Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dojoandring
KarateKudoKyokushinΠρόσωπα

Τakashi Azuma: ο δημιουργός του Kudo

Ο Takashi Azuma είναι ένας πρωτοπόρος. Δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα. Η συνεισφορά του όμως στις πολεμικές τέχνες είναι η δημιουργία του στυλ Kudo, μιας μορφής Karate πλήρους επαφής με βάση το Kyokushinkai Karate. Άς τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Γεννήθηκε το 1949 στην πόλη Kesennuma της Ιαπωνίας. Πολεμικές τέχνες άρχισε στο σχολείο, σε ηλικία 16 ετών, το 1965, κάνοντας Judo. Αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, το 1972, έγινε μαθητής του Masutatsu Oyama, του ιδρυτή του Kyokushinkai Karate. Μετά από ένα χρόνο σκληρής προπόνησης δημιούργησε και διηύθυνε το τμήμα Kyokushinkai Karate του Πανεπιστημίου Waseda όπου σπούδαζε αγγλική λογοτεχνία.
 

 

Το 1974 ήταν πλέον μαχητής. Οι θέσεις που κατέκτησε:

  • Στο 6ο Πανιαπωνικό Πρωτάθλημα όπου τερμάτισε 2ος
  • Το 1975 στο 1ο Παγκόσμιο Open Πρωτάθλημα 6ος
  • το 1976 στο 8ο Πανιαπωνικό Πρωτάθλημα 3ος
  • το 1977 στο 9ο Πανιαπωνικό Πρωτάθλημα 1ος

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να τον δείτε να νικά:

 
 

 

Συνέχισε να αγωνίζεται και η τελευταία μεγάλη του επιτυχία ήταν το 1979, στο 2ο Παγκόσμιο Open Πρωτάθλημα με την κατάκτηση της 4ης θέσης.
 
Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι από εδώ και μετά. Στο πρωτάθλημα του 1979 που αναφέραμε λίγο πριν, συμμετείχε και ένας επαγγελματίας του Muay Thai, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο γιατί, επηρεασμένος από το στυλ του, χρησιμοποίησε τεχνικές που απαγορεύονταν στους συγκεκριμένους αγώνες. Μεταξύ αυτών και γροθιές στο πρόσωπο.
Λίγο καιρό αργότερα ο Azuma χτυπήθηκε με τρόπο που δεν περιλαμβανόταν στην αγωνιστική προπόνηση του συστήματός του, με γροθιές στο πρόσωπο, ενώ περπατούσε στον δρόμο. Χρειάστηκε μάλιστα να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του στο Judo  για να τελειώσει την συμπλοκή. Αυτό τον έκανε να καταλάβει ότι θα έπρεπε να βελτιώσει τον τρόπο μάχης του. Άρχισε την αναζήτηση. Σιγά – σιγά απομακρύνθηκε από το Kyokushinkai. Κατάλαβε ότι στην πρακτική των αγώνων Kyokushinkai υπήρχε μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού στο κεφάλι και ότι οι σωματικά μικρότεροι αθλητές μειονεκτούσαν απέναντι στους μεγαλόσωμους, μη έχοντας ελπίδες για νίκη. Μην ξεχνάμε ότι στο Kyokushinkai δεν υπάρχουν κατηγορίες βάρους, παίζουν όλοι μαζί.  
Άρχισε να αναζητά έναν διαφορετικό τρόπο εξάσκησης, μια άλλη μέθοδο. Ήθελε ένα σύστημα που να πλησιάζει στην ελεύθερη μάχη και να είναι και ασφαλές στην εξάσκησή του. Αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης ήταν η δημιουργία ενός υβριδικού στυλ, με στοιχεία από το Kyokushinkai και το Judo.
Το 1981 λοιπόν ίδρυσε το Daido Juku Karate η απλά Kudo. Στο πέρασμα του χρόνου η αρχική μορφή βελτιώθηκε και εμπλουτίστηκε. Πλέον το σύστημα περιλαμβάνει κράνος για την προστασία του κεφαλιού και μικρά γάντια. Προστέθηκαν τεχνικές και από άλλα στυλ όπως το Muay Thai και το Jujutsu.
Το Kudo σήμερα διδάσκεται σε 100 σχολές στην Ιαπωνία και έχει παρουσία σε 60 χώρες.
Τώρα ο Grand Master Azuma είναι κάτοχος 9ου Dan στο Kudo, 8ο στο Kyokushinkai και 3ο στο Judo.
 
 
 

 

 

 

Related posts

Ο θρύλος του Lethwei Too Too βασανίστηκε μέχρι θανάτου από την χούντα της Myanmar

Spyros Loumanis

Aaron Cohen: ο Δάσκαλος του “John Wick”

Spyros Loumanis

Άνδρας vs Γυναίκας στο MMA, αλλά όχι όποιας νάναι

Spyros Loumanis

Leave a Comment