Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
dojoandring
KickboxingMMAMuay ThaiΤεχνική

Λάκτισμα στο συκώτι: το “άνοιγμα” της άμυνας

Υπάρχουν στόχοι στο σώμα που τελειώνουν την μάχη άμεσα, ανεξάρτητα από τον μέγεθος του αντιπάλου. Τα χτυπήματα στους στόχους αυτούς δεν απαιτούν ιδιαίτερη δύναμη, απαιτούν όμως μεγάλη ακρίβεια. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι, είτε τύχη, είτε υψηλή τεχνική. Αν περιμένουμε από την τύχη να μας βοηθήσει, μάλλον… ατυχήσαμε. Πιο σίγουρο είναι να αποκτήσουμε καλή τεχνική, δηλαδή να κάνουμε πολλή και διαρκή προπόνηση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε όποτε το χρειαστούμε, χωρίς να παρακαλάμε τον προστάτη Θεό των πολεμικών τεχνών να κάνει κάτι.

Το συκώτι είναι ένας από αυτούς τους στόχους που έχει άμεσο αποτέλεσμα. Ο πόνος που προκαλεί είναι τόσο μεγάλος, που κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να μάχεται.

Ένας ασφαλής τρόπος να χτυπήσουμε το συκώτι, χωρίς να πλησιάσουμε πολύ, είναι ένα αριστερό λάκτισμα. Το πόδι είναι όπλο που χτυπά δυνατά και βαθιά μέσα στην αντίπαλη άμυνα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί: ο δεξιός αγκώνας του αντιπάλου, η συμπαγής άμυνα. Αν το πόδι χτυπήσει με δύναμη και βρει αγκώνα, δεν το βλέπω να χτυπάμε ξανά πριν περάσουν μερικές εβδομάδες.

Η λύση δεν είναι η δύναμη, αλλά η εξυπνάδα. Πρέπει με κάποιο τρόπο η άμυνα να φύγει από εκεί, να ανέβει προς τα πάνω. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια απειλή ψηλά, στο κεφάλι. Αν ο αντίπαλος δεν ανεβάσει την άμυνα, τότε η προσποίηση γίνεται χτύπημα και έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, αλλά ψηλά.

Στο βίντεο που ακολουθούν, βλέπουμε επαγγελματίες μαχητές και εκπαιδευτές να “ανοίγουν” την άμυνα και να αφήνουν απροστάτευτο το συκώτι για τα περαιτέρω.  Χρησιμοποιούν προσποιήσεις ψηλά, προσποιήσεις για σάρωμα και ανατροπή, συνδυασμούς χτυπημάτων για παραπλάνηση, αλλά και μετατόπιση της θέσης τους προς τα δεξιά του αντιπάλου, αλλαγή γωνίας, για να “βλέπουν” καλύτερα τον στόχο.

 

 

 

 

(το 1ο λεπτό έχει διαφήμιση για το νέο φορτηγάκι της Ford! καμία σχέση)

 

Related posts

Η Victoria Lee, το ανερχόμενο αστέρι του MMA, είναι νεκρή σε ηλικία 18 χρονών

Spyros Loumanis

Χτύπημα στο ηλιακό πλέγμα

Spyros Loumanis

Muay Thai, Kickboxing και Sambo επίσημα Ολυμπιακά αθλήματα

Spyros Loumanis

Leave a Comment