Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
dojoandring
KarateΤεχνική

Nenten Techniques: οι τεχνικές μηδενικής φόρας

Οι τεχνικές μηδενικής φόρας είναι πολύ παλιές, υπάρχουν σαν ιδέα σε πολλά παραδοσιακά΄ συστήματα. Στο Karate της Okinawa αναφέρονται με τον όρο Nenten Techniqueς

Η πιο γνωστή από αυτές τις τεχνικές είναι η “γροθιά της μίας ίντσας” που διαφήμιζε ο Bruce Lee.  Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το έκανε πολύ αποτελεσματικά. 

Οι τεχνικές Nenten είναι τεχνικές “υψηλής ραπτικής”. Δεν παίρνουν την συνηθισμένη φόρα. Εκρήγνυνται μεταφέροντας μια αδιόρατη κίνηση των ισχύων. Για τον λόγο αυτό δεν κόβονται, δεν είναι διακριτές και δεν προλαβαίνει να ενεργοποιηθεί η άμυνα.

Αυτό όμως το μεγάλο πλεονέκτημα για να το αποκτήσει κανείς, πρέπει να έχει πίσω του χρόνια εξάσκησης με καλό Δάσκαλο, με χιλιάδες επαναλήψεις σωστών επαναλήψεων των βασικών τεχνικών και άριστη εκπαίδευση ώστε να μπορεί να ενεργοποιεί τον πυρήνα του σώματος. Το να μπορεί να καταλαβαίνει κάποιος την λογική τους είναι καλό. Το να μπορεί να τις εκτελεί είναι καλύτερο. Το να μπορεί να χτυπά αποτελεσματικά με αυτές, είναι πραγματικά το “διαμάντι του στέμματος”.

Οι τεχνικές Nenten είναι το τεχνικό πλεονέκτημα των παραδοσιακών τεχνών, αφού δίνουν την δυνατότητα στον γνώστη τους να μάχεται ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο.

 

Στο βίντεο που επιλέξαμε, βλέπουμε τον Goju-ryu Hanshi 9th Dan Tsuneo Kinjo sensei, να μας δείχνει και να μας εξηγεί την λογική των τεχνικών Nenten.

 

 

Related posts

“Αν δεν πάρεις τον παγκόσμιο τίτλο γύρω στα 30, πότε θα το κάνεις;”. Μα στα 45!

Spyros Loumanis

Από το Kung Fu στο Karate

Spyros Loumanis

Ειδικότητα αγκώνες

Spyros Loumanis

Leave a Comment