Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
dojoandring
BoxingΠροπονητικήΤεχνική

Οι κινούμενοι σάκοι των Κουβανών πυγμάχων

Στην μεθοδολογία της προπόνησης τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επανάσταση. Η τεχνολογία και οι υπολογιστές έχουν πραγματικά ανεβάσει την προπονητική σε άλλο επίπεδο.

Πριν μερικά χρόνια παρακολουθώντας το σεμινάριο ενός σπουδαίου Ιρανού προπονητή του Taekwondo – το Ιρανικό Taekwondo είναι από τα κορυφαία στον κόσμο – είχα εντυπωσιαστεί για περισσότερο από έναν λόγους. Κατ’ αρχήν γιατί είχε “βγάλει” περισσότερους από 35 παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες. Χωρίς να μετρήσουμε τους εθνικούς, ηπειρωτικούς πρωταθλητές. Ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο, εκλέκτορας των εθνικών ομάδων, προπονητής εθνικών ομάδων και προπονητής του δικού του συλλόγου.

Είχε δηλαδή όλο το “πακέτο” της γνώσης για το άθλημά του. Από τις έρευνες της προηγούμενης μέρας, τις νέες τεχνικές εξελίξεις στην προπονητική, την ενημέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο, την παρακολούθηση και το κωουτσάρισμα σε χιλιάδες αγώνες σε όλο τον κόσμο, μέχρι και την οργάνωση της προπόνησης στον σύλλογό του. Κυριολεκτικά όλα. 

Αφού τελείωσε με τις παρουσιάσεις, τα στατιστικά, τα βίντεο, τον ρώτησαν πως μπορούμε εμείς που δεν τα έχουμε όλα αυτά, να ανταγωνιστούμε κάποιον από τους αθλητές του επιπέδου των δικών του και των αντίστοιχων των άλλων χωρών. Η απάντηση ήταν όλα τα λεφτά.

“Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά και βοηθούν πολύ, αλλά δεν είναι απαραίτητα. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα βρεις τρόπο να φτάσεις στην κορυφή χωρίς τίποτα από αυτά.”

Το βίντεο που ακολουθεί μας επιβεβαιώνει αυτά τα λόγια με τον καλύτερο τρόπο.

Το βίντεο, που είναι κάποιων ετών, ενώ ακόμη υπήρχε το εμπάργκο στην Κούβα και ο αποκλεισμός της από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν την εμπόδισε να κυριαρχεί και στο συγκεκριμένο άθλημα. Απλές ιδέες ανθρώπων που είχαν βαθιά γνώση και αγάπη για την τέχνη τους. 

Οι κινούμενοι σάκοι είναι μια μεγαλοφυής ιδέα. Ο συνηθισμένος σάκος κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Αυτό αλλάζει με την κατασκευή που χρησιμοποιούν οι Κουβανοί. Οι σάκοι κρέμονται από ένα σύστημα που μπορεί να περιστρέφεται παρασύροντας μαζί του και τους κρεμασμένους σάκους.

Δίνουν κίνηση σε ένα όργανο που για αιώνες ήταν ακίνητο. Και όχι μόνο αυτό. Επειδή οι σάκοι είναι περισσότεροι από έναν, χτυπούν δηλαδή 5-6 άτομα, δεν διατηρείται η ομαλή κυκλική κίνηση προς μια κατεύθυνση, για παράδειγμα μόνο δεξιόστροφα ή με μια ορισμένη ταχύτητα. Τους υπόλοιπος σάκους μπορούν να τους χτυπούν και πυγμάχοι με μεγαλύτερο ή μικρότερο βάρος, επομένως μπορούν να επιβάλουν την κίνηση και την ταχύτητα που επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε πυγμάχος που συμμετέχει σε αυτή την άσκηση εκτός της ατομικής του δεξιότητας, προσπαθεί και να επηρεάσει την περιστροφή του συστήματος. 

Θέλεις να φτιάξεις τεχνική και ισχύ στο χτύπημά σου, θέλεις να φτιάξεις αντοχή, θέλεις κινητικότητα, θέλεις να αλλάζεις σάκους με τους συναθλητές σου, μήπως θέλεις να αλλάζεις κινούμενο σάκο με σταθερό στόχο που σε περιμένει στο κέντρο, ή μήπως θέλεις να κάνεις παιγνιώδη άσκηση σε περίοδο αποθεραπείας; Τα έχεις όλα.

Ένας πανέξυπνος τρόπος που δίνει άλλη διάσταση σε μια άσκηση εκατοντάδων ετών, κάνοντάς την να πλησιάζει προς την διαδικασία του πραγματικού αγώνα.

 

 

Related posts

Devin Haney vs Ryan Garcia: που βρισκόμαστε;

Spyros Loumanis

Η Holly Holm το σκέφτεται να γίνει αντίπαλος της επιστροφής της Amanda Nunes

Spyros Loumanis

Ένα σύντομο μάθημα Aikido

Spyros Loumanis

Leave a Comment