Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
dojoandring
Δυτικές πολεμικές τέχνεςΛαική πάλη

Cornish Wrestling: η λαϊκή πάλη της Κορνουάλης

Η ιστορία της Cornish Wrestling

Η ιστορία της Cornish Wrestling (Κορνουαλικά: Omdowl Kernewek) πηγαίνει τόσο πολύ πίσω, που η αρχή της χάνεται στον χρόνο. 

Γνωρίζουμε ότι η Cornish Wrestling εμφανίστηκε στην Κορνουάλη πριν από τη ρωμαϊκή εισβολή και ότι οι αθλητικές συναντήσεις της Κορνουάλης στο Halvager Moor, γίνονταν κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων.

Υπάρχει αναφορά για τον Ερρίκο Ε’, ότι στο Agincourt (1415) παρέλασε κάτω από ένα πανό που απεικόνιζε δύο παλαιστές. Το πανό δεν χρειαζόταν λόγια. Οι εικόνες των παλαιστών ήταν αρκετές για να ενημερώσουν τον καθένα ότι οι άνδρες της Κορνουάλης ήταν πίσω από αυτό.

Κατά τη διάσημη συνάντηση μεταξύ του Ερρίκου Η’ και του Φραγκίσκου Α’ της Γαλλίας, μια ομάδα παλαιστών που εκπροσωπούσε τον Άγγλο βασιλιά, νίκησε τους πρωταθλητές Γαλλίας. Αυτό το σώμα, που ταπείνωσε τη γαλλική ομάδα, αποτελούνταν αποκλειστικά από άνδρες από την Κορνουάλη.

Όπως αναφέρεται: “Η πάλη είναι το εθνικό μας άθλημα στην Κορνουάλη, ένας άμεσος ζωντανός κρίκος με τους προγόνους μας που παραδόθηκε μέσω μιας αδιάσπαστης αλυσίδας, από πατέρα σε γιο, από αδελφό σε αδελφό και από φίλο σε φίλο, για περισσότερα από 3.000 χρόνια”.

Πολλές φορές, οι παλαιστές της Κορνουάλης έχουν επιδείξει την ανδρεία τους μπροστά σε βασιλικό κοινό. Ο Βασιλιάς Κάρολος Β’ πίστευε ότι οι Κορνουαλοί ήταν “μάγοι στην τέχνη της πάλης”, αφού παρακολούθησε ένα τουρνουά στο Bodmin, ενώ πήγαινε στα Isles of Silly. Ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του που ο Tomas Hawken του Cubert, έριξε τον Lyttleton Weynorth, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο πρωταθλητής παλαιστής “όλης της Αγγλίας”.

Ο Richard Carew, διάσημος για την έρευνά του στην Κορνουάλη (1602), είπε ότι περίπου το 1590 ακόμη και οι Βρετόνοι γείτονές τους, δεν συγκρίνονταν με τους μαχητές της Κορνουάλης στην τέχνη της πάλης. 

 

 

Στην Cornish Wrestling συμμετείχαν άνδρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ένας από τους πιο γνωστούς παλαιστές του 17ου αιώνα ήταν ο Richard Stevens, ο επικεφαλής της σχολής Truro Grammar. Ο εφευρέτης Richard Trevithick ήταν ένας άλλος.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πριν από τα μέσα του 1800, οι αγωνιζόμενοι έπρεπε να απαρνηθούν τη χρήση της μαγείας πριν από την έναρξη ενός τουρνουά.

Τον 18ο και τον 19ο αιώνα, για τους οποίους οι πληροφορίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες, βλέπουμε αρχεία από τουρνουά που διεξήχθησαν επί μια εβδομάδα, για να βρουν τους νικητές, που θα διαγωνίζονταν στους ημιτελικούς και τους τελικούς το Σάββατο και την Κυριακή. Με πλήθη άνω των 10.000 θεατών για τέτοιους τελικούς ή αγώνες μεγάλων ονομάτων, μεγάλα χρηματικά ποσά συχνά άλλαζαν χέρια.

Όμως το πάθος και ο φανατισμός για την νίκη δεν ήταν λίγος. Η περίπτωση που ακολουθεί ήταν χαρακτηριστική.

Ένας από τους νεαρούς από το Bodmin, μπήκε στο ρινγκ και πέταξε  έξω δύο άντρες από το Roach. Αυτή την επιτυχία ακολούθησε αμέσως μια επίθεση στον άντρα από το Bodmin και ξεκίνησε μια γενική σύρραξη. Αφού, για κάποιο χρονικό διάστημα, αγωνίστηκαν με πυγμαχικό στυλ, οι μαχητές οπλίστηκαν με μαχαίρια και με οπλισμένους αντιπάλους πλέον, ο αγώνας ξέφυγε, άνοιξαν κεφάλια, έφυγαν δόντια και το πεδίο της μάχης ήταν γρήγορα γεμάτο με τραυματίες. Και δεν τελείωσε εκεί.

Αφού ο αγώνας συνεχίστηκε για περίπου δύο ώρες και όταν άρχισε το λυκόφως, η νίκη ήταν ακόμα αμφίβολη, αλλά αυτή τη φορά οι άντρες από το Roach ενισχύθηκαν και από μια σημαντική ομάδα υποστηρικτών από τα γειτονικά ορυχεία.

Τελικά κατάφεραν να συνεννοηθούν και να σταματήσουν και τελικά να αποχωρήσουν όσοι μπορούσαν όρθιοι, άλλοι κουτσαίνοντας και άλλοι στα χέρια.

 

 

 

Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, οι ανθρακωρύχοι της Κορνουάλης μετανάστευσαν, αλλά πήραν μαζί τους και την Cornish. Έτσι κάποια στιγμή άρχισαν να οργανώνονται αγώνες σε όλη την Αμερική, την Αυστραλία και επίσης τη Νότια Αφρική, όπου ο διάσημος Sam Ham, με καταγωγή από το Condurrow κοντά στο Camborne, έγινε Πρωταθλητής της Middleweight κατηγορίας.

Τελικά, το 1923 ιδρύθηκε η Cornish Wrestling Association (CWA)  στο Bodmin, για να παρέχει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων, βάσει των οποίων όλοι μπορούσαν να αγωνιστούν. Οι παλαιστές εγγράφηκαν και άρχισε να διοργανώνεται το ετήσιο πρωτάθλημα της Κορνουάλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 1933, δεν υπήρχε χρονικό όριο για τους αγώνες πάλης της Κορνουάλης και υπάρχουν αρχεία με αγώνες που διαρκούν πολλές ώρες και μάλιστα πρέπει να συνεχίσουν την επόμενη μέρα. 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και του ’40, αρκετά μέλη της οικογένειας Chapman πέτυχαν μεγάλη επιτυχία στην πάλη. Παππούδες, πατέρες και γιοι αγωνίστηκαν όλοι. Πολλές πόλεις και χωριά της Κορνουάλης διεξήγαγαν τουρνουά και εκατοντάδες έρχονταν να παρακολουθήσουν τους διαγωνισμούς. Άλλες γνωστές οικογένειες πάλης ήταν οι Hawkeys και οι Warnes, αλλά ο πιο διάσημος ανταγωνιστής της εποχής του ήταν ο πρωταθλητής βαρέων βαρών Francis Gregory του St Wenn.

 

 

Ο Gregory είχε τον πρώτο του αγώνα σε ηλικία 13 ετών και ήταν ο νεότερος από τους μαχητές της Κορνουάλης που έδειξαν τις ικανότητές τους στο Palladium του Λονδίνου το 1927. Επτά φορές από το 1928 εκπροσώπησε την Κορνουάλη στο επίσημο Πρωτάθλημα Κορνουάλης – Βρετανίας: επτά φορές κέρδισε, τις τέσσερις φορές στη Βρετάνη. Αργότερα μετακόμισε βόρεια, αφήνοντας το άθλημά του για να παίξει στο πρωτάθλημα ράγκμπι για τη Wigan και το Warrington και τελικά έμεινε στην Αγγλία. Ασχολούμενος με την επαγγελματική πάλη έγινε γνωστός ως Francis St Clair Gregory και τον Νοέμβριο του 1955 εμφανίστηκε στον πρώτο αγώνα πάλης που προβλήθηκε στη Βρετανική τηλεόραση.

Πιο πρόσφατα όμως, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού και της προώθησης άλλων αθλημάτων, το ενδιαφέρον για την πάλη της Κορνουάλης μειώθηκε έως ότου έμεινε μόνο μια μικρή ομάδα από στρατιώτες που ασχολούνταν. Για να σταματήσει η παρακμή, να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, το 2004, η Cornish Wrestling Association συνδέθηκε με τη British Wrestling Association. Η δημοσιότητα αυξήθηκε, ενώ οργανώθηκαν προπονήσεις για επίδοξους παλαιστές σε Helston, το Truro και το Wadebridge.

Τα μέτρα βοήθησαν την Cornish να κάνει μια ισχυρή επιστροφή. Βασισμένος στο St Columb Major, ο Ashley Cawley είναι ο σημερινός πρωταθλητής βαρέων βαρών της Κορνουάλης. Είναι επίσης υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του CWA, ενώ ο θείος του Mike Cawley, είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης. Πέρυσι, ο πατέρας του Ashley, ο Gerry, αποσύρθηκε έχοντας κερδίσει στην καριέρα του δύο πρωταθλήματα.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το CWA διοργανώνει τουρνουά σε χωριά και πόλεις σε όλο το Δουκάτο, και συμμετέχει επίσης στο Royal Cornwall Show. Όλες οι ηλικίες είναι ευπρόσδεκτες να δοκιμάσουν το άθλημα. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν αθλητές έως 18 ετών, έως 16 ετών, κάτω των 14 ετών, έως 12 ετών, ακόμη και έως 10 ετών.

Ο όρκος των παλαιστών της Cornish Wrestling

Πριν αρχίσει ο αγώνας οι  παλαιστές δίνουν τον όρκο της Cornish.

war ow enor ha war enor ow bro, my a de omewlel hep traytury na garowder, hag avel ol ow lelder my a ystyn ow luf dhe’m αντίθετα. gans geryow ow hendasow. “gwary whek yu gwary tek”.

Αγγλική μετάφραση

Για την τιμή μου και την τιμή της πατρίδας μου, ορκίζομαι να παλέψω χωρίς προδοσία ή ωμότητα και σε ένδειξη της ειλικρίνειας μου προσφέρω το χέρι μου στον αντίπαλό μου. Σύμφωνα με τα λόγια των προγόνων μου «gwary whek yu gwary tek».

(Το οποίο σημαίνει: “το καλό παιχνίδι είναι ευγενικό παιχνίδι”.)

Ο αγώνας της Cornish Wrestling

Ο στόχος της Cornish είναι να ρίξετε τον αντίπαλό σας έτσι ώστε να πέσει στην πλάτη του. Δεν επιτρέπεται να παλεύετε ή να αγγίζετε στο έδαφος. Αυτό είναι ένα μέτρο που αποσκοπεί στο να αναδείξει την ικανότητα και την τεχνική αντί να βασίζεται μόνο στη δύναμη. Ένας αγώνας ξεκινά όταν οι αγωνιζόμενοι πιάνουν ο ένας τα μπουφάν του άλλου από τον γιακά, το πέτο ή τα μανίκια. 

Σε κάθε ρίψη δίνονται πόντοι και όποιος συγκεντρώσει τους περισσότερους νικά.

Οι παλαιστές της Cornish αγωνίζονται ξυπόλητοι ή φορούν κάλτσες, μαζί με απλά σορτς. Το πιο σημαντικό ρούχο τους είναι το σακάκι, το οποίο παλαιότερα μερικές φορές ήταν φτιαγμένο από καραβόπανο ή και τσουβάλι, δεμένο μπροστά και με φαρδιά μισά μανίκια. Το σακάκι εκτός από απαραίτητο πρέπει επίσης να είναι και ανθεκτικό. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να πιάνουν ο ένας τον άλλον μόνο από το σακάκι. 

Απαγορεύεται το στρίψιμο των δαχτύλων, του καρπού, το κράτημα του λαιμού. Επίσης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο του γονάτου του αντιπάλου σας, ενώ απαγορεύονται τα λακτίσματα.

 

 

Η διάρκεια του αγώνα της Cornish Wrestling

Η διάρκεια του αγώνα ορίζεται ως εξής:

Προκριματικοί γύροι 1 x 10 λεπτά. Τελικός 2 x 10 λεπτά

έως 18 ετών: Γύρος 1 x 8 λεπτών.

έως 16 ετών: Γύρος 1 x 6 λεπτών.

έως 14 ετών: Γύρος 1 x 5 λεπτών.

έως 12 ετών: Γύρος 1 x 4 λεπτών.

έως 10 ετών: Γύρος 1 x 3 λεπτών.

Εάν απαιτείται παράταση, θα ισοδυναμεί με μισό γύρο.

Οι αγώνες της Cornish γίνονται κυρίως το καλοκαίρι, σε εξωτερικούς χώρους στο γρασίδι. Οροθετείται ένας αγωνιστικός χώρος ακτίνας 6 μέτρων, μαζί με μια εξωτερική “ουδέτερη ζώνη” στην οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος των θεατών.

Συνήθως, για τους υψηλότερου επιπέδου αγωνιζόμενους επιτρέπεται ένας γύρος 10 λεπτών, υπό την επίβλεψη τριών κριτών. Αυτοί οι κριτές είναι συνήθως πρώην παλαιστές. Φέρουν μπαστούνια που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την επιβολή των κανόνων, εάν χρειαζόταν. Οι κριτές σημειώνουν τους πόντους, παρακολουθούν για παράνομες κινήσεις και οι αποφάσεις τους είναι απόλυτες, δεν υπάρχει δικαίωμα έφεσης. 

Η Cornish Wrestling τεχνικά μοιάζει με την Gouren, την λαϊκή πάλη της Βρετάνης.

Γνωστές προσωπικότητες που είχαν ασχοληθεί με την Cornish Wrestling:

  • Ο Βασιλιάς Ερρίκος VIII ήταν ένας παλαιστής με αυτοπεποίθηση 
  • Ο Sir Humphry Davy ήταν χημικός, εφευρέτης, βαρονέτος, Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας (PRS), Μέλος της Βασιλικής Ιρλανδικής Ακαδημίας (MRIA), Μέλος της Γεωλογικής Εταιρείας (FGS) και μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (εξελέγη το 1810). 
  • Ο εφευρέτης Richard Trevithick , ήταν πρωταθλητής στην Cornish
  • Ο Πρόεδρος Theodore Roosevelt, Πρόεδρος των ΗΠΑ, του οποίου η εκπαίδευση ξεκίνησε όταν ήταν κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκονταν τρεις φορές την εβδομάδα από τον καθηγητή Mike J. Dwyer
  • Οι ηθοποιοί Paul Dupuis και Ralph Michael, εκπαιδεύτηκαν στην Cornish με τον πρωταθλητή μεσαίων βαρών Tom Cundry, για τους ρόλους τους στην ταινία – Johnny Frenchman.  Αργότερα, ο Dupuis και ο Michael προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ πάλης της Κορνουάλης στο Helson

Related posts

Η πραγματικότητα δεν γνωρίζει μόδες

Spyros Loumanis

Ελληνορωμαϊκή πάλη: δύναμη, τεχνική και θέαμα

Spyros Loumanis

Sambo: ένα πολύ δυνατό σύστημα από την Ρωσία

Spyros Loumanis

Leave a Comment