Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
dojoandring
Προπονητική

Aqua Bag: ο σάκος νερού και οι χάρες του

Aqua bag είναι σάκος που μέσα έχει νερό. Οι συνηθισμένοι σάκοι έχουν κουρέλια, κάποιοι πιο σκληροπυρηνικοί πριονίδι, άμμο ή συνδυασμό τους. ανάλογα με το πόσο βαρύς θέλουμε να είναι και κυρίως πόσο σκληρός.

Ο Aqua bag είναι τελείως διαφορετικός. Κατ’ αρχήν είναι ασφαλής, είναι καλές και ανθεκτικές κατασκευές και δεν υπάρχει περίπτωση να σπάσει και να γεμίσει ο τόπος νερά.

Θα μιλήσω από προσωπική εμπειρία, μιας και χρησιμοποιούσα στην προπόνησή μου έναν Aqua bag, όχι στην μορφή που βλέπετε  αλλά στην μορφή του κανονικού σάκου. Μέσα είχε μία στρώση από απορροφητικό πλαστικό και μέσα από αυτό μία αμπούλα νερού. Το μοντέλο ήταν παλιό με τα σημερινά δεδομένα, μιλάμε για κατασκευή περίπου 20 χρόνια πριν, ίσως και περισσότερο. 

Πρώτη παρατήρηση, ήταν βαρύς. 

Το κύριο χαρακτηριστικό όμως ήταν ότι δεν είχε ταλάντωση. Οι κανονικοί σάκοι όσο και γρήγορα να τους χτυπήσεις, έχουν μιά μικρή ταλάντωση. Αυτός είχε το νερό που απορροφούσε την ισχύ και έμενε ακίνητος. Τελείως διαφορετική αίσθηση. 

Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν συγχωρούσε την κακή τεχνική. Έπρεπε το πόδι ή το χέρι να χτυπά εντελώς κάθετα και να είναι ασφαλισμένος ο καρπός ή ο αστράγαλος. Αν αυτά δεν συνέβαιναν ο σάκος σου επέστρεφε την ισχύ και το καταλάβαινες για τα καλά. 

Το τρίτο χαρακτηριστικό του ήταν ότι κούραζε πολύ περισσότερο από τους συμβατικούς σάκους. Έπαιρνες πίσω την ισχύ που χτυπούσες σε κάθε χτύπημα. Πάλευες με τον εαυτό σου. Αυτό έχει εξαιρετικά οφέλη αλλά κουράζει. Επομένως δεν θα μπορούσες να τον χρησιμοποιήσεις τόσο χρόνο που χρησιμοποιείς τον συνηθισμένο σάκο. Και καλό θα ήταν να ξεκινούσες ξεκούραστος. Αν δεν το έκανες αυτό, ψαχνόσουνα για τραυματισμό.

Αν όμως μάθαινες τον τρόπο του, εκτός από απολαυστικός στην χρήση του ήταν και πραγματικός δάσκαλος τεχνικής. Οι συνδυασμοί που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτόν είναι το ίδιο άπειροι όπως και στον συμβατικό σάκο, αλλά με τις απαραίτητες προσαρμογές. 

Συμπερασματικά ο Aqua bag είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, το καλύτερο για κάποιον που θέλει ποιοτική προπόνηση. Δεν είναι για τον αρχάριο, θα πρέπει ο χρήστης του ήδη να ξέρει καλά τις τεχνικές και όταν χτυπά να είναι συγκεντρωμένος.

 

 

 

Εδώ ένα πρόγραμμα προπόνησης Muay Thai  με Aqua Bag:

 

 

 

 

 

Related posts

Το strength & conditioning των παλαιστών του Dagestan είναι μοναδικό

Spyros Loumanis

Μάθημα των βασικών τεχνικών της πυγμαχίας με τον Αμερικάνικο τρόπο

Spyros Loumanis

Ζέσταμα σημαίνει προετοιμασία: ασκήσεις προθέρμανσης του Goju-ryu

Spyros Loumanis

Leave a Comment