Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
dojoandring
Boxing

“No Respect”

Η καλή αθλητική συμπεριφορά, ο σεβασμός του αντιπάλου, η τήρηση των κανονισμών αλλά των άγραφων κανόνων συμπεριφοράς των μαχητών σε μια αθλητική εκδήλωση, σε έναν αγώνα, είναι απαραίτητη. Δείχνει ότι ο μαχητής σέβεται το όλο οικοδόμημα, τους άλλους που συμμετέχουν, τους θεατές αλλά και τον εαυτό του. Ότι έχει επίγνωση για το που βρίσκεται και τι ακριβώς συμβαίνει.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτά δεν τηρούνται. Τα βίντεο που επιλέξαμε δείχνουν τέτοιες συμπεριφορές. Το άθλημα είναι η επαγγελματική πυγμαχία, ένα άθλημα πολύ διαδεδομένο, με άφθονο οπτικό υλικό και καταγεγραμμένες αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτοί που τα κάνουν, πιστεύουν ότι ο θεατής δίνει τα χρήματά του για να τους δουν να φτύνουν, να κάνουν προσβλητικές κινήσεις σεξουαλικού περιεχομένου, να χτυπούν αντικανονικά, να χτυπούν πεσμένο αντίπαλο και να προσπαθούν να κλέψουν τον αγώνα. Σε όλες τις περιπτώσεις στρέφουν την συμπάθεια του κόσμου υπέρ του αντιπάλου τους και αγνοούν ότι έμμεσα δείχνουν ότι έχουν ένα έλλειμμα ικανότητας στο να παίξουν στα ίσια. 

Αυτή η συμπεριφορά σαν μέθοδος σπασίματος του ηθικού του αντιπάλου, είναι επαρχιώτικη περασμένου αιώνα, ειδικά απέναντι σε μαχητές που είναι υψηλού επιπέδου και που στην καλύτερη περίπτωση την εκλαμβάνουν σαν μέρος της παράστασης και της αυτογελοιοποίησης του looser. Απλά δεν επηρεάζονται.

Ο νικητής θέλει στο τέλος του αγώνα τον κόσμο με το μέρος του, να τον επευφημεί και να τον θαυμάζει. Θέλει να κερδίσει τον αντίπαλο αλλά και την αγάπη του κόσμου, γιατί αυτό είναι που του χαρίζει την δόξα. Και η δόξα δεν προτιμά τους γελοίους.

 

 

 

 

 

Related posts

Οι 40 άμυνες που χρησιμοποιούνται στην πυγμαχία

Spyros Loumanis

Evander Holyfield vs Vitor Belfort και τα άλλα τα “παιδιά” το είπαν και το έκαναν

Spyros Loumanis

Πως “δούλευαν” οι τεχνικές της Αρχαίας Ελληνικής Πυγμαχίας;

Spyros Loumanis

Leave a Comment