Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
dojoandring
KarateΙαπωνικές τέχνεςΠρόσωπα

Hiromi Hishiki: η πρωτοπόρος Grand Master του Shotokan

Οι γυναίκες του Karate σήμερα, εκτός του ότι απολαμβάνουν την αυτονόητη συμμετοχή τους στο άθλημα, παρουσιάζουν και εξαιρετικό αγωνιστικό θέαμα.
 
Τίποτα από τα δύο δεν ήταν το ίδιο αυτονόητο τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στην Ιαπωνία.
 
Το συνηθισμένο σενάριο της ζωής των κοριτσιών τότε, ήταν να παντρεύονταν μέχρι τα 24, να κάνουν παιδιά και να μην είχαν ανδρικές επιδιώξεις. Μία από αυτές ήταν και η εμπλοκή τους με τις πολεμικές τέχνες. Πόσο μάλλον η σοβαρή και μακρόχρονη ενασχόληση και η άνοδός τους σε αυτές.
 
Όμως σε αυτό δεν συμφωνούσε η Hiromi Hishiki. 
 
Η Hiromi γεννήθηκε στο Hokkaido της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1950.
Άρχισε να ασχολείται με το καράτε το 1957. Ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο είχε διαβάσει ένα άρθρο με τίτλο “Κορίτσια του Karate στη Νέα Υόρκη. Έμεινε έκπληκτη όταν έμαθε ότι Αμερικανίδες μάθαιναν Ιαπωνικό Karate.
 
Με κίνητρο τα όσα διάβασε κατάφερε να βρει ένα Dojo της Japan Karate Association (JKA) στο Hokkaido.
 
Μέχρι το 1970 ο Hishiki είχε αρχίσει να προπονείται στο JKA Hombu στο Τόκιο. Εκπαιδεύτηκε κυρίως στα τμήματα μόνο για γυναίκες που διηύθυνε ο Tetsuhiko Asai. Είχε επίσης την ευκαιρία να προπονηθεί με τον Chief Instructor της JKA, Masatoshi Nakayama.
 
Μεταξύ 3-8 Αυγούστου 1974, ο Asai διοργάνωσε το 1ο All Japan Female Joint Training Camp. Αυτό έγινε στο Εθνικό Κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Τόκιο, τις Τρίτες και τις Παρασκευές, για 15 ώρες, από τις 6,00 το πρωί μέχρι τις 9,00 το βράδυ. Ο στόχος του ήταν να αναπτυχθούν γυναίκες αθλήτριες στα Kata και αργότερα εκπαιδεύτριες.
 
Ήταν σε μια εποχή που οι γυναίκες ασκούμενες στο Karate ήταν ακόμα σπάνιες. Το μάθημα παρακολούθησαν 34 γυναίκες.  Αυτή η κίνηση του Asai, έδωσε στις γυναίκες πολύτιμες ευκαιρίες να προπονηθούν σε ειδικά προπονητικά κέντρα εκπαίδευσης γυναικών στο Τόκιο, στην Τσίμπα, στις Φιλιππίνες, στην Ταιβάν και στη Χαβάη.
 

Μέχρι σήμερα αποφοίτησαν 13 γυναίκες από το 2ετές πρόγραμμα εκπαίδευσης από τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, τρεις από αυτές διδάσκουν ως εκπαιδεύτριες στα κεντρικά γραφεία. Δύο από αυτές είναι παγκόσμιες πρωταθλήτριες Kumite.

Ακόμη και οι κορυφαίες γυναίκες εκπαιδεύτριες αντιμετωπίζονται άδικα ακόμα και στα αποδυτήρια. Ως μέλος του αρχηγείου της JKA, είχε προτείνει μεταρρυθμιστικά μέτρα για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου αυτού του θέματος. 

Το 1980 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’ και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας επισκέφτηκαν την Ιαπωνία για επίσημη περιοδεία στη χώρα. Κατά την επίσκεψή τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη Καράτε. Ο Masatoshi Nakayama ηγήθηκε μιας ομάδας επίδειξης Karate εννέα ατόμων στον Κρατικό Ξενώνα του Παλατιού Akasaka. Η Hishiki ήταν μέλος της ομάδας και εκτέλεσε το kata Unsu. Άλλα μέλη της ομάδας ήταν οι Grand Masters Keigo Abe , Masahiko Tanaka και Yoshiharu Osaka. Αυτή θεωρεί ότι ήταν η κορυφαία στιγμή στην καριέρα της στο Karate. 

Η Hishiki έκανε ένα διάλειμμα από το Karate το 1981. Μέχρι τότε ήταν παντρεμένη και είχε ένα μικρό παιδί. Εξισορροπούσε το να είναι μητέρα και να έχει επίσης δουλειά πλήρους απασχόλησης. Ο σύζυγός της εργαζόταν στο εξωτερικό. Το διάλειμμά της από το Karate θα κατέληγε να διαρκέσει περίπου 20 χρόνια.

Το 2000 ο Hishiki μπήκε στο νοσοκομείο λόγω υπερκόπωσης. Είχε ιδρύσει τη δική της εταιρεία έξι μήνες νωρίτερα. Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που ο Sempai της την κάλεσε να επιστρέψει στην προπόνηση, στα γυναικεία μαθήματα που γίνονταν στο JKA Hombu.

Αφού επέστρεψε στην εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης, η Hishiki δημιούργησε τελικά το δικό της dojo στο Κέντρο Πολιτισμού Yomiura στη Γιοκοχάμα. Ο στόχος του dojo ήταν να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που εξασκούνται στο Shotokan Karate. 

Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στην πορεία αφότου ίδρυσε το δικό της Dojo και για αρκετά χρόνια. Αν και είχε εμπειρία από την αγορά, ως επιχειρηματίας, συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος του Karate διαφέρει από τον κόσμο των επιχειρήσεων και του ραδιοφώνου, όπου ασχολούταν ως παραγωγός.

Μετά την επιστροφή της στο Karate, η Hishiki άρχισε να αγωνίζεται σε αγώνες υψηλόβαθμων. Ήταν πλέον στα 50 της και αγωνιζόταν σε μια ηλικία που πολλοί ασκούμενοι θα είχαν σταματήσει. Στα νεότερα της χρόνια, δεν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο kumite, καθώς η JKA δεν επέτρεπε στις γυναίκες να αγωνιστούν σε αγώνες μονομαχίας μέχρι το 1985.

Το 2005 ο Hishiki κέρδισε την πρώτη θέση στο Kata Γυναικών (άνω των 55 ετών) στο 5ο All Japan Jukurensha Karatedo Championships. Την επόμενη χρονιά επανέλαβε το κατόρθωμα στο 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Karate do Jukurensha της Ιαπωνίας. Το 2007 ήταν διπλή πρωταθλήτρια, κερδίζοντας και στα αγωνίσματα Kata και Kumite γυναικών (άνω των 55 ετών) στο 7ο Πρωτάθλημα Jukurensha Karate do.

Στην Hiromi άρεσε πολύ ο ανταγωνισμός. Δυστυχώς, από τότε που ξανάρχισε το Karate, στα 50 της, έχει αντιμετωπίσει αρκετούς τραυματισμούς.

Ως μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας Budo, προσκλήθηκε να δώσει μια ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο Budo, το 2013. Η ομιλία της είχε τίτλο “Μια μελέτη για την ίδρυση του dojo από γυναίκες εκπαιδεύτριες Karate και τις διδακτικές τους δραστηριότητες“.

Μεταξύ 13-14 Φεβρουαρίου 2016, η Διεθνής Ομοσπονδία Φυσικής Αγωγής (FIEP) διοργάνωσε το 2ο FIEP Asia Conference on Physical Education. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Kogakuin, Τόκιο, Ιαπωνία. Έδωσε μια ομιλία με τίτλο “Παγκοσμιοποίηση του Karate – Πείραμα με τα παιδιά στην εκπαίδευση”.

Επί του παρόντος, είναι κάτοχος του 6ο Dan από το JKA. Πήρε την αγάπη της για το Karate και την έδωσε στους μαθητές της. Πιστεύει στις αρχές του Karate-do, που είναι οι σωστοί τρόποι, η στάση, ο σεβασμός για τους άλλους και οι δυνατές τεχνικές. Αυτές είναι οι αρχές που προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά που εκπαιδεύονται στο dojo της.

Εκτός από το Karate, η Hishiki είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας και ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει οργανώσει συναντήσεις για γυναίκες του ραδιοφώνου από όλο τον κόσμο.

Η Hiromi Hishiki ανήκει στις πρωτοπόρες γυναίκες, που τόλμησαν να παραβιάσουν τους πολιτιστικούς κανόνες και τα έθιμα. 

Με αυτή τη στάση της συγκαταλέγεται στις γυναίκες που άνοιξαν το δρόμο για τις μελλοντικές γυναίκες Karateka. 

Αν θέλουμε να δούμε συνοπτικά τα επιτεύγματά της είναι:
 • 6ο Dan Shotokan JKA
 • A-class Instructor, Examiner, Judge
 • Instructor στο Yomiuri Culture Center
 • Leader of “HirokuKai” (Karate Hero Club), ενός Group υπό τον άμεσο έλεγχο του JKA Headquarters Academic Background & License
 • Κάτοχος Master’s degree στον τομέα Human Life and Health Science
 • Μέλος του Japanese Academy of Budo
 • Διπλωματούχος καθηγήτρια Αγγλικών σε Γυμνάσιο
 • 1st class Boat’s operator
 • 1st Amateur Radio Op.

Τα βραβεία της:

 • The 7th All Japan Jukuensha Championships (2007) Champions of Women’s Individual Kata & Kumite 
 • The 6th All Japan Jukuensha Championships (2006) Overall Victory of Women’s Individual Kata & Kumite
 • The 5th All Japan Jukuensha Championships (2005) Overall Victory of Women’s Individual Kata & Kumite
 • The 16th All Hokkaido Karate Championships Champion of Women’s Individual Kata
 • The 20th Japan Masters National Cup (2021) Gold Medal of Women’s Individual Kata
 • Τhe 16th All Hokkaido Karatedo Championship1978: 1st place Kata Women 

Έχει αναφερθεί στα εξής θέματα σε παρουσιάσεις και διαλέξεις:

 • προφορική παρουσίαση στα Αγγλικά: “Karate, English and Children’s General Education: A Collabortive Venture” at the 2017 International Budo Conference by the Japanese Academy of Budo “
 • προφορική παρουσίαση στα Αγγλικά: “Karate Globalization* An Experiment with Children in Education” at the 2nd FIEP Asia Conference in Japan (Feb.2016)
 • προφορική παρουσίαση στα Αγγλικά: “A study of the founding of dojo by female karate instructors and their teaching activities” at the 2013 International Budo Conference by the Japanese Academy of Budo “
 • προφορική παρουσίαση στα Αγγλικά: “For the globalization of Budo – Children’s Karate Class
  in English” at the Karate Specialist Subcommittee Meeting of the 47th Japanese Academy of Budo (2014)
 • Thesis: Dojo establishment by femal Karate instructors in their local area and the development of their activities” (2013)
 • Thesis: “The role and possibility o lifelong karatedo for health and safety of adult women”(2009).
 
 

 

 

 

Related posts

Shoot Boxing 2023 act.4 σε μια εβδομάδα

Spyros Loumanis

Tyson Fury: “Είμαι σούπερ σταρ, αυτοί δεν είναι τίποτα”

Spyros Loumanis

Ο James Caan 6ο Dan στο Gosoku Ryu Karate δεν ζει πια

Spyros Loumanis

Leave a Comment