Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Muay ThaiΑλλες Ασιατικές ΤέχνεςΤεχνική

Εναέριες αγκωνιές

Από όλα τα “όπλα” που χρησιμοποιεί το Muay Thai, γροθιές, αγκώνες, γόνατα και πόδια, οι αγκώνες είναι το πιο σκληρό.

Όπως αναφέραμε σε παλιότερη ανάρτηση

“Τα χτυπήματα με τον αγκώνα είναι ότι πιο σκληρό και επικίνδυνο. Όπου “πέφτουν” κάνουν ζημιά. Ο αγκώνας είναι από μόνος του μια πολύ αιχμηρή και σκληρή άρθρωση, αρκεί κάποιος να διπλώσει το χέρι του και έχει ένα έτοιμο “όπλο”. Οποιοσδήποτε μπορεί να χτυπήσει και να έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Ο αρχάριος θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα, ο προχωρημένος και ο επαγγελματίας ένα καταστροφικό αποτέλεσμα.

Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι είναι πολύ σκληρός, πολύ αιχμηρός, μπορεί να κάνει παντού ζημιά. Για τον αγκώνα όλο το σώμα είναι ένας καλός στόχος. Μπορεί να περάσει από απίθανες γωνίες. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα η γροθιά, είναι πάντα έτοιμος για χρήση.

Τα μειονεκτήματά του είναι ότι χτυπά από μικρή απόσταση, κοντά στο αντίπαλο και τα δικά του “όπλα” και ότι αν δεν βρει στόχο ή αποκρουστεί, μετά ο επιτιθέμενος είναι ανοιχτός και κοντά, δημιουργείται έτσι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση”.

Στις παραλλαγές που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο “αγκώνες”, το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό με τα εναέρια κτυπήματα.

Τα εναέρια κτυπήματα ανατρέπουν το μειονέκτημα της απόστασης. Καλύπτουν το άνοιγμα με ένα άλμα και επιτρέπουν στο κοντό όπλο να κτυπήσει σε μεγάλη απόσταση. Επιπλέον αυξάνει την ισχύ του χτυπήματος, αφού όλο το σώμα πέφτει μαζί με το χτύπημα πάνω στον στόχο. Δημιουργεί όμως και ένα αρνητικό χαρακτηριστικό. Επειδή στο άλμα μεταφέρουμε και ολόκληρο το βάρος του σώματος, μετακινούμε την μέγιστη μάζα, είναι ενεργοβόρες τεχνικές και “ταξιδεύουν” στον αέρα αργά. Η κίνηση μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή και ο αντίπαλος να αντιδράσει.

Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η προπόνηση ώστε η κίνηση να γίνει οικονομική, οπότε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος εκτέλεσης της τεχνικής. Ο δεύτερος είναι το timing. Αυτό το τελευταίο, το timing, είναι η χρονική στιγμή που εκτελείται η τεχνική.

Από αυτά τα δύο, παρατηρούμε ότι ο χρόνος εκτέλεσης μπορεί να μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα όριο. Υπάρχει ένα φράγμα που μας εμποδίζει να πάμε πιο πέρα. Το δεύτερο, το timing, μπορεί να εξελίσσεται απεριόριστα, δεν έχει φράγμα και μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακό επίπεδο βελτίωσης.

Στο πολύ καλό βίντεο που ακολουθεί, βλέπουμε δύο εξαιρετικούς γνώστες του Muay Thai να “πετάμε” και να εκτελούν τα “Flying jump elbow” από απίθανες γωνίες, δίνοντάς μας μια άλλη διάσταση της μάχης.

 

 

Related posts

Somrak Kamsing: “χορεύοντας” στο ρινγκ του Muay Thai

Spyros Loumanis

Buakaw vs Saenchai BKFC Muay Thai 2023

Spyros Loumanis

Muay Thai και 5 συνδυασμοί που τελειώνουν με ένα πολύ δυνατό Low Kick

Spyros Loumanis

Leave a Comment