Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
dojoandring
Muay ThaiΑλλες Ασιατικές Τέχνες

Nai Khanom Tom Day: η ημέρα γιορτής του Muay Thai

Η 17η Μαρτίου είναι η ημέρα του Nai Khanom Tom. Αυτό το εορταστικό γεγονός λαμβάνει χώρα συνήθως στην παλιά πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Ayutthaya. 

Το 1774, ο Nai Khanom Tom ήταν αιχμάλωτος πολέμου στη Βιρμανία. Οι Βιρμανοί τον είχαν αιχμαλωτίσει όταν λεηλάτησαν και έκαψαν την αρχαία πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Ayutthaya. Ο βασιλιάς της Βιρμανίας Mangra, άφησε την πρωτεύουσά του στα βόρεια, στο Krung Angwa, για να ταξιδέψει στο Rangoon (την σημερινή πρωτεύουσα της Βιρμανίας), για να παραστεί στη θρησκευτική τελετή στην παγόδα Chevedakang.

Οι Ταϊλανδοί εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η γιορτή ήταν στην παγόδα Ket That. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι οι εορτασμοί περιελάμβαναν πολλές διασκεδάσεις, αθλήματα και παιχνίδια, ανάμεσά τους και το Muaythai, την πολεμική τέχνη του πεδίου της μάχης. 

Ο βασιλιάς Mangra ήθελε να δει ποια πολεμική τέχνη ήταν ανώτερη, το Muaythai ή το Bando, η πολεμική τέχνη της Βιρμανίας και κάλεσε τον καλύτερο Ταιλανδό από τους αιχμαλώτους, να αγωνιστεί  τους Βιρμανούς μαχητές του. Ο Nai Khanom Tom ήταν η φυσική επιλογή για τους Ταϊλανδούς, καθώς ήταν διάσημος για τις δεξιότητές του στο Muaythai.

Η σκηνή ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή μάχη. Χωρίς χρονομέτρη, χωρίς γύρους, χωρίς γάντια – τα χέρια δεμένα σε σχοινιά κάνναβης και βασική προστασία της βουβωνικής χώρας, αλλά η βουβωνική χώρα ήταν ένας νόμιμος στόχος. Ήταν ένας αγώνας μέχρι τέλους, όχι σε ένα ρινγκ, αλλά σε μια αρένα. Ήταν στην πραγματικότητα ένας αγώνας της αρχαίας τέχνης του Muay Boran. 

Ο Nai Khanom Tom ήταν ένας μεγάλος μαχητής. Νίκησε δέκα, άλλοι υποστηρίζουν δώδεκα, από τους καλύτερους πολεμιστές της Βιρμανίας. Πολέμησε για τον βασιλιά του, τη χώρα του, τους φίλους του και την ελευθερία για όλους. Ο βασιλιάς Mangra ήταν ένας από τους πρώτους που χειροκρότησαν το κατόρθωμα που είχε δει.

Ο Βασιλιάς αναγνωρίζοντας την ανωτερότητά του, έδωσε στον Nai Khanom Tom την ελευθερία του ο οποίος επέστρεψε στο παλιό Siam, όπου εκεί τον υποδέχθηκαν σαν ήρωα. Οι Ταϊλανδοί χρειάζονταν τρομερά μια ενίσχυση ηθικού μετά τη συντριπτική ήττα που είχαν υποστεί στην Ayutthaya.

Για τον λαό της Ταϊλάνδης, για το Muaythai, ο θρύλος του Nai Khanom Tom απεικονίζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της τέχνης: την αδάμαστη θέληση να νικήσει για την τιμή και την προθυμία να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιθανότητες για την υπεράσπιση της πολεμικής τέχνης.

Κάθε 17 Μαρτίου, οι μαχητές Muaythai σε όλο τον κόσμο, τιμούν τον Nai Khanom Tom. Εκείνη η βραδιά ονομάζεται “Boxer’ s night” όπου κάθε στάδιο της χώρας διοργανώνει αγώνες αφιερωμένους προς τιμήν του Nai Khanom Tom και της ανδρείας του.

Είναι η ιστορία που διαβάζουν πριν τον ύπνο τα παιδιά της Ταϊλάνδης, όταν ονειρεύονται θρύλους και πολεμιστές που υπήρξαν προστάτες των βασιλιάδων και της χώρας.

Το όνομα Nai Khanom Tom κοσμεί κάθε βιβλίο ή δημοσιεύσεις για το άθλημα. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του Muaythai.

 

 

 

 

Το σύγχρονο Muay Thai τιμά τους ήρωές του και χιλιάδες ασκούμενοι σε αυτό από όλο τον κόσμο, φτάνουν στην πόλη Ayutthaya για να συμμετάσχουν στον εορτασμό, που περιλαμβάνει μια σημαντική τελετή Wai Kru, με παρόντες πολλούς υψηλόβαθμους του Muay Thai. είναι μια μέρα γεμάτη δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις Muay Thai. Έχει γίνει πλέον ένα από τα γεγονότα που πρέπει να δείτε όταν βρεθείτε στην Ταϊλάνδη.

Πάνω απ ‘όλα, η γιορτή του γιορτάζουν την Nai Khanom Tom Day, είναι αφιερωμένη στην πεποίθηση που έχουν όλοι οι πολεμιστές του Muay Thai,  ότι το Muay Thai δεν θα πεθάνει ποτέ.

 

 

Related posts

Muay Lao: θα αγωνιζόσασταν για 0,50 ευρώ;

Spyros Loumanis

Εναέριες αγκωνιές

Spyros Loumanis

Η σωστή σειρά είναι: περιστροφή, αγκώνας, νοκάουτ

Spyros Loumanis

Leave a Comment