Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
dojoandring
AikidoΙαπωνικές τέχνες

Οι τεχνικές χτυπημάτων του Aikido

Η εικόνα που έχει το Aikido είναι ενός στυλ πολύ τεχνικού, με όμορφες σχεδόν χορευτικές τεχνικές, που απλώς ρίχνει ή ακινητοποιεί τον αντίπαλο με ιδιαίτερα απαλό και “ευγενικό” τρόπο. Είναι ένα μαλακό στυλ χωρίς “αιχμές”. Ορισμένοι φθάνουν, για τους παραπάνω λόγους, να το αμφισβητούν και σαν πολεμική τέχνη.

Η απάντηση είναι ότι απλώς … δεν είναι ενημερωμένοι. Μην ανησυχείτε και για το Judo υπάρχει η ίδια έλλειψη πληροφόρησης.

Οι τεχνικές του Aikido κατά 99% περιλαμβάνουν και χτυπήματα. Χτυπήματα λέγοντας εννοούμε Atemi, χτυπήματα που κατευθύνονται στα αδύνατα σημεία της ανατομίας. Είναι κατά κανόνα μικρές σκληρές τεχνικές που προηγούνται της εφαρμογής των τεχνικών ρίψεων ή κλειδωμάτων. 

Ο ιδρυτής του Aikido Morihei Ueshiba, έλεγε ότι το Atemi είναι 70% πραγματικός αγώνας και 30% ρίψη.

Οι τεχνικές των Atemi, η Atemi Waza, δεν είναι απαραίτητα ένα νοκ-άουτ χτύπημα, ένα χτύπημα με την μέγιστη ισχύ που χρησιμοποιεί το Karate. Μπορεί να είναι ένα χτύπημα απόσπασης της προσοχής ή ένας τρόπος αποσυμπίεσης του επιτιθέμενου, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει μια αντίδραση από τον επιτιθέμενο.

Όλες αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται για να οδηγήσουν σε μια ρίψη ή στην εφαρμογή ενός κλειδώματος, αξιοποιώντας μια ζωτική στιγμή ευκαιρίας.

Έτσι αν βρεθείτε αντιμέτωπος με κάποιον Aikidoka, το πρώτο που θα αισθανθείτε θα είναι ένας οξύς πόνος στο πάνω μέρος του σώματος, κάπου κοντά στο κεφάλι. Τότε θα ξέρετε ότι μόλις έχει μετρήσει την απόσταση και άρχισε την εμπλοκή, με εσάς στον ρόλο αυτού που σε λίγο θα βρεθεί στον αέρα και μετά στο έδαφος προσπαθώντας να ελέγξετε τις ροπές ή καθηλωμένος με κάποιο χέρι σε κάπως άβολη και κλειδωμένη θέση, που αυτός θα σας έχει οδηγήσει με τις γνωστές “ευγενικές” κινήσεις του.

 

 

 

 

 

Related posts

Το Karate πριν από 45 χρόνια

Spyros Loumanis

Practical Judo: μερικές εφαρμογές λίγο πιο “ελεύθερες”

Spyros Loumanis

Full contact προπόνηση στο “Oyama Karate gymnasium” το 1964

Spyros Loumanis

Leave a Comment