Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
Cinema

Black Dragon: μια μεγάλη επιτυχία του 1974 με Ελληνική υπογραφή

Η ταινία “Black Dragon” ήταν μεγάλη επιτυχία στην εποχή της. Παραγωγός της ήταν ο Έλληνας Serafim Karalexis, γυρίστηκε στις Φιλιππίνες και παρουσιάστηκε το 1974. 

Πρωταγωνιστής ήταν ο Jason Pai Piao, σε έναν από τους πρώτους ρόλους του και συμπρωταγωνιστής ο Ron Van Clief στον πρώτο του ρόλο στον κινηματογράφο. Σκηνοθέτης ήταν  ο Tony Lou, που ήταν και ο σταρ του Kung Fu. 

Η ιστορία είναι σχεδόν αντιγραφή του “The Big Boss” του Bruce Lee. Σήμερα μας φαίνεται απλοϊκή αλλά τότε ήταν διαφορετικά, το μεγάλο κοινό “ανακάλυπτε” τις ταινίες Kung Fu.

Ο Tai-Lin είναι ένας απλός και ειλικρινής Κινέζος αγρότης, ένα τίμιο λαϊκό παιδί όπως θα λέγαμε σήμερα. Μια μέρα έρχεται στα χωράφια, που ο Tai-Lin κάνει το υποζύγιο, ο αδελφός του. Αυτός είχε φύγει και ζούσε στην πόλη και εμφανίζεται σαν καλοντυμένος και επιτυχημένος. Η πορεία του βάζει ιδέες στον Tai-Lin, που αποφασίζει να πάει και αυτός στην πόλη να αναζητήσει την τύχη του. Εκεί γνωρίζεται με τον Siao-Mao, που μπλέκει συχνά σε φασαρίες, αλλά κατά βάθος είναι καλό παιδί. Έτσι ο άβγαλτος αγρότης πιάνει αρχικά δουλειά σαν λιμενεργάτης, αλλά γρήγορα τον εντοπίζει η τοπική μαφία και τον προσλαμβάνει σαν άνθρωπό της. Ο Tai-Lin ανακαλύπτει ότι εργάζεται για εμπόρους όπιου, καταλαβαίνει που πήγε κι έμπλεξε και χαλιέται. Αποφασίζει να ενωθεί με τα άλλα λαϊκά παιδιά που όμως έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Ένα από αυτά είναι και ο Ron Van Clief, στον πρώτο του ρόλο στην μεγάλη οθόνη και ο πρώτος μαύρος ήρωας των ταινιών Kung Fu. Για να ξαναγυρίσουμε όμως στην ταινία, με αυτά και με τ’ άλλα, οι καλοί  ξυλοφορτώνουν όλους τους κακούς, και ο Tai-Lin καταλήγει να παλέψει με τον αδελφό του, ο οποίος ήταν ο πιο κακός από τους κακούς και ο οποίος από τέτοιες δραστηριότητες έβγαζε λεφτά και το έπαιζε σπουδαίος. 

Ευτυχώς όλοι οι Κινέζοι της περιοχής μιλούν αγγλικά και καταλαβαίνουμε τι λένε, αν και αυτό δεν παίζει και κανένα ρόλο, αφού η ταινία είναι κατανοητή ακόμη και στα Κινέζικα. 

 

 

Related posts

Order No. 027: μια ταινία προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας από το 1986

Spyros Loumanis

Super Bodyguard: η ταινία του Σαββάτου

Spyros Loumanis

Yae: Blind Samurai Woman: ένα αριστούργημα 19 λεπτών

Spyros Loumanis

Leave a Comment