Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
TaekwondoΚορεάτικες τέχνεςΤεχνική

Biteuro Chagi: το λάκτισμα που έρχεται από το πουθενά

Το Biteuro Chagi (twisted kick) είναι ένα λάκτισμα που το χρησιμοποιούν κυρίως τα Κορεάτικα στυλ. Είναι ίσως το πλέον εξεζητημένο. Η διαδρομή του είναι κυκλική από μέσα προς τα έξω. Μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε ύψος, το οποίο εξαρτάται από το επίπεδο ευελιξίας του ασκούμενου.

Δεν είναι από τα πιο δυνατά λακτίσματα αλλά σίγουρα το πλέον αιφνιδιαστικό, έρχεται έξω από την άμυνα.

Αν εκτελεστεί χαμηλά οι στόχοι του είναι ο αστράγαλος, το γόνατο ή το άνω νεύρο του ποδιού.

Αν εκτελεστεί στο μέσο ύψος μπορεί να στοχεύσει στη βουβωνική χώρα, την ουροδόχο κύστη, το ηλιακό πλέγμα ή τα νεφρά.

Αν εκτελεστεί ψηλά μπορεί να στοχεύσει τον ώμο, το λαιμό ή το κεφάλι.

Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στα πρώτα το κύριο είναι ο αιφνιδιασμός. Η γωνία που κινείται είναι ουσιαστικά η γωνία του άλλου ποδιού, αν αυτό λάκτιζε κυκλικά. Το διαφορετικό επομένως είναι ότι, η διαδρομή του “μπαίνει” στην διαδρομή του κυκλικού λακτίσματος του άλλου ποδιού.

Τα κύρια μειονεκτήματά του είναι δύο: πρώτον ότι δεν έχει πολλή δύναμη και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι λειτουργεί δεσμευτικά για αυτόν που το εκτελεί. Και για τα δύο υπεύθυνος είναι ο κορμός που βρίσκεται σε πολύ άβολη θέση. Αναφορικά με το πρώτο, αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούν να εμπλακούν τα ισχύα ώστε να δώσουν ροπή. Όσον αφορά το δεύτερο, γιατί ο επιτιθέμενος χρειάζεται χρόνο για να μαζέψει το σώμα του και να συνεχίσει με την επόμενη τεχνική. 

Αν όλα πάνε καλά και το λάκτισμα βρει στόχο, θα πρέπει να μας απασχολήσει αν ήταν αρκετά δυνατό ώστε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Αν μπλοκαριστεί ή αστοχήσει τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, η αντεπίθεση θα έρθει άμεσα και η άμυνά μας δεν θα είναι ακόμη οργανωμένη. 

Σαν αποτέλεσμα του συνδυασμού των δύο παραπάνω παραγράφων, των στόχων και των πλεονεκτημάτων-μειονεκτημάτων, παρατηρούμε ότι όλοι σχεδόν οι στόχοι του είναι αδύναμα σημεία της ανατομίας και φυλάσσονται καλά. Δεν χρειάζονται μεγάλη δύναμη για να δημιουργήσουν πρόβλημα και μόνο με αιφνιδιασμό μπορούν να χτυπηθούν, κάτι που και τα δύο τα  προσφέρει το Biteuro Chagi.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα αθλήματα επαφής δεν χρησιμοποιείται συχνά. Οι λόγοι είναι ότι στα αθλήματα  αυτά τα χτυπήματα σε ζωτικά σημεία απαγορεύονται και ο άλλος λόγος ότι δεν έχει πολλή δύναμη.

Όταν όμως χρησιμοποιείται από κάποιον που ξέρει και αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του, τότε συμβαίνει αυτό που δείχνει το 5ο  από τα βίντεο που ακολουθούν.

 

 

 

Και από άλλη γωνία

 

 

 

Στο σινεμά και τα κόμικς είναι από τα πιο θεαματικά “εργαλεία”

 
 

 

 

 

Δείτε τι συμβαίνει ανατομικά

 
 

 

 

Άλλα και στο ΜΜΑ, αρκεί να είσαι ¨διαβασμένος”. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επιτιθέμενος είναι ψηλότερος.

 

 

 

 

 

Και η μέθοδος που μπορείτε να το αναπτύξετε

 

 

 
 
 

 

 

 

 

Related posts

Λάκτισμα στο συκώτι: το “άνοιγμα” της άμυνας

Spyros Loumanis

Muay Thai Boran: το πολεμικό Muay Thai

Spyros Loumanis

Τι έλεγαν οι αντίπαλοι του Manny Pacquiao πριν και μετά τον αγώνα

Spyros Loumanis

Leave a Comment