Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
dojoandring
CinemaΠρόσωπα

Ο Mark Houghton και το σινεμά

Ο Mark Houghton γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1962, στο Nuneaton του Ηνωμένου Βασιλείου. Η περιοχή βρίσκεται λίγο έξω από το Warwickshire.

Το να πούμε ότι η ζωή του επηρεάστηκε από το σινεμά είναι λίγο.

Σινεμά μέρος 1ο

Επηρεασμένος από τις ταινίες του Bruce Lee, ο Mark άρχισε να μαθαίνει Judo από την ηλικία των 14 ετών. Στη συνέχεια πέρασε στο Karate, μετά ασχολήθηκε με το Tang Soo Do και το Taekwondo. Αναζητούσε μια πολεμική τέχνη που να τον γέμιζε. Καμία από αυτές τις τέχνες δεν τον ικανοποιούσε και άρχισε να ψάχνει στις Κινέζικες πολεμικές τέχνες. Εκπαιδεύτηκε για περίπου ένα μήνα στη σχολή Lau Gar στην Temple Street του Μπέρμιγχαμ. Τότε γνώρισε έναν Κινέζο, τον Willie Wong και οι δυο τους έγιναν στενοί φίλοι.

Ο Willy και ο Mark γρήγορα ανακάλυψαν ότι και οι δύο εργάζονταν στην ίδια εταιρεία, την GEC Telecommunications και ένα χρόνο μετά, ο Mark ανακάλυψε επίσης ότι ο φίλος του μάθαινε Kung Fu. Ο Mark είπε στον Willy ότι ήθελε να σπουδάσει πολεμικές τέχνες.

Αυτό το εννοούσε, εγκατέλειψε την δουλειά του και μετακόμισε στη Μαλαισία όπου κατέληξε να εργάζεται στο ξενοδοχείο των γονιών του Willy, στις αρχές της εφηβείας του. Για να μπορέσει μάλιστα να μείνει στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, υιοθετήθηκε από την οικογένεια του Willy.

 

 

Σινεμά μέρος 2ο

Στη Μαλαισία, ο Mark άρχισε να εκπαιδεύεται στο White Crane Kung Fu. Αλλά αυτό το θέμα που είχε με τις ταινίες το βρήκε πάλι στο δρόμο του. Παρακολούθησε την ταινία Mad Monkey Kung fu (1979), μια από τις ταινίες του Lau Kar Leung και κατάλαβε ότι αυτό που του άρεσε ήταν το Hung Gar.

Ο Mark γνώρισε για πρώτη φορά το Hung Gar από τον Sifu Kam Wai Ho στο Johor Bahru. Την πρώτη δοκιμαστική εβδομάδα εκπαίδευσης, έπρεπε να στέκεται σε στάση αλόγου για ώρες και εάν κινούνταν τον χτυπούσαν με ένα μπαστούνι. Εκτός από αυτό έπρεπε να χρησιμοποιήσει τους πήχεις του για να χτυπήσει ένα παχύ μπαμπού, διαμέτρου 15-20 ιντσών, που ήταν γεμισμένο με μόλυβδο. Αυτό μέχρι που οι πήχεις του πρήστηκαν από τους μώλωπες και τα χέρια του έτρεμαν από την κούραση. Στο τέλος αυτής της συναρπαστικής εβδομάδας, ο Mark επέστρεψε για περισσότερα. Ο Sifu Ho κατάλαβε ότι κάτι καλό υπήρχε μπροστά του και τον δέχθηκε ως μαθητή.

Έτσι σε ηλικία 20 ετών, ο Mark επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και άνοιξε την πρώτη του Σχολή Kung Fu.

 


 

 

Σινεμά μέρος 3ο

Στα 27 του, ο Mark μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ για να εκπαιδευτεί από τον διάσημο ήρωα του κινηματογράφου και Δάσκαλο του Kung Fu Hung Gar, Lau Kar Leung. Σύντομα ακολούθησε την πορεία του Δασκάλου του στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ και έγινε ένας από τους καλύτερους κακούς του γουέστερν στον κινηματογράφο του Χονγκ Κονγκ. Ο Mark Houghton έχει εμφανιστεί στην οθόνη σε περισσότερες από 60 ταινίες ως ηθοποιός, κασκαντέρ και συντονιστής κασκαντέρ. Ενώ εργαζόταν στη βιομηχανία του θεάματος, εργάστηκε επίσης ως σωματοφύλακας, μια επικίνδυνη δουλειά που του χάρισε πάνω από 400 ράμματα από τραύματα από μαχαίρι και pahrang.

Λόγω των πολυάριθμων τραυματισμών που προκλήθηκαν από το να κάνει τον κασκαντέρ, ο Mark αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο το 2000 και συνέχισε να διδάσκει. Το 2005, όταν ήταν 43 ετών, άνοιξε μια σχολή Kung fu στο Fanling, ανατολικά του Χονγκ Κονγκ. Ο Mark δίδασκε στη σχολή του μέχρι το 2012 όταν, λόγω των τραυματισμών του από ακροβατικά, έκλεισε το σχολείο, μη μπορώντας να συνεχίσει να διδάσκει.

Στα 51α γενέθλια του Mark, 8 Μαρτίου 2013, ο Sifu Lau Kar Leung και ο Mark γευμάτισαν μαζί. Ο Sifu Leung είπε στον Mark ότι η υγεία του είχε υποστεί βλάβη και ότι ήθελε ο Mark να συνεχίσει να διαδίδει το Lau Hung Gar και να αγωνίζεται σε ταινίες. Ο Mark υποσχέθηκε να συνεχίσει να διαδίδει το στυλ στις μελλοντικές γενιές. Όμως 3 μήνες αργότερα, στις 25 Ιουνίου 2013, ο Sifu Lau Kar Leung πέθανε.

 


Σινεμά μέρος 4ο

Ο Mark κράτησε την υπόσχεση στον Δάσκαλό του και διδάσκει ξανά σε σχολεία στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Αυστρία. Ολοκλήρωσε επίσης την παραγωγή του Hands Of Lau, ενός ντοκιμαντέρ για την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς κασκαντέρ και γυναικών της οικογένειας Lau και για τη δράση μάχης στο Χονγκ Κονγκ. Το 2016 ο Mark παρήγαγε, συν-σκηνοθέτησε και συντόνισε ένα ντοκιμαντέρ για τον εαυτό του με τίτλο  I Am The White Tiger (2018). Άνοιξε επίσης τη δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών με την κόρη του, την White Tiger Film Productions HK. Ο Mark έχει πολλά έργα στα σκαριά, όπως το  China Heist και το Sweet and Sour και το τελευταίο σενάριο του Sifu, The Story of Luk Ah Choy, το οποίο ο Mark ελπίζει να παράξει μια μέρα. Ο Mark αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένος με τη δημιουργία της ομάδας New Lau Family Stunt και αναζητά νέους ηθοποιούς δράσης για να γίνουν μελλοντικοί αστέρες.

  

 

Related posts

“Reug Reug” Oumar Kane: από την Σενεγαλέζικη Laamb στο ΜΜΑ

Spyros Loumanis

Wladimir Klitschko: κάτι περισσότερο από πρωταθλητής

Spyros Loumanis

Ο Lou Reed και το Tai Chi

Spyros Loumanis

Leave a Comment