Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
dojoandring
JudoΙαπωνικές τέχνεςΤεχνική

Korean Tai otoshi: η Κορεάτικη παραλλαγή του Lee Won Hee

Τι είναι η Tai Otoshi

Η ανατροπή Tai Otoshi, είναι μία από τις αρχικές 40 τεχνικές ρίψεων του Judo όπως αναπτύχθηκε από τον Jigoro Kano.

Ανήκει στη δεύτερη ομάδα, Dai Nikyo, της παραδοσιακής λίστας ρίψεων, Gokyo (no waza), του Kodokan Judo.

Είναι επίσης μέρος των σημερινών 67 τεχνικών ρίψεων του Kodokan Judo. Κατατάσσεται ως τεχνική χεριών, Te-waza.

Πως εκτελείται η Tai Otoshi

Για να εκτελεστεί η τεχνική αυτή, πρέπει να αποσταθεροποιήσουμε τον αντίπαλο προς την εμπρός δεξιά γωνία (αν έχουμε το κανονικό πιάσιμο, δεξιά Kumi Kata) και στη συνέχεια να τον ρίξουμε κάτω με διαγώνια πορεία πάνω από την πλευρά μας.

Η χρήση του Tsurite (ανυψωτικό χέρι) έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το Waza. Ο Tori (ο αθλητής που εκτελεί την τεχνική) πιάνει το πέτο του Uke (ο αθλητής που δέχεται την επίθεση) και στη συνέχεια σηκώνει τον Uke με τον αγκώνα τεντωμένο προς τα έξω. Καθώς εφαρμόζεται η άρση, οι φτέρνες του Uke σηκώνονται από το πάτωμα, διευκολύνοντας το τράβηγμα. 

 

Εδώ βλέπουμε την βασική μορφή της τεχνικής (με αριστερή Kumi Kata)

 

 

 

Korean Tai Otoshi

Όμως υπάρχει και η Κορεάτικη παραλλαγή της τεχνικής. Την δημιούργησε και την εφάρμοσε στο υψηλότατο επίπεδο ο Lee Won Hee (γεννημένος στις 19 Ιουλίου 1981).

Λίγα λόγια για τον δημιουργό της “Korean Tai Otoshi”:

Ο Lee είναι Νοτιοκορεάτης πρωταθλητής του Judo. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία ελαφρών βαρών των ανδρών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής το 2003 στην Οσάκα, κέρδισε επίσης το χρυσό μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες του 2006 στην Ντόχα και στο Ασιατικό Πρωτάθλημα Τζούντο το 2003 στην Jeju. Όλα αυτά στα 73 κιλά.

Ψηφίστηκε κορυφαίος Judoka στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Lee ήταν γνωστός για την αγαπημένη του τεχνική Tai Otoshi. 

Δίδαξε Judo στο φημισμένο πανεπιστήμιο Yong In. Το 2015, προσλήφθηκε σαν πρώτος προπονητής της Εθνικής Ομάδας Judo Γυναικών της Νότιας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια της ενεργού καριέρας του, είχε το προσωνύμιο “Mr. Ippon” και “Grand Slammer” για το σερί των 48 νικών του, εκ των οποίων οι 43 κέρδισαν με ippon. Πιστεύεται ότι έχει IQ 148.

Ο Lee επινόησε την δική του παραλλαγή, προσθέτοντας το λύγισμα του γόνατος του πίσω ποδιού. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την παρουσίαση της και στο εξαιρετικό δεύτερο την πλήρη ανάλυσή της.

 

 

 

Related posts

Ο Floyd Mayweather διδάσκει τον Devin Haney

Spyros Loumanis

‘Big’ George Foreman: ο πιο δυνατός πυγμάχος στην ιστορία

Spyros Loumanis

Gekiken: το sparring των Ιαπώνων ξιφομάχων του 18ου αιώνα χρησιμοποιούσε και το ξίφος

Spyros Loumanis

Leave a Comment