Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
dojoandring
MMAMuay Thai

Caged Muay Thai: το Thai παίρνει στοιχεία MMA και κατακτά το κλουβί

Ο John Wayne Parr είναι γνωστός σε μας από προηγούμενη αναλυτική ανάρτηση. Είναι ένας θρύλος του Muay Thai από την Αυστραλία, με 10 παγκόσμιους τίτλους στο ενεργητικό του.

Όμως ο Parr είναι και πραγματικός λάτρης του αγώνα. Αν και μεγάλος πλέον, σε ηλικία που οι περισσότεροι μαχητές θα είχαν ήδη «κρεμάσει τα γάντια» τους και θα έβλεπαν τους αγώνες από την τηλεόραση, αυτός έψαχνε για μια νέα πρόκληση.
 Δείτε τον:
 
Φανατικός θεατής του MMA, είχε αποφασίσει να συμμετάσχει σε αγώνες του στυλ αυτού. Όπως λέει ο ίδιος, ζήλευε και λίγο όλο αυτό που συνέβαινε με τις μάχες αυτού του είδους. Άρχισε μάλιστα να προπονείται για να μάθει την τεχνική του ΜΜΑ. Στην δεύτερη προπόνηση έσπασε το δάκτυλό του, σε αντίθεση με τα τόσα χρόνια στο Muay Thai δεν είχε κανένα τραυματισμό. Αυτό τον έβαλε σε σκέψεις. Ήθελε να αγωνιστεί σε κλουβιά αλλά όχι να μάθει τον αγώνα στο έδαφος.
Αυτό το σπασμένο δάκτυλο τον οδήγησε σε μια άλλη ιδέα. Να βάλει το Muay Thai στα κλουβιά. Και το έκανε. Βρήκε μαχητές που τους φάνηκε ενδιαφέρουσα η πρόκληση, και ήθελαν να δοκιμάσουν να «βγουν από την ζώνη άνεσής» τους όπως λένε και το 2012 έγιναν οι πρώτοι αγώνες.
Το κίνητρό του ήταν κυρίως να αγωνιστεί ο ίδιος παρά να δημιουργήσει μια νέα ομοσπονδία ή κάποια αντίστοιχη οργάνωση. Μην ξεχνάτε ότι έχει δηλώσει ότι είναι “εθισμένος στην μάχη”.
 
Έτσι το Caged Muay Thai μπορεί να χαρακτηριστεί σαν «υβριδικό» στυλ. Ισχύουν οι κανόνες του κλασικού Thai, με την διαφορά του αγωνιστικού χώρου που είναι κλουβί αντί για ρινγκ και κυρίως των γαντιών που είναι αυτά του MMA των 4 oz. Η διάρκεια των αγώνων είναι 3χ3’ ή 5χ3’ με 2’ διάλειμμα. Επίσης σε κάποιες κατηγορίες αγώνων δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγκώνες. Ισχύει επίσης ο κανόνας των 3 νοκντάουν που δίνουν την νίκη, αλλά όχι το μέτρημα έως το 8. Αν δεν μπορεί κάποιος να προστατευθεί ή να συνεχίσει να αγωνίζεται έχει τελειώσει.
Όπως δηλώνει ο Parr “αν θέλουμε να μας σέβονται οι μαχητές και οι θεατές του ΜΜΑ πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε και εμείς το ίδιο σκληροί όπως αυτοί, δεν παίζουμε για πόντους, παίζουμε ένα παιχνίδι που λέγεται νόκ άουτ”.
 
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι πραγματικό Muay Thai, αλλά όπως διαπίστωσε από τις πρώτες καταχωρίσεις στο διαδίκτυο, η ανταπόκριση ήταν κατά 95% θετική.
 
Όμως αυτές οι αλλαγές στην πραγματικότητα οδηγούν σε διαφορετικό παιχνίδι. Κανείς δεν μπορεί να είναι τεμπέλης. Θα πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερο τα χέρια και τα πόδια του. Οι συνδυασμοί θα πρέπει να είναι πιο εκρηκτικοί αφού με τα μικρά γάντια μπορεί να πιάνει κανείς καλύτερα το κεφάλι του αντιπάλου, να διευκολύνει την κίνηση της φύλαξης και τα χτυπήματα με τους αγκώνες.
 
 
 
Ο Parr κάνει μια έξυπνη κίνηση βάζοντας το κλασικό Muay Thai στο οκτάγωνο του ΜΜΑ που αυτή την εποχή είναι παγκόσμια σε μεγάλη άνοδο. Παίρνοντας στοιχεία του ΜΜΑ, τα μικρά γάντια, τον αγώνα που δεν έχει πολλές διακοπές, του δίνει μια πιο άγρια και αιματηρή μορφή, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες των πολλών νοκ άουτ, αυτού που οι θεατές και οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν ως «θεαματικό».

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλίμα είναι πολύ καλό μεταξύ των μαχητών, το θέαμα είναι έντονα αθλητικό παρά τα σκληρά χαρακτηριστικά των προδιαγραφών, ενώ βγάζει μια εικόνα πολύ καλών μαχητών που χαίρονται την πρόκληση, κάτι που χαρακτηρίζει και την άποψη του εμπνευστή του τουρνουά, του εξαιρετικού John Wayne Parr.

 

 

 

 

Related posts

Ο Mariusz Pudzianowski είναι πολύ δυνατός και δέρνει κι όλας

Spyros Loumanis

Η Angela Lee αποσύρθηκε

Spyros Loumanis

Οι καλύτεροι αγώνες του RIZIN μέχρι τώρα για το 2023

Spyros Loumanis

Leave a Comment