Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
dojoandring
GreeksMuay ThaiΕπικαιρότητα

Juan Gonzalez vs Manolis Kallistis: το νοκάουτ της χρονιάς;

Tο βίντεο με ένα φοβερό νοκάουτ κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες σε όλο το διαδίκτυο.

Ο “δράστης” είναι ο Έλληνας μαχητής του Muay Thai Μανώλης Καλλίστης.

Ο Καλλίστης αγωνιζόταν σε επαγγελματικό αγώνα στο Lumpinee Boxing Stadium στην Bangkok της Ταϊλάνδης και η ημερομηνία ήταν 28 Ιανουαρίου 2023. 

Η διοργάνωση ήταν της Fairtex Fight Extreme.

Αντίπαλός του ο Μεξικάνος Juan Gonzalez.

Όλα έγιναν στον πρώτο γύρο. Υπήρχαν οι συνηθισμένες ανταλλαγές χτυπημάτων. Αναγνωριστικά μεν αλλά φαινόταν ότι ο Καλλίστης είχε καλύτερα πόδια και πιο χαλαρή κίνηση με πιο λυμένο σώμα. 

Το χτύπημα έγινε 8 δευτερόλεπτα πριν λήξει ο γύρος, με το δεξί πόδι. Έπιασε τον Μεξικανό στον “ύπνο”, ενώ είχε μείνει ακίνητος. Το πόδι πέρασε πάνω από την άμυνα του δεξιού χεριού, δεν υπήρξε αντίδραση και αυτός είναι ο λόγος που το νοκάουτ ήταν βαρύ, δεν το “είδε”. Το γυριστό λάκτισμα και μάλιστα όταν είναι πρώτη κίνηση και δεν προηγείται κάποιος συνδυασμός, είναι κυριολεκτικά “άλμα πίστης”, κάνεις τον σταυρό σου και ορμάς. Πρέπει βέβαια να την “έχεις” την τεχνική, να την έχεις δουλέψει. Ακόμη πρέπει και ο προπονητής σου να σε κάνει να αισθάνεσαι ελεύθερος να τολμήσεις να βγεις από το πλάνο του αγώνα, να αυτοσχεδιάσεις όταν αισθανθείς ότι πρέπει να πάρεις μια πρωτοβουλία από την έμπνευση της στιγμής. Το πόδι πάντως κάνει την μεγαλύτερη διαδρομή, η κίνηση φαίνεται και για τον λόγο αυτό αργεί να φθάσει στον στόχο. Εκτός αν πιάσεις το timing, όπως έκανε ο Καλλίστης και έχεις το θάρρος που χρειάζεται. 

Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε και κάτι ακόμη. Το λάκτισμα έγινε με λίγο μπάσιμο με το πίσω πόδι να έχει απογειωθεί ελαφρά. Αυτό έδωσε λίγο περισσότερο βάθος στο χτύπημα, άλλαξε την απόσταση και αιφνιδίασε τον Gonzalez που δεν αντέδρασε. Αν το χτύπημα δεν έπιανε, ο Καλλίστης ήταν στο έδαφος και ο αντίπαλός του δεν θα μπορούσε να τον χτυπήσει. Αν έπιανε θα γινόταν αυτό που έγινε. Αλλά βέβαια αυτό δεν μπορείς να το κάνεις συνέχεια, να πέφτεις κάθε λίγο.

Πολλά συγχαρητήρια στον Καλλίστη όχι μόνο για το θεαματικό νοκάουτ, αλλά και γιατί είχε την ποιότητα να μπορέσει να μπει σε αγώνα στον “Ναό” του Muay Thai. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

Βέβαια την τεχνική αυτή την “έκαψε”. Στους επόμενους αγώνες θα τον περιμένουν και θα προσέχουν. Οπότε θα πρέπει να φτιάξει κάποιες παραλλαγές της ή να να την κολλήσει σε κάποιους καλούς συνδυασμούς χτυπημάτων πριν από αυτή.

 

 

Όμως ο Καλλίστης είχε παίξει ξανά στην Ασία, πάλι σε κορυφαίο επίπεδο. Στις 31 Ιανουαρίου 2016, αντιμετώπισε τον Ιάπωνα αστέρα του kickboxing Tenshin Nasukawa (44 αγώνες, 44 νίκες, 30 με νοκάουτ) σε έναν αγώνα kickboxing. Έχασε αλλά η εμπειρία που πήρε απέναντι στον εξαιρετικό Ιάπωνα ήταν πολύ σημαντική. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η τεχνική που είδαμε πιο πάνω, στον αγώνα αυτό απέναντι σε πρωταθλητή, δεν έπιανε. Ήταν ο πολύ καλός kickboxer που τα είχε βρει “δύσκολα” σε αγώνα πυγμαχίας με αντίπαλο τον Floyd Mayweather. 

 

 

Προπονητής του ο πολύ έμπειρος Παύλος Καπώνης. Πολλοί τον γνώρισαν όταν τον είδαν να αγωνίζεται με τον John Wayne Par.

Related posts

Mike Tyson vs Jake Paul: λέμε και μια κουβέντα παραπάνω

Spyros Loumanis

Απόψε ο μεγάλος αγώνας Gervonta “Tank” Davis vs Ryan “King Ry” Garcia

Spyros Loumanis

Ο Gervonta Davis εξέτισε από “λάθος” την κατ’ οίκον κράτηση σε σουίτα του Four Seasons

Spyros Loumanis

Leave a Comment