Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Kickboxing

Πώς μπορώ να γίνω επαγγελματίας Kickboxer;

Στον επαγγελματικό αθλητισμό πηγαίνετε για να κερδίσετε. Είναι μια δουλειά από την οποία πρέπει να πληρώνεστε και να μπορείτε να ζείτε από αυτήν. Όπως ο χώρος εργασίας κάποιου άλλου είναι το γραφείο και το ένδυμα το κουστούμι, για τον επαγγελματία Kick Boxer είναι αντίστοιχα το ring και το παντελονάκι με τα γάντια.

Θα πληρώνεστε όμως όταν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρέπει να σας αρέσει. Δεν μπορείτε να γίνετε καλοί σε κάτι που απεχθάνεστε ή που δεν το βρίσκετε ενδιαφέρον. Δεν μπορεί κανείς να σας υποκινήσει επαρκώς προσφέροντας σας χρήματα ή άλλα ανταλλάγματα. Θα κάνετε κάποια βήματα και θα “τελειώσετε” μετά από αυτά, μόλις τα πράγματα αρχίσουν και αγριεύουν. Ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχει εξωτερική υποκίνηση. 

Αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσετε προπονήσεις σε κάποια σχολή με καλό εκπαιδευτή. Το πως θα κάνετε την επιλογή είναι θέμα λογικής αλλά και τύχης. Μία σχολή που σαρώνει στα πρωταθλήματα, σημαίνει ότι το μοντέλο δουλειάς της λειτουργεί. Ο συνδυασμός ικανοτήτων, προσωπικότητας και ενδιαφέροντος του εκπαιδευτή, η ύπαρξη ικανών αντιπάλων, το πνεύμα συνεργασίας τους, τα μέσα που διαθέτει η αίθουσα και που μπορούν να αξιοποιήσουν άμεσα οι αθλητές, το πνεύμα που επικρατεί, είναι οι βασικές παράμετροι που διαμορφώνει το μοντέλο λειτουργίας της σχολής. Οι επιτυχίες σημαίνει ότι όλα αυτά συνδυαστικά λειτουργούν και παράγουν αποτελέσματα. Αν σας ταιριάζει όλο αυτό τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο σημείο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει  απαραίτητα ότι θα λειτουργεί και σε εσάς. Μπορεί να βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό και σε μια μικρή σχολή που έχει λιγότερο κόσμο αλλά για παράδειγμα πολύ καλό εκπαιδευτή ή τους κατάλληλους και συνεργάσιμους αντιπάλους ή πολύ δυνατό μαχητικό πνεύμα.

Όλα τα παραπάνω θα σας βελτιώσουν τη τεχνική και την μαχητική δεξιότητα. Θα πρέπει βέβαια να εξασκείστε συστηματικά και σχεδόν κάθε μέρα.

Θα πρέπει επίσης να ασκείστε και εκτός αίθουσας βελτιώνοντας την φυσική σας κατάσταση. Το τρέξιμο είναι απαραίτητο γιατί η αερόβια ικανότητα είναι απαραίτητη.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε την διατροφή σας. Η ρύθμιση του ιδανικού αγωνιστικού βάρους σε ένα άθλημα που έχει κατηγορίες βάρους είναι κρίσιμο και βέβαια θα πρέπει αυτό να συνδυάζεται με την πλήρη αγωνιστική απόδοση. Χρειάζεστε διατροφολόγο, πειθαρχία και χρήματα. 

“Αν θέλετε να αγωνίζεστε καλά, πρέπει να αγωνίζεστε” έλεγε ο μεγάλος Joe Lewis και είχε απόλυτο δίκιο. Πρέπει να αγωνίζεστε, να μην τραυματίζεστε και να νικάτε. Έτσι δεν χάνετε χρόνο στην πορεία προς την κορυφή.

Με την προπονητική ομάδα θα πρέπει να αποφασίσετε σε ποια ομοσπονδία και σε ποια παραλλαγή του στυλ θα εστιάσετε γιατί δεν έχουν όλες οι ομοσπονδίες τον ίδιο αριθμό γύρων και διάρκειας του αγώνα. Η εμπειρία της ομάδας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το στυλ που θα έχετε τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνεστε γνωστός σαν ερασιτέχνης, θα βελτιώνεστε, θα αποκτάτε εμπειρία και θα τραβάτε την προσοχή των κατάλληλων ανθρώπων.

 

 

Θα πρέπει στο επόμενο βήμα να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης. Από ερασιτέχνης σε επαγγελματίας. από απλός ερασιτέχνης γίνεστε κάποιος που παράγει αθλητικό προϊόν, που παράγει θέαμα. Χρειάζεται κάποιος manager να αναλάβει το εμπορικό κομμάτι, να κλείνει αγώνες, να κανονίζει τις αμοιβές, να αναλάβει τις συμφωνίες, να βρει χορηγούς.

Είναι και δική σας αρμοδιότητα η ενεργοποίηση στα social media, η επαφή με τους ακολούθους σας.

Όμως η πορεία ενός επαγγελματία μαχητή είναι πολύ ευάλωτη για πολλούς λόγους.

Συχνοί τραυματισμοί. Χρειάζεται πολύ καλή δουλειά στα βασικά και την φυσική κατάσταση, ένας γυμναστής για strength & conditioning, ένας φυσικοθεραπευτής και ενδεχομένως ένας γιατρός που να αναλάβει άμεσα την επούλωση του όποιου τραυματισμού. Αυτό μειώνει τον χαμένο χρόνο, προστατεύει από τα χειρότερα και σας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας.

Κακός manager. Λάθος συμφωνίες, κακή διαχείριση των χρημάτων, “περίεργες” συμπεριφορές.

Διατροφολόγος που δεν μπορεί να συνδυάσει σωστά την επίτευξη του ιδανικού βάρους την κατάλληλη χρονική στιγμή, χωρίς όμως απώλεια της απόδοσης.

Κακή συγκυρία. Ένας μοιραίος τραυματισμός από το πουθενά που καταστρέφει την καριέρα του αθλητή. Ένα ατύχημα εκτός προπόνησης. Μια καταστραμμένη ψυχολογία που προέρχεται από το οικογενειακό ή το προσωπικό περιβάλλον του αθλητή. Μια πανδημία που σταματά όλες τις αθλητικές δραστηριότητες την εποχή που βρίσκεστε στο πιο κρίσιμο σημείο της καριέρας σας.

Αν επομένως διαλέξετε την σωστή σχολή και τον κατάλληλο εκπαιδευτή, έχετε υπομονή, πειθαρχία και τύχη να διανύσετε τα πρώτα χρόνια δουλεύοντας σκληρά στα θεμέλια του στυλ σας και αποκτώντας εμπειρία, οργανώσετε την ομάδα σας, κλείνονται οι κατάλληλες συμφωνίες, κυρίως νικάτε παρά χάνετε, αν μάλιστα είστε και νοκάουτερ, δηλαδή παράγετε και δυνατό θέαμα και δεν είστε ιδιαίτερα άτυχος, τότε μάλλον θα έχετε την δυνατότητα να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που σας αναλογούν.

Αυτό που ισχύει, είτε τα επιτύχετε όλα αυτά είτε όχι, είναι ότι ο χρόνος περνά και η διάρκεια του επαγγελματία αθλητή, πολύ περισσότερο ενός επαγγελματία μαχητή που υπόκειται σε φθορά, δεν διαρκεί για πάντα.

Related posts

Shoot Boxing: ένα από τα καλύτερα μαχητικά στυλ μας δείχνει την δύναμή του

Spyros Loumanis

Μπορεί να αγωνιστεί γυναίκα εναντίον άνδρα στο Kick boxing;

Spyros Loumanis

Τα “θηρία” των ρινγκ “μπορούν να κλωτσάνε”;

Spyros Loumanis

Leave a Comment