθλημα “δυναμίτης”.

 

 

Από τους πιο γνωστούς μαχητές του αθλήματος είναι και ο Βιετναμέζος Cung Lee.

 

Related posts

Rage of Wind: μια ταινία που δεν χρειάζονται οι διάλογοι

Spyros Loumanis

Πως να αντιμετωπίζετε ψηλότερους αντιπάλους: η περίπτωση Mike Zambidis

Spyros Loumanis

Kaoklai Kaennorsing: ένας πραγματικός “Φονέας γιγάντων”

Spyros Loumanis

Leave a Comment