Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
dojoandring
Muay ThaiΤεχνική

“Επιτεθείτε στο σώμα και το κεφάλι θα πεθάνει”

Το Muay Thai είναι το πιο δημοφιλές άθλημα επαφής όσον αφορά τα χτυπήματα. Όπως σε όλα τα στυλ ο συνδυασμός των κανονισμών και των τεχνικών που χρησιμοποιεί, διαμορφώνει τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού.

Οι αγώνες του Thai είναι 5 γύροι των 3 λεπτών. Ο κάθε μαχητής επομένως έχει ένα χρονικό περιθώριο 15 λεπτών για να νικήσει.

Τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι οι γροθιές, οι αγκώνες, τα γόνατα και τα λακτίσματα. Στόχοι είναι το κεφάλι, το σώμα, και τα πόδια. Σχεδόν όλο το σώμα.

Όταν ξεκινά ο αγώνας είναι και οι δύο αντίπαλοι ξεκούραστοι, με όρεξη, πλήρως ενεργοποιημένοι και χωρίς τραυματισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιδράσεις έχουν την μέγιστη ταχύτητα, οι άμυνες δουλεύουν άμεσα, οι αποφυγές συντονίζονται ιδανικά, ενώ οι μετατοπίσεις είναι κοφτές.

Από τους στόχους ο πολυτιμότερος, το κεφάλι, βρίσκεται πολύ μακριά και καλά κρυμμένο από τις γρήγορες μετατοπίσεις και τις άμυνες που παρεμβάλλονται.

 

 

Από κάπου πρέπει να αρχίσει ο “διάλογος” και μάλιστα χωρίς μεγάλο ρίσκο, γιατί τα ανοίγματα αρπάζονται άμεσα. Μια καλή λύση είναι τα χτυπήματα στα πόδια. Τα low kicks. Απέχουν πολύ από το κεφάλι και από την πιθανότητα να κρίνουν άμεσα τον αγώνα, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την όρθια θέση του σώματος του επιτιθέμενου και έτσι δεν ανοίγουν τη άμυνα. Δεν είναι βέβαια εύκολο να χτυπηθούν, αλλά αν προσέξει κανείς το timing και διαλέξει τη στιγμή που το πόδι έχει φορτωθεί το βάρος του σώματος, μετατρέπεται σε έναν εύκολο στόχο.

Αλλά και από στρατηγική άποψη η επίθεση στα πόδια έχει μεγάλη σημασία. Συνεχή χτυπήματα σε αυτά τα μουδιάζουν και δυσκολεύουν τα γρήγορα πατήματα, τους βηματισμούς, κάνουν αργές τις μετατοπίσεις και  καθιστούν τον μαχητή εύκολο στόχο.

Όμως αν υπάρχουν 2-3 χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους μαχητές του Muay Thai, το ένα είναι σίγουρα η υπομονή. Αναζητούν την νίκη φθείροντας τον αντίπαλο μεθοδικά και υπομονετικά,  αξιοποιώντας όλο τον χρόνο που έχουν στην διάθεσή τους.

 

 

Το παιχνίδι αρχίζει όταν πλέον μετά τα πόδια, προχωρούν στην καταπόνηση του κορμού. Δυνατές γροθιές, λακτίσματα και γόνατα στον κορμό, στα πλευρά, στο διάφραγμα, είναι αυτά που θα κουράσουν τον αντίπαλο, θα τον “ξεφουσκώσουν”, θα τον κάνουν να αναπνέει με δυσκολία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί δυνατά, να μην έχει δύναμη στις τεχνικές του, αλλά και κάτι ακόμη που μας αποκαλύπτει ο Damien Trainor, ένας σπουδαίος επαγγελματίας μαχητής: “κουράζεσαι και αισθάνεσαι ότι πεθαίνεις, λαχανιάζεις για αέρα, ανησυχείς τόσο πολύ μήπως ξαναχτυπηθείς στο σώμα, που μετά βίας μπορείς να αντισταθείς στην επιθυμία να κατεβάσεις τα χέρια. Ακόμα και μόλις επανέλθετε, το παραμικρό χτύπημα στο σώμα, μπορεί να τα επαναφέρει όλα πίσω”. 

Προσέξατε τι είπε; Ασυναίσθητα κατεβάζουν τα χέρια για να προστατέψουν τον χτυπημένο κορμό, αφήνοντας το κεφάλι ακάλυπτο. Ο καλός στόχος μας περιμένει. Αργεί λίγο αλλά αξίζει τον κόπο.

Αυτή είναι η τυπική τακτική του Muay Thai, απλή, μεθοδική και ανελέητη. Προφανώς αν στην διάρκεια της διαδικασίας αυτής εμφανιστεί κάποιο άνοιγμα για πέρασμα στο κεφάλι, δεν θα το αφήσει κανείς παραπονεμένο για ένα γρήγορο νοκάουτ.

Related posts

Rajadamnern Stadium: μυρίστε τον αέρα

Spyros Loumanis

Muay Thai VS Kyuk Too Ki: ποιό είναι καλύτερο;

Spyros Loumanis

“Αποφάσισα να πάω στην Ταϊλάνδη και να προπονηθώ στο Muay Thai”

Spyros Loumanis

Leave a Comment