Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Muay ThaiΕπικαιρότητα

Καμπότζη και Ταϊλάνδη μάχονται για το “Muay Thai”

Όταν καταφέρνεις κάτι καλό, πρέπει να περιμένεις και τους άλλους να σε “αγαπήσουν” ανάλογα.

Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Οι Ταιλανδοί κατάφεραν και έκαναν τον Ιούλιο του 2021 το Muay Thai Ολυμπιακό άθλημα. Όλα καλά, το στυλ θα γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, θα το βλέπουν εκατομμύρια θεατές σε όλο τον πλανήτη, θα έχει την μέγιστη προβολή που θα μπορούσε να είχε. 

Και άρχισαν τα παρατράγουδα.

Σε τρεις περίπου μήνες, συγκεκριμένα από 5 Μαΐου έως τις 17 Μαΐου, πρόκειται να γίνουν οι Αγώνες της Νοτιοανατολικής Ασίας του 2023, στην Καμπότζη.

Η Καμπότζη είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα αποκαλούσε τον διαγωνισμό με το τοπικό του όνομα “kun Khmer“, αντί με το πιο γνωστό “Muay Thai”.

Αυτό ώθησε τους Ταϊλανδούς αξιωματούχους να απειλήσουν να μποϊκοτάρουν τους αγώνες.

 

 

Την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι της Καμπότζης φάνηκαν να υποδεικνύουν ότι η διαφορά είχε διευθετηθεί και μαχητές από την Ταϊλάνδη θα συμμετείχαν στους αγώνες των kun Khmer. Αλλά καμία επίσημη ανακοίνωση δεν φαίνεται να έχει γίνει από τις αθλητικές αρχές της Ταϊλάνδης για τη συμμετοχή τους.

Από το Σάββατο, ο Sakchye Tapsuwan, πρόεδρος τόσο της Διεθνούς Ένωσης Muaythai, η οποία είναι συνδεδεμένη με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και της Ένωσης Ερασιτεχνών Muaythai της Ταϊλάνδης, ανέφερε ότι το μποϊκοτάζ θα συνεχιστεί .

Παρόμοια στυλ kickboxing υπάρχουν σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με καθεμία να ισχυρίζεται ότι το δικό της είναι η πηγή από την οποία ξεπήδησαν οι άλλες. Μαζί με την Καμπότζη, η Μιανμάρ και το Λάος αρνούνται επίσης να αναγνωρίσουν το Muay Thai ως το νόμιμο όνομα του αθλήματος, παρά την αναγνώριση του τίτλου από τη ΔΟΕ.

Η οργανωτική επιτροπή της Καμπότζης των Αγώνων SEA 2023 είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τον όρο “Kun Khmer” για να αντικαταστήσει το “Muay” στους αγώνες του Μαΐου, παρά την απειλή μποϊκοτάζ από την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την έκθεση της Phnom Penh Post την Τρίτη.

Η έκθεση ανέφερε ότι η Καμπότζη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον όρο “Kun Khmer” για να αντικατοπτρίζει την εθνική ταυτότητα της Καμπότζης και δεν θα εγκαταλείψει τον όρο επειδή η Ινδονησία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Λάος, η Μιανμάρ και η Μαλαισία συμφώνησαν να στείλουν τους αθλητές τους για να αγωνιστούν. Από τα τέσσερα έθνη που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Ο Δρ. Sakchye Tapsuwan, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Muaythai (IFMA), είπε στο Thai PBS ότι η Ταϊλάνδη, ωστόσο, δεν θα συμμετάσχει στους αγώνες Kun Khmer, επισημαίνοντας ότι, σε προηγούμενους Αγώνες SEA, η πυγμαχική διοργάνωση χρησιμοποιούσε τον όρο “Muay”.

 

 

Είπε επίσης ότι, δεδομένου ότι η οργανωτική επιτροπή της Καμπότζης των Αγώνων SEA 2023 δεν επέτρεψε στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Muaythai (IFMA) ή στην Ερασιτεχνική Ένωση Muaythai να εμπλακεί στη διοργάνωση των αγώνων, οι αγώνες Kun Khmer δεν εγκρίνονται από αυτές τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

Είπε ότι η IFMA έχει ήδη ενημερώσει τις χώρες ότι η συμμετοχή σε αγώνες Kun Khmer, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση συμμετοχής στους Παγκόσμιους Αγώνες, τους Ασιατικούς Αγώνες κλειστού στίβου και τους Αγώνες Πολεμικών Τεχνών.

Ο Δρ. Sakchye είπε ότι η Καμπότζη είχε αρχικά συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τον όρο «Muay» σε παρένθεση μετά το «Kun Khmer», όπως προτάθηκε από το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και συμφώνησε να εγκαταλείψει τον όρο “Muay” εξ ολοκλήρου.

Η Καμπότζη ισχυρίζεται ότι το Kun Khmer μοιάζει με το Muay Thai σε κάποιο βαθμό, αλλά σε αντίθεση με το Muay Thai, το οποίο προτείνει το kick-boxing, το Kun Khmer είναι, πολιτιστικά, μια πολεμική τέχνη της Καμπότζης.

Ο Vath Chamroeun, γενικός γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής Αγώνων Καμπότζης SEA (CAMSOC) και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Καμπότζης, ανακοίνωσε την απόφαση την περασμένη εβδομάδα, εξηγώντας ότι η επιλογή του ονόματος ήταν θέμα κοινής γνώμης.

“Έχουμε πει στις επιτροπές ότι θα αντικαταστήσουμε τον όρο ‘Muay Thai” με το “Kun Khmer” (για την αθλητική εκδήλωση) όταν θα φιλοξενήσουμε τους αγώνες. Δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύει κανείς, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, ως οικοδεσπότες, θα χρησιμοποιήσουμε το Kun Khmer”, δήλωσε ο Chamroeun στην The Phnom Penh Post .

Ο Chamroeun είπε επίσης ότι η Καμπότζη δεν θα στείλει τους αθλητές της στους αγώνες kickboxing, όταν η γειτονική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας φιλοξενήσει τους 33ους SEA Games το 2025.

Δεν είναι η πρώτη φορά που, όταν κάποιος πηγαίνει να κάνει το μεγάλο άνοιγμα, να του επιτίθενται οι γείτονες για να πάρουν και αυτοί λίγο από την πίτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Ο Alexander Volkanovski και ο Israel Adesanya γίνονται οι πρώτοι επίσημοι αθλητές του αθλητικού ποτού Prime

Spyros Loumanis

Ο κυρ – Floyd θα αγωνιστεί σε αγώνα επίδειξης τον Σεπτέμβριο

Spyros Loumanis

Devin Haney vs Ryan Garcia: που βρισκόμαστε;

Spyros Loumanis

Leave a Comment