Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Nippon KempoΆγνωστες πολεμικές τέχνεςΙαπωνικές τέχνες

Nippon Kempo: το πρώτο Ιαπωνικό Mixed Martial Arts Budo

Τι είναι το Nippon Kempo

Το Nippon Kempo είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη, που ιδρύθηκε και δημιουργήθηκε από τον Muneomi Sawayama το 1932.

Ο Sawayama αρχικά ενδιαφερόταν για τις τεχνικές “atemi” και όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Kansai, κατά την πρώιμη περίοδο Showa, εκπαιδεύτηκε στο παλιού τύπου jujutsu, αυτό που υπήρχε πριν από την ίδρυση του Kodokan Judo από τον Jigorō Kanō, αλλά δεν εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματα. 

Σαν απόρροια αυτού, ο Sawayama κάλεσε τον Kenwa Mabuni (ιδρυτή του Shito-ryu) και τον φίλο του Chojun Miyagi (ιδρυτή του Goju-ryu), που είχαν μετακομίσει από την Okinawa στην Osaka να αρχίσουν να διδάσκουν Karate στο Πανεπιστήμιο Kansai, στο Karate Study Group που ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου 1930. 

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας από τους σημαντικότερους μαθητευόμενους του Sawayama, ο Ryonosuke Mori, ανέφερε ότι ο Sawayama είχε εκπαιδευτεί από τον Mabuni, αλλά δεν είχε καμία σχέση σε θέματα εκπαίδευσης με τον Miyagi. 

Όταν άρχισε να μαθαίνει Karate, είδε τα περισσότερα μαθήματα ήταν Kata και ο Sawayama, που τον ενδιέφερε η ελεύθερη μάχη, σταδιακά έχασε το ενδιαφέρον του για το Karate. Στη συνέχεια ο Sawayama ξεκίνησε μαθήματα kumite στον περίβολο του Tarumi Shrine στη Suita, στην επαρχία Osaka, όπου μπορούσε ελεύθερα να αγωνιστεί με τους συμμαθητές του. Το Tarumi Shrine επρόκειτο να γίνει η γενέτειρα του Nippon Kempo.

Στη συνέχεια, το 1932, αφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Kansai, το φθινόπωρο του ίδιου έτους, ξεκίνησε επίσημα μια πολεμική τέχνη διαφορετική από το Karate, την οποία ονόμασε «Dainippon Kempo».

Ωστόσο, εκείνη την εποχή, ο Mabuni αποκαλούσε την δική του οργάνωση με παρόμοιο όνομα, “dai nipponkenpō Kansai sora shujutsu kenkyūkai”, πριν τη μετονομάσει σε Shito-ryu. Ο Sawayama άλλαξε το όνομα της οργάνωσής του σε Nippon Kempo.

Στη συνέχεια, το 1934, ο Sawayama εισήγαγε στην εξάσκησή του την πανοπλία και τον προστατευτικό εξοπλισμό, κάτι που αποτέλεσε το χαρακτηριστικό του Nippon Kempo. Ο εξοπλισμός περιλάμβανε προστατευτικό κράνος για το πρόσωπο (men), θώρακα για σώμα (do), προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα (mata ate) και γάντια (kurobu). Επιτρέπονταν τα χτυπήματα πλήρους επαφής σε θώρακα και κράνος, οι ρίψεις και η μάχη εδάφους.

Η διάδοση του Nippon Kempo στην Ιαπωνία

Ο Sawayama είχε δημιουργήσει την Nippon Kempo Association με έδρα το Πανεπιστήμιο Kansai στην πόλη Suita. Από την αρχή η τέχνη άρχισε να διαδίδεται μεταξύ των αθλητικών ενώσεων των πανεπιστημίων. Ακολούθησε η δημιουργία του πρώτου club στο Πανεπιστήμια Rissho, στην Ανατολική Ιαπωνία, το Πανεπιστήμιο Kokushikan και το Πανεπιστήμιο Meiji άρχισαν να στέλνουν τους ασκούμενους προς την περιοχή Kansai και ακολούθησαν το Πανεπιστήμιο Chuo, το Πανεπιστήμιο Ryukoku, το Osaka University of Commerce, το Πανεπιστήμιο Waseda, το Kwansei Gakuin Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ritsumeikan, το Πανεπιστήμιο Doshisha, το οποίο μάλιστα δεν δεχόταν άνδρες ασκούμενους.

Λόγω της υψηλής διαθεσιμότητάς του, το Kenpo της ένωσης ενσωματώθηκε στην εκπαίδευση των Δυνάμεων Αυτοάμυνας, με τον Ryonosuke Mori να συμμετέχει στη δημιουργία του εγχειριδίου μάχης των Self-Defense Forces, μαζί με τους δασκάλους του Kempo, του Judo και του Tomiki-ryu Aikido. Το σύστημα ονομάζεται Toshu Kakuto.

Επιπλέον, ο Mori ήταν επίσης λέκτορας στην Ιαπωνική Εθνική Αστυνομική Ακαδημία και είχε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη των τεχνικών σύλληψης της αστυνομίας. Υπάρχουν λέσχες Nippon Kempo σε πανεπιστήμια σε όλη την Ιαπωνία και είναι μια από τις δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την αποφοίτηση.
 
 

 

 

 

 

 

Το Nippon Kempo στο εξωτερικό 

Οι μεγάλοι πρωταθλητές του Nippon Kenpo, όπως ο Shunji Matsunaga που κέρδισε το ατομικό Πρωτάθλημα All Japan Kenpo εννέα φορές στη σειρά από το 1962 έως το 1970 και στη συνέχεια κέρδισε το 1975, κρατώντας το ρεκόρ για συνεχόμενες νίκες και τον υψηλότερο αριθμό νικών στην ιστορία και ο Tetsuo Zako που έχει κερδίσει συνολικά 49 φορές, αποτέλεσαν τους πρώτους πρεσβευτές του στυλ στο εξωτερικό.

Το 1960 ο Nippon Kempo εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από έναν από τους μαθητές του Sawayama, τον Goki Kinuya όταν ο τελευταίος πήγε στην Καλιφόρνια για σπουδές. Από αυτόν δημιουργήθηκε η Αμερικανική Ομοσπονδία Nippon Kenpo.

Στο Μεξικό διαδόθηκε από τους Shihan Tsunanori Sakakura Koike και Shihan Toshinori Saitoτο 1971.

Στην Αγγλία διαδόθηκε από τον Luther De Gale το 1977, αφού πέρασε ένα χρόνο στην Ιαπωνία. 

Το Nippon Kempo εισήχθη επίσης στην Ιταλία, την Ουκρανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Στη Γαλλία ήταν κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης που οργανώθηκε στις 20 Μαΐου 1984 από το Judo Club του Saint-Dié, που ο Armand Santambrogio παρουσίασε το Nippon Kempō. Επίσης ο Ali Zoubiri, προπονητής Judo,  ενδιαφέρθηκε για αυτή την πολεμική τέχνη και άνοιξε μια σχολή Nippon Kempō στο κλαμπ Judo Saint-Dié. Για αρκετά χρόνια, εξασκούσε το ιαπωνικό kempō με τους μαθητές του, στη Γαλλία και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε διάφορους αγώνες και μαθήματα. Αυτοί ήταν οι πρώτοι πυρήνες του στυλ στη χώρα.  

 

Η δομή του  Nippon Kempo

Το Nippon Kempo ήταν μια από τις πρώτες σύγχρονες πολεμικές τέχνες που καθιέρωσε τη μορφή της ελεύθερης μάχης και συμπεριέλαβε τον προστατευτικό εξοπλισμό. Ένας αγώνας Nippon Kempo δεν αναφέρεται ως Kumite, αλλά “bōgu renshū”.
Το Sora ran χρησιμοποιείται για αγώνες ημι-επαφής και το sō ran χρησιμοποιείται για την σκιαμαχία.

Όσο για την απόφαση της νίκης ή της ήττας στο παιχνίδι, οι Kenpokai υιοθετούν έναν αγώνα τριών παιχνιδιών όπως ο Kendo. Η ένωση Kempo υιοθετεί ένα σύστημα πόντων.

Η Nippon Kempo δίνει εξίσου έμφαση στις τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια, ακινητοποιήσεις, λαβές και ρίψεις.  

Το στυλ χρησιμοποιεί τεχνικές που προέρχονται από άλλες τέχνες, όπως το Judo, το Jujutsu και το Karate.

 Ήταν μια από τις πρώτες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες που επέτρεψαν γροθιές στο κεφάλι. Ο Sawayama περιγράφει το Nippon Kempo ως “αρχαίο Παγκράτιο”, αλλά “πιο ασφαλές με προστατευτικό εξοπλισμό και συμπληρωματικούς κανόνες”.  

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Sawayama ίδρυσε το Nippon Kempo, ήταν η έλλειψη μάχης εδάφους. Στην Ιαπωνία, το Nippon Kempo πιστώνεται ότι βοήθησε στο να διαλύσει τις αντιλήψεις ότι το Judo θα ήταν αρκετό για να αποκρούσει κανείς τα στυλ αγώνων υποταγής όπως το Παγκράτιο.

Οι συναντήσεις και οι αγώνες με άλλα στυλ είναι μια συνηθισμένη τακτική. 

Οι ασκούμενοι του Nippon Kempo έχουν αγωνιστεί πολλές φορές στα Τουρνουά Hokutoki που διοργανώνονται από το Kudo, το οποίο μοιάζει με το Nippon Kempo. Οι Yasushi Tsujii (Kenpokai), Takayuki SatKudoo (Kenpokai), Katsushi Okazaki (Aoba Kenpokai), Toru Saito (Nippon Kempo Azusakai), Shinya Yamauchi (Aoba Kenyukai) και άλλοι παίκτες Nippon Kempo έχουν συμμετάσχει και έχουν κερδίσει κορυφαία βραβεία.

Το Nippon Kempo είναι ένα από τα καλύτερα Ιαπωνικά στυλ επαφής, με πλήρες ρεπερτόριο, όρθιο αγώνα και αγώνα εδάφους, με πλήρη επαφή και χρήση όλων των αποστάσεων, ενώ παράλληλα έχει και την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. 

Η δημιουργία του Muneomi Sawayama, δείχνει το πόσο κοντά στην σύγχρονη πραγματικότητα είναι τα παραδοσιακά στυλ.

 

Related posts

Kyokushin Karate vs Muay Thai: 60 χρόνια “κόντρας”

Spyros Loumanis

Το Shooto είναι πιο τεχνικό από το ΜΜΑ; πιο σκληρό πάντως σίγουρα

Spyros Loumanis

Lethwei γυναικών: ίσως πιο σκληρό από των ανδρών

Spyros Loumanis

Leave a Comment