Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
ΠρόσωπαΤεχνική

Chuck Norris: πως θα γίνεις πρωταθλητής

Ο Chuck Norris υπήρξε σπουδαίος μαχητής του επαγγελματικού Karate και πρωταθλητής, αυτά πριν εμφανιστεί σαν ηθοποιός. Ήταν ο πρώτος μαχητής του Karate που μπήκε στο Hall of Fame του περιοδικού Black Belt.

Είχε κερδίσει τα πρωταθλήματα του All American 1967 και του 1968  στη Νέα Υόρκη, το Εθνικό πρωτάθλημα του 1968 στην Ουάσιγκτον, του 1967 και του 1968 στο Διεθνές Πρωτάθλημα του Long Beach, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1968 και του 1969 στη Νέα Υόρκη και τον τίτλο των  μεσαίων βαρών στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ στο Ντάλας. Δεν είναι και λίγα.

Εκτός από τους αγώνες, την διδασκαλία, τις ταινίες, τα σήριαλ, τις διαφημίσεις, την δημιουργία του δικού του συστήματος, τις φιλανθρωπίες, τον εθελοντισμό, τα ανέκδοτα, έγραψε και βιβλία.

Σε ένα από αυτά, το “What It Takes to Become A Champion”, μιλά για το τι χρειάζεσαι για να φτάσεις στην κορυφή. Σκεφτείτε ότι κυκλοφόρησε σε 47 χώρες, την χρονιά που εμφανίστηκε.

 

 

“Για να εξελιχθεί ένας μαχητής σε σταθερό νικητή, πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί φυσικά, νοητικά και ψυχικά. Για μένα, αυτοί είναι οι ζωτικοί πόροι από τους οποίους φτιάχνονται οι πρωταθλητές. Αποτελούν την πλατφόρμα που στέκονται οι νικητές”.

 

Φυσική ανάπτυξη

Υπάρχουν επτά βασικά στοιχεία για τη φυσική ανάπτυξη:

1. Αναπτύξτε την δυνατότητα να μπορείτε να μειώσετε την απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τον αντίπαλό σας.

2. Μόλις κλείσει η απόσταση, μπορείτε να συνεχίσετε με συνδυασμούς τεχνικών  μέχρι να σκοράρετε χωρίς να  εκτίθεστε για αντεπίθεση.

3. Πρέπει να μπορείς να παραπλανήσεις τον αντίπαλό σου, αυτό είναι μια απαραίτητη ικανότητα.

4. Πρέπει να μπορείς να σκοράρεις κινούμενος προς τα πίσω αλλά και προς τα εμπρός.

5. Πρέπει να μπορείς να χρησιμοποιείς είτε το χέρι είτε το πόδι με την ίδια ευκολία. Γίνετε αμφίπλευροι, αναπτύξτε την ικανότητα να μάχεστε και με αριστερή και με δεξιά θέση μάχης.

6. Πρέπει να είσαι ικανός να χρησιμοποιείς όλες τα λακτίσματα και όλες τις τεχνικές χεριών. Πάρα πολλοί μαχητές βασίζονται είτε στις τεχνικές των χεριών τους είτε στα λακτίσματά τους, αλλά πολλοί δεν μπορούν να βασιστούν και στα δύο.

7. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας ώστε να “λειτουργεί” σε κατάσταση έντασης.

Η σωματική κόπωση μειώνει τη θέλησή σας για νίκη, οπότε το να θέλεις να κερδίσεις περισσότερα από τον αντίπαλό σου και να πολεμήσεις ανάλογα, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Νοητική ανάπτυξη

Για μένα νοητικό σημαίνει την πνευματική σου ικανότητα. Να είσαι σε θέση να σκέφτεσαι περισσότερο τον αντίπαλό σου. Όταν νομίζει ότι θα κάνεις ένα πράγμα, κάνεις άλλο. Να εργάζεστε πάντα πάνω στις αδυναμίες του αντιπάλου σας. Με άλλα λόγια, εάν είναι πρωτίστως ικανός στο να μάχεται με λακτίσματα, τότε παλέψτε “μέσα” για να μην μπορεί να αξιοποιήσει τα πόδια του. Αλλά εάν είναι ικανός στο να χρησιμοποιεί  χτυπήματα με τους κόμπους της γροθιάς, τότε πολεμήστε από “έξω” και χρησιμοποιήστε τα λακτίσματά σας. Αυτό πηγαίνει πίσω στη φυσική ανάπτυξη που αναφέραμε πιο πριν, για να χρησιμοποιείτε εξίσου και τα χέρια και τα πόδια.

Δεν μπορείς να είσαι μαχητής των στερεοτύπων και να “κρατάς” πολύ.

Εάν ο αντίπαλός σας είναι γνωστός μαχητής, μάθετε ποιες είναι οι αγαπημένες του τεχνικές και πώς θα αμυνόσασταν εναντίον τους. Γνωρίστε επίσης τις αδυναμίες του και πώς θα τις εκμεταλλευτείτε για να σκοράρετε εναντίον του. Τώρα πώς εκπαιδεύετε τον εαυτό σας διανοητικά για να μπορέσετε να το κάνετε αυτό; Εάν είστε εξοικειωμένοι με την Ψυχο-Κυβερνητική, τότε ουσιαστικά καταλαβαίνετε σε τι αναφέρομαι. Κάθε φορά που αγωνιζόμουνα με έναν γνωστό μαχητή, “αγωνιζόμουνα” νοερά τον αγώνα στο μυαλό μου εναντίον του, πριν από τον πραγματικό αγώνα μας. Θα έκανα επίθεση νοερά στην περιοχή που πίστευα ότι θα μπορούσα να κυριαρχήσω και μετά θα αποφάσιζα πώς θα αμυνθώ στις επιθέσεις του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να δείτε κάθε λεπτομέρεια αυτής της νοερής εικόνας ζωντανά. Όμως αυτή η πρακτική δεν πρέπει να υπερτονιστεί.

Έχω αγωνιστεί με μερικούς από τους καλύτερους μαχητές στον κόσμο – όπως ο Joe Lewis τέσσερις φορές (κέρδισε τρεις στις τέσσερις), ο Skipper Mullins έξι φορές (κέρδισε και τις έξι), Ron Marchini τέσσερις φορές (κέρδισε και τις τέσσερις), David Moon, Steve Sanders, Joe Hayes, Mitch Bobrow, Fred Wren, Victor Moore, Louis Delgado, Arnold Urquidez, Algene Caraulia, AI Dacascos, Hawk Frazier, Carlo Bunda, Miyazaki Kuriyama, Phil Cornin, Art Sykes, Julio LaSalle και άλλοι. Και πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα μπορούσα να είχα νικήσει αυτούς τους μαχητές αν δεν είχα ασκήσει αυτή τη νοητική εκπαίδευση.

 

Ένα καλό παράδειγμα ήταν οι αγώνες μου με τον Joe Lewis. Ποτέ δεν σκόραρα την ίδια τεχνική δύο φορές πάνω του, σε όλους τους αγώνες. Πριν ο Joe και εγώ αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα, ερχόταν στη σχολή μου και κάναμε ελεύθερο αγώνα και τότε συνειδητοποίησα ότι “έπιανε” τις τεχνικές αρκετά γρήγορα. Και όταν σκόραρα πάνω του, για παράδειγμα, το ψεύτικο χαμηλό κυκλικό λάκτισμα στη βουβωνική χώρα και μετά κυκλικό λάκτισμα στο κεφάλι, μου ζητούσε να το ξανακάνω και είδα ότι ήταν δύσκολο να σκοράρω δεύτερη ή τρίτη φορά.

Όταν αρχίσαμε να αγωνιζόμαστε μεταξύ μας σε πρωταθλήματα, κατάλαβα ότι ήταν τρομερός στην άμυνα. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να σκοράρω με μια τεχνική, μόνο μία φορά. Οι τεχνικές με τις οποίες τον κέρδισα ήταν ένα spinning back kick, lunging side λάκτισμα, ανάποδη γροθιά και ένα back nockle. Βλέπετε λοιπόν πόσο ποικίλες ήταν οι τεχνικές. Δεν μπορείς να είσαι μαχητής με στερεότυπα και να αντέχεις πολύ απέναντι σε κορυφαίους μαχητές.

Ψυχική ανάπτυξη

Ψυχική ανάπτυξη σημαίνει συναισθηματική προετοιμασία για τους αγώνες σας. Πολλοί μαχητές έχασαν μόνο και μόνο επειδή είτε είχαν παρασυρθεί από τον αντίπαλό τους, είτε ανησυχούσαν τόσο πολύ για το τι επρόκειτο να κάνει ο αντίπαλός τους, που δεν είχαν χρόνο να σκεφτούν τι επρόκειτο να κάνουν αυτοί. Πολλοί μαχητές έκαναν ηττοπαθή αυτοδιάλογο πριν από έναν αγώνα. Για παράδειγμα, έχετε σκεφτεί ποτέ, “αν του επιτεθώ αναρωτιέμαι μήπως αντιδράσει και χάσω” ή “αν χτυπήσω χαμηλά, πιθανότατα θα με χτυπήσει ψηλά”. Με άλλα λόγια όταν φυτεύετε αρνητικές σκέψεις ή ιδέες στο μυαλό σας, αυτές αντικαθιστούν τις θετικές σκέψεις που θα έπρεπε να κάνετε και με τη σειρά τους εμποδίζουν την ικανότητά σας να αποδώσετε. Θυμηθείτε, αν δεν έχετε αυτή τη διακαή επιθυμία να κερδίσετε, όλα αυτά δεν έχουν σημασία, αλλά αν έχετε, τότε είναι πόλεμος μέσα στο ρινγκ.

Ποτέ δεν πάλεψα ούτε μια φορά αν δεν ήξερα ότι θα νικούσα. Όταν έχασα, ήταν μεγάλο σοκ. Χωρίς να σημαίνει ότι ήμουν ανίκητος, αλλά είχα τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό μου που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι έχανα. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να παλέψετε με έναν καλό φίλο. Εάν συμβεί αυτό, έχετε δύο επιλογές: η μία είναι να υποκύψετε εκτός αγώνα ή η δεύτερη να τον ανταγωνιστείτε και να καταβάλετε κάθε προσπάθεια που θα επιτρέψει το σώμα και το μυαλό σας και να τον κερδίσετε. Είναι φίλος πριν τον αγώνα και φίλος μετά τον αγώνα, αλλά κατά τη διάρκεια του αγώνα, είναι ένας αντίπαλος που πρέπει να νικηθεί, διαφορετικά απατάς, τον εαυτό σου και το Karate.

Ο Skipper Mullins και εγώ είμαστε οι καλύτεροι φίλοι, αλλά έχουμε βάλει πολλά μαύρα και μπλε σημάδια ο ένας στον άλλον στους αγώνες μας. Aλλά αφού τελείωσε, κάναμε πάρτι. Πιστεύω στο επιθετικό στυλ του αγώνα. Εάν ο αντίπαλός σας σκέφτεται να αμυνθεί συνεχώς, δεν έχει πολύ χρόνο να σκεφτεί να επιτεθεί.

Όλοι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, Mike Stone, Skipper Mullins, Joe Lewis και εγώ είμαστε επιθετικοί μαχητές. Έχω δει πολύ λίγους να κερδίζουν συχνά αγωνιζόμενοι αμυντικά. Στην πραγματικότητα, ο μόνος αμυντικός μαχητής που γνωρίζω και ο οποίος είναι σταθερός νικητής είναι ο Pat Johnson. Είναι μάστορας στις αντίθετες κινήσεις, ωστόσο για μένα είναι μια σπάνια ράτσα. Έχει βελτιώσει την αμυντική ικανότητα μάχης των Μαύρων Ζωνών μας, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει την έκτη αίσθηση που έχει ο Pat, που μπορεί να διαβάσει την αρχική κίνηση του αντιπάλου και να τον χτυπήσει προτού του δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσει την επίθεσή του.

Θα ήθελα να αναφέρω τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου που έχουν καταγράψει οι Μαύρες Ζώνες μου ως ομάδα, από τότε που ξεκινήσαμε να αγωνιζόμαστε ομαδικά το 1967. Έχουμε αγωνιστεί σε είκοσι οκτώ τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων των Internationals, του Allen Steen’ s United States Championships, των Ομαδικών Πρωταθλημάτων του Jhoon Rhee και πολλά άλλα. Δεν έχουμε χάσει ποτέ ομαδικό αγώνα. Αυτό το σύστημα μάχης έχει διδαχθεί σε όλους αυτούς τους μαχητές με εθνική βαθμολογία, όπως οι Pat Johnson, Bob Wall, Darnell Garcia, John Natividad, Bob Barbidge, Harold Gros, Howard Jackson, Bob και Ralf Allegria, Clide Mils, Vic Gerero, Bob Borrow, Dick Douglas, για να αναφέρω μόνο μερικές από τις Μαύρες Ζώνες που είναι μαθητές μου.

Ο Chuck Norris αν και είναι πιο γνωστός σαν ηθοποιός, είχε μια μεγάλη και πολύ επιτυχημένη καριέρα σαν μαχητής αλλά και σαν εκπαιδευτής. Αυτή την μέθοδο που ανέπτυξε για τον εαυτό του, την συστηματοποίησε και την μετέδωσε και στους μαθητές του. Και είχε επιτυχία και στα δύο. Πιστεύουμε ότι η κινηματογραφική του εικόνα “σκεπάζει” την αξία του σαν ανθρώπου των πολεμικών τεχνών, από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε πολλά. 

Related posts

Andreas Katzourakis vs Corey Caad: ο Katzourakis το 12-0

Spyros Loumanis

Judo Atemi Shinken Shobu Waza: συνδυασμοί χτυπημάτων του Judo για αυτοάμυνα

Spyros Loumanis

Το ευθύ χτύπημα του αγκώνα με την υπογραφή του Muay Boran

Spyros Loumanis

Leave a Comment