Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
dojoandring
BoxingΕνημέρωση

Anthony Joshua vs Robert Helenius: ο “παλιός” Joshua επέστρεψε

Έγινε προχθές στην O2 Arena του Λονδίνου, ο αγώνας μεταξύ του Anthony Joshua και του Robert Helenius. Πριν συνεχίσουμε να σημειώσουμε ότι ο Joshua επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον  Dillian Whyte, αλλά αυτός βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και αποκλείστηκε. Έτσι αντικαταστάθηκε από τον Helenius την τελευταία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι αν και έμοιαζε σαν ευκαιρία για τον Helenius, στην πραγματικότητα ήταν απροετοίμαστος, τουλάχιστον στρατηγικά.

Ο 39χρονος βετεράνος Φιλανδός, γνωστός ως “Nordic Nightmare”, δεν είναι αμελητέος. Το ρεκόρ του είναι:

  • 37 αγώνες
  • 32 νίκες
  • 21 με νοκάουτ
  • 5 ήττες

Είτε με τον αρχικό αντίπαλο Whyte, είτε με τον Helenius, το ερώτημα που έθετε αυτή η εκδήλωση ήταν, αν θα πάνε όλα καλά και το πως θα νικήσει ο Joshua, αν θα είναι πειστικός, ώστε να θεωρηθεί ότι ξαναβρήκε τον εαυτό του και μπορεί να αντιμετωπίσει τον πολύ δυνατό Αμερικανό Deontay Wilder, αλλά και τον επίσης Βρετανό Tyson Fury. Μην ξεχνάμε ότι ο σταρ είναι ο Joshua. Το ενδεχόμενο να έχανε ο Joshua, ήταν απλά η περιγραφή ενός εφιάλτη.

Ο Eddie Hern, ο manager του Joshua, επανέλαβε ότι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας είχαν παρευρεθεί στον αγώνα, με την πρόθεση να συζητήσουν μια συνάντηση μεταξύ του Anthony και του Wilder, του μακροχρόνιου πρωταθλητή του WBC πριν από την εκθρόνισή του στην πρώτη από τις δύο ήττες του από τον Tyson Fury το 2020 και το 2021.

“Είτε νομίζετε ότι μπορεί να το κάνει είτε όχι, είναι τώρα ένας ώριμος βαρέων βαρών”, είπε ο Hern, περιγράφοντας ένα “σχέδιο τριών αγώνων” για τον Joshua, τον πιο γνωστό πελάτη του. Αυτό το “πακέτο” περιλαμβάνει τους Helenius, Wilder και τον αήττητο Fury.

Για να πάνε όμως όλα αυτά καλά, θα έπρεπε να τελειώσει με τον σωστό τρόπο η βραδιά.

Ο Helenius ήταν αξιόπιστος ως αντίπαλος, αλλά όχι αρκετά επικίνδυνος για να αποτρέψει πιθανώς μια κορυφαία αναμέτρηση του Joshua με τον Wilder.

Αλλά ας δούμε τον αγώνα.

 

Γύρος 1ος:

Στο πρώτο κουδούνι, ο Joshua βγήκε για να πάρει το κέντρο του ρινγκ, αλλά έκανε υπομονή, μελετώντας τον αντίπαλό του.

Καθώς ο γύρος τελειώνει, ο Helenius πλαταίνει τα χέρια του και γνέφει τον Joshua, κουνώντας το κεφάλι του προς τα εμπρός. Ο Joshua θέλει να κινηθεί εντός εμβέλειας εναντίον του πρώην sparring partner του, αλλά δεν το έχει καταφέρει ακόμα αποτελεσματικά.

Ο Φιλανδός μπορεί να πάρει λίγο κουράγιο από ένα θετικό ξεκίνημα.

Ανεπίσημο σκορ TSN: Anthony Joshua 9-10 Robert Helenius (9-10)

Γύρος 2ος:

Ο Helenius βρίσκει το πηγούνι του Joshua με ένα αριστερό και μετά με το δεξί του χέρι.

Ο Joshua εκτελεί ένα αριστερό hook.  Χτυπά το jab του στο σώμα.

Ο Helenius ενθαρρύνεται από τον κόσμο – ενώ παράλληλα εκδηλώνονται και οι επικριτές του Joshua.

Ανεπίσημο σκορ TSN: Anthony Joshua 10-9 Robert Helenius (19-19)

Γύρος 3ος:

Ο προπονητής Derrick λέει στον Joshua να πάρει το χρόνο του και να μην ανοιχτεί.

Ο Joshua επιχειρεί τρία χτυπήματα με το αριστερό χέρι, με τον Helenius να κάνει πίσω κάθε φορά.

Ο Helenius δοκιμάζει δεξιό και μετά αριστερό στο σώμα.

Ο Joshua, ο οποίος έχει ένα σημαδεμένο αριστερό μάτι, προσπαθεί να στρίψει τον Helenius κατά τη διάρκεια του τελευταίου λεπτού του γύρου, προσγειώνοντας στο σαγόνι ένα αξιοπρεπές δεξί που το αισθάνεται ο Helenius, ο οποίος υποχωρούσε, εκτός ισορροπίας. Ο Joshua αποτυγχάνει να δώσει συνέχεια με κάτι ουσιαστικό.

Ανεπίσημο σκορ TSN: Anthony Joshua 10-9 Robert Helenius (29-28)

Γύρος 4ος:

Ο Helenius κάνει καλά να κρατηθεί καθώς ο Joshua προσγειώνει ένα αριστερό και άλλο ένα δεξί, με δύο λεπτά να απομένουν για τον τέταρτο γύρο. Ο Helenius τον δένει, χρησιμοποιώντας την εμπειρία του.

Ο Helenius προσπαθεί να ρίξει ένα αριστερό ευθύ. Ο Joshua, πάλι, προσπαθεί να κλείσει την απόσταση, βγάζοντας ένα αριστερό πριν υποχωρήσει.

Ο Joshua έχει το μάτι τραυματισμένο όταν πηγαίνει στη γωνία στο τέλος του γύρου.

Ανεπίσημο σκορ TSN: Anthony Joshua 10-9 Robert Helenius (39-37)

Γύρος 5ος:

Ένα αριστερό hook και το δεξί στο σώμα έχουν σχεδόν καρφώσει τον Helenius, αλλά ο γίγαντας  δείχνει ξανά την ευφυΐα του, σχεδόν γονατίζοντας καθώς βγαίνει από το κλείσιμο.

Ο Helenius δεν φαίνεται να έχει αυτοπεποίθηση, προσπαθεί με ένα κοφτερό δεξί και μετά παίρνει ένα αριστερό hook καθώς προχωρά μπροστά, αφού ο Joshua αστοχεί με μια απόπειρα για χτύπημα στο σώμα.

Ο μεγαλύτερος Helenius αναπνέει βαριά στη γωνία του καθώς παίρνει οδηγίες.

Ανεπίσημο σκορ TSN: Anthony Joshua 10-9 Robert Helenius (49-46)

Γύρος 6ος:

Ο Joshua προσπαθεί να μετακινήσει τον Helenius πίσω από την αρχή του 6ου γύρου και μετά προσγειώνει ένα ευθύ. Δεν χρησιμοποιεί τις προσποιήσεις που χρησιμοποίησε προς το τέλος του 5ου γύρου.

Ο Helenius αρχίζει να δείχνει σημάδια κούρασης. Ο Joshua τον κουρδίζει με ένα ευθύ στο σώμα, αλλά φαίνεται να υποχωρεί ακριβώς όταν φαίνεται ότι πρόκειται να ξεφορτωθεί.

Αυτές είναι αξιοπρεπείς τακτικές από τον Helenius, ο οποίος δεν φαίνεται ικανός να κάνει το χτύπημα που θα έριχνε τον Βρετανό.

Ο Joshua δεν έχει πάρει ταχύτητα στις επιθέσεις του, παρόλο που έχει χτυπήσει δυνατά τον Φιλανδό. Ελέγχει τον αγώνα, αλλά είναι χαρούμενος που τον διατηρεί σε σχετικά ήρεμο ρυθμό.

Το πλήθος αρχίζει να παροτρύνει τον Joshua καθώς κλείνει τον Helenius, προχωρώντας προς τα εμπρός αλλά χωρίς να αφήνει τα χτυπήματά του.

Ανεπίσημο σκόρ TSN: Anthony Joshua 10-9 Robert Helenius (59-55)

 

Γύρος 7ος:

Ο Τζόσουα τελειώνει τη δουλειά.
Ακριβώς όταν ο Joshua άρχιζε να απογοητεύεται που άφησε τον Helenius να φτάσει στο δεύτερο μισό του αγώνα, τον ρίχνει με ένα άγριο, γρήγορο δεξί στο σαγόνι.

Ήταν ένα πολύ βαρύ νοκ άουτ. Ο Helenius ευτυχώς επέστρεψε στα πόδια του για να μοιραστεί μια αγκαλιά μετά τον αγώνα με τον Joshua.

Κτηνώδης. Αυτός είναι ο Joshua του παλιού καλού καιρού, που τόσοι πολλοί άνθρωποι ήθελαν να δουν να επιστρέφει.

Η συμβουλή του προπονητή του Joshua Derrick James, να παραμείνει υπομονετικός, απέδωσε καρπούς ενάντια στον ολοένα και πιο στατικό Helenius.

Στον Helenius αξίζουν πολλά εύσημα που πήρε αυτόν τον αγώνα μόλις επτά ημέρες πριν.

“Οι οπαδοί θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για τον Helenius που ήρθε ως αντικαταστάτης αργά χωρίς φόβο”, είπε ο Conor McGregor που ήταν παρών. “Έκανε εξαιρετική εμφάνιση” συμπλήρωσε.

Το νοκ-άουτ θα δώσει τεράστια άνοδο στην αυτοπεποίθηση του Joshua και μπορεί τώρα να πάει σε μια μάχη με τον Wilder μετά από μια εντυπωσιακή διακοπή.

 

Μιλώντας στο ρινγκ μετά τη νίκη του με νοκ άουτ, ο Joshua είπε:

“Οι άνθρωποι πρέπει να με αφήσουν ήσυχο, αφήστε με να αναπνεύσω λίγο”. Και σε αυτό έχει δίκιο.

 

 

Related posts

Αντώνης Χριστοφορίδης: ο πυγμάχος που “έδιωξε” τον Χίτλερ από το στάδιο

Spyros Loumanis

Ο John Fury τα έχει “πάρει” με τον Mike Tyson

Spyros Loumanis

Μάθημα των βασικών τεχνικών της πυγμαχίας με τον Αμερικάνικο τρόπο

Spyros Loumanis

Leave a Comment