Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
KarateKyokushinΙαπωνικές τέχνες

Full contact προπόνηση στο “Oyama Karate gymnasium” το 1964

Βλέπουμε ένα σπάνιο βίντεο από το 1964. Είναι από την σχολή του δημιουργού του Kyokushin Masutatsu Oyama. 

Κατ’ αρχήν παρατηρείστε πόσο μικρή ήταν η σχολή σε σχέση με τις σημερινές δυτικές, αλλά και με την σημαντικότητά της παγκόσμια. Το όνομα που φαίνεται στα πρώτα πλάνα γράφουν “Oyama Karate gymnasium” και όχι Kyokushin. Να θυμίσουμε ότι ο Oyama μετέφερε το dojo στο κτίριο που από τότε θα λειτουργούσε ως το home dojo του Kyokushin και ως παγκόσμια έδρα, το 1964.

Στην προπόνηση σάκου δεν χρησιμοποιούνται γάντια, τα χτυπήματα γίνονται με γυμνά χέρια.

Στον αγώνα φορούν γάντια και το στυλ μάχης μοιάζει με το σημερινό Kickboxing, πολύ πριν εμφανιστεί ο όρος και το στυλ. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Kyokushin ήταν το στυλ πάνω στο οποίο βασίστηκε το συγκεκριμένο μαχητικό άθλημα.

“Άλλωστε στο αρχικό Kyokushin, επιτρέπονταν τα χτυπήματα με τα χέρια στο πρόσωπο. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερη ανάρτηση, το Kumite γινόταν και με γροθιές στο κεφάλι/πρόσωπο (Shinken Shobu Rules). Μάλιστα ο Kancho Hatsuo Royama που έχει ζήσει τις πρώτες μέρες της γέννησης του Kyokushin, αναφέρει ότι οι πρώτοι μαθητές του Oyama Dojo (πριν από την ίδρυση του Kyokushinkaikan) και των πρώτων ημερών στο Kyokushinkaikan, έκαναν Kumite (αγώνα) πλήρους επαφής, στο οποίο οι γροθιές στο κεφάλι και τα χτυπήματα στη βουβωνική χώρα, όπως το άρπαγμα και το πέταγμα (οι ανατροπές), ήταν όλα νόμιμα.”

 

Related posts

Από το Judo στο Brazilian Jujutsu: πως τρεις άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την ιστορία

Spyros Loumanis

Ένα σύντομο μάθημα Aikido

Spyros Loumanis

Οι μεγάλοι μαχητές του Kyokushin

Spyros Loumanis

Leave a Comment