Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Muay ThaiΤεχνική

Saenchai’s Cartwheel Kick

Ο Saenchai Sor. Kingstar ή πιο απλά Saenchai είναι ένας θρύλος του Muay Thai. Γεννημένος το 1980, σήμερα 40 χρονών, αγωνίζεται ακόμη με επιτυχία. Όταν λέμε επιτυχία εννοούμε σερί 59 νίκες, με την τελευταία στις 3/4/2021.

Για την ιστορία να πούμε ότι στο Muay Thai έχει 349 αγώνες, 303 νίκες, τις 41 με νοκάουτ, 41 ήττες και 5 ισοπαλίες. Στην επαγγελματική πυγμαχία έχει 5 αγώνες, 5 νίκες τις 2 με νοκάουτ.

Με νίκες στο Lumpinee, το Rajadamnern, με αντιπάλους συχνά και με διαφορά 15 κιλών περισσότερων, με τέσσερις νίκες στο King’ s Cup, προς τιμήν του Βασιλιά της Ταϊλάνδης, το πιο φημισμένο πρωτάθλημα του Muay Thai, είναι ο πιο φημισμένος μαχητής του στυλ. 

Ένας τόσο μεγάλος μαχητής έχει και τις τεχνικές – σφραγίδα του, τεχνικές που τις έχει επινοήσει ο ίδιος, τις έχει παρουσιάσει στην πράξη  και είναι ο μόνος που μπορεί και τις εφαρμόζει τέλεια. 

Μία από αυτές είναι η γνωστή ως “Saenchai’ s Cartwheel Kick”.

Πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη εκτέλεση του κυκλικού λακτίσματος. Η διαφορά είναι ότι το σώμα είναι ανάποδα! 

Δείτε τον: 

 

Σε κάθε περίπτωση η τεχνική αυτή είναι ακραία. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια, σε ισορροπία και ακρίβεια, αλλά πάνω απ’ όλα σε ρίσκο. Ο μαχητής είναι εντελώς ακάλυπτος, η κίνηση είναι μεγάλη και μπορεί ο έμπειρος αντίπαλος να την δει και να την αποφύγει ή να την αποκρούσει ή πιο απλά, να πάρει ένα δυνατό πλεονέκτημα και να τελειώσει τον αγώνα.

Και τότε γιατί την κάνει; Μα γιατί μεγάλωσε στο ρινγκ, γιατί έχει τεράστια εμπειρία με τους 349 αγώνες, γιατί μπορεί και επιλέγει τέλεια την στιγμή που υπάρχει άνοιγμα στην άμυνα του αντιπάλου, γιατί την εκτελεί όταν αυτός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αντεπίθεση, γιατί έχει επινοήσει συνδυασμούς με τεχνικές που μπαίνουν μπροστά από αυτήν και στήνουν τον αντίπαλο εκεί που πρέπει. Και βέβαια για να κάνει εντύπωση στους θεατές κυρίως όταν ο αντίπαλος δεν είναι πολύ επικίνδυνος.

Μια επίσης ωραία παρουσίαση της τεχνικής:

 

Δείτε μια πολύ καλή ανάλυση της τεχνικής, που στην πραγματικότητα είναι σύνθεση περισσότερων από μία κινήσεων:

 

Έχει βάλει ιδέες και σε μαχητές του ΜΜΑ

 

 

Related posts

Οι τεχνικές μάχης του John Wick Chapter 4

Spyros Loumanis

Το γυριστό κυκλικό λάκτισμα “πιάνει”;

Spyros Loumanis

7 επιθετικοί συνδυασμοί από τον Jeff Chan

Spyros Loumanis

Leave a Comment