Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Muay Thai

Muay Lao: θα αγωνιζόσασταν για 0,50 ευρώ;

Εκτός από το πολύ δημοφιλές Ταιλανδέζικο Muay Thai, υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ασίας παρόμοια στυλ. Είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση το Lethwei από την Myanmar και τον “Βασιλιά” του David Leduc.

 
Στο Λάος υπάρχει το Muay Lao. Είναι ουσιαστικά το ίδιο με το Ταιλανδέζικο Muay Thai, με μικρές διαφορές στην τεχνική και τις μεθόδους προπόνησης.
 
Το Muay Lao προέρχεται από την εποχή της Αυτοκρατορίας Angkor. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στυλ  παρόμοιο με το σημερινό Kickboxing καλλιεργούνταν από τους Khmers  στην εποχή Angkor. Δεδομένου ότι το βασίλειο του Angkor εκείνη την εποχή κυριαρχούσε στα περισσότερα μέρη της Ινδοκίνας, είναι πολύ πιθανό ότι το Muay ξεκίνησε από τους παλιούς Khmers.
 
Όμως οι ρίζες του, όπως και οι ρίζες του Ταιλανδέζικο Muay Thai, σύμφωνα με τους Λαοτινούς, βρίσκονται στην Καμπότζη.
 
Η λέξη “Muay” προέρχεται από τον σανσκριτικό όρο “Mavya” που σημαίνει “Boxing”.
 
Κατά την αποικιακή περίοδο, οι Γάλλοι θεωρούσαν το Muay Thai βάναυσο και απολίτιστο και για να μειώσουν τις φθορές των μαχητών εισήγαγαν το χρονικό όριο των γύρων, το ρινγκ και τα γάντια, όλα επηρεασμένα από την Δυτική πυγμαχία. 
 

Εδώ μερικές ωραίες τεχνικές του Muay Lao: 

 

 

Σήμερα το Muay Lao ασκείται κυρίως μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Vientiane. Ο εκπαιδευτής των νεαρών αθλητών είναι συνήθως ο μεγαλύτερος αδελφός, ο θείος ή κάποιος φίλος της οικογένειας. Οι αγώνες γίνονται συνήθως στις διακοπές, σε φεστιβάλ που οργανώνονται στην ύπαιθρο σε αυτοσχέδια ρινγκ. Οι αμοιβές των νεαρών αυτών μαχητών είναι συνήθως 5000 ή 6000 Kip (τοπικό νόμισμα), που αντιστοιχεί σε 0,5 – 0,6 ευρώ. Ναι σωστά διαβάσατε! Υπάρχουν όμως στοιχήματα από τα οποία η οικογένεια μπορεί να κερδίσει κάποια χρήματα.  
 
Η ελπίδα τους είναι να μπορέσουν να πάρουν μέρος στις μεγάλες μάχες την Vientiane. Στην Vientiane οι αγώνες γίνονται δύο φορές τον μήνα. Οι αμοιβές εκεί των επαγγελματιών μαχητών είναι γύρω στα 50000 kip, δηλαδή 5 ευρώ.
 
Πολλοί από τους μαχητές είναι πολύ νέοι. Συνήθως παίζουν σε κατηγορίες βάρους 35, 40 και 52 κιλών. Σπάνια θα δεις μαχητές πάνω από 30 χρονών.
 
 

 

Εδώ μερικές τεχνικές εδάφους:

 

Όμως τα τελευταία χρόνια κάτι φαίνεται να αλλάζει. Κάποιοι χορηγοί φαίνονται να ενδιαφέρονται για το άθλημα, με πρώτη και καλύτερη την Ταιλανδέζικη Singha Beer με την Beer Lao να ακολουθεί. Τα χρηματικά έπαθλα σιγά – σιγά αυξάνονται και η τοπική τηλεόραση μεταδίδει απ’ ευθείας τους σημαντικότερους αγώνες. Ήδη οργανώνονται αγώνες που συμμετέχουν μαχητές από το Λάος και την Ταϊλάνδη.
 
Όλο και περισσότερα επαγγελματικά γυμναστήρια για ξένους εμφανίζονται, όλο και πιο συχνά αθλητές του Λάος δοκιμάζουν την τύχη τους στα ρινγκ της Ταϊλάνδης ενθαρρύνοντας  και τους υπόλοιπους να περάσουν τον ποταμό Μεκόνγκ και να κυνηγήσουν το όνειρό τους.
 
Αλλά και η οικονομία της χώρας βελτιώνεται σημαντικά. Ένας τρόπος να δεί κανείς την βελτίωση αυτή είναι ο αριθμός των ακριβών SUV που κυκλοφορούν στην Vientiane!
 
Βέβαια στην Ταϊλάνδη το Muay Thai είναι ασύγκριτα πιο αναπτυγμένο και ισχυρό.  Αλλά η Ταϊλάνδη είναι περίπου 68 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ στο Λάος λιγότεροι από 7.

Όμως θα πρέπει να δούμε το Λάος και το Muay Lao και από μια άλλη πλευρά. Είναι πολύ καλό και προσιτό για προπόνηση με κόστος περίπου στο 1/3 της Ταϊλάνδης.
 
Μπορεί κάποιος να προπονηθεί σε γυμναστήριο βαρών με 0,50 ευρώ/ημέρα. Η διαμονή σε κοιτώνα κοστίζει 3 δολάρια/ημέρα ενώ σε ένα ξενοδοχείο περίπου 12 δολάρια την ημέρα. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να έχετε ξεχωριστό δωμάτιο, καλωδιακή τηλεόραση, wifi, ζεστό νερό, κλιματισμό και ιδιωτικό μπάνιο. Όσο για το φαγητό θα μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ Λαοτινής, Γαλλικής, Ταιλανδέζικης, Κινέζικης, Ινδικής ή δυτικής κουζίνας με κόστος 2,5 δολάρια ανά γεύμα.
 
Η προσωπική προπόνηση θα σας στοιχίσει περίπου 6 δολάρια ανά προπόνηση.

Το Muay Lao είναι το ίδιο με το Ταιλανδέζικο, άρα η προπόνηση στο Λάος θεωρητικά μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη με την Ταϊλάνδη με προκλητικά λιγότερο κόστος. Αυτό αν σας ενδιαφέρει η “τουριστική” πλευρά του στυλ. Αν κάποιος θέλει να διακριθεί σε αγώνες τότε η Ταϊλάνδη είναι μονόδρομος.
 
Το Muay Lao όμως πιστεύουμε ότι θα ανέβει, αυτό όχι γιατί ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο της χώρας αλλά γιατί ο μεγαλύτερος χορηγός του στυλ είναι η Ταιλανδέζικη Singha Beer. Αυτό τι δείχνει; Ότι οι μαιτρ του είδους Ταϊλανδοί, επενδύουν για να βρουν ανερχόμενους μαχητές, σε γειτονική χώρα, από το ίδιο ουσιαστικά στυλ με ελάχιστο κόστος. Κάποιοι από αυτούς θα επιλεγούν, θα εκπαιδευτούν επαγγελματικά, θα διακριθούν και κάποια στιγμή θα περάσουν ξανά τον ποταμό Μεκόνγκ με αντίθετη κατεύθυνση επιστρέφοντας στην χώρα τους, θα φτιάξουν γυμναστήρια, ομάδες, νέους μαχητές. 
 
Με τον τρόπο αυτό, σε λίγα χρόνια το Muay Lao θα ανέβει κατηγορία και ίσως κάποια στιγμή θα καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση για να δούμε τους πρώτους Λαοτινούς μαχητές να αγωνίζονται.

 

Related posts

Shoot boxing vs Muay Thai: ποιός θα νικήσει;

Spyros Loumanis

Ευθείες αγκωνιές

Spyros Loumanis

Muay Thai και 5 συνδυασμοί που τελειώνουν με ένα πολύ δυνατό Low Kick

Spyros Loumanis

Leave a Comment